VIDEO Ford a dezvoltat un geam tehnologizat care le permite persoanelor nevăzătoare să „simtă” peisaje

VIDEO Ford a dezvoltat un geam tehnologizat care le permite persoanelor nevăzătoare să „simtă” peisaje

FOTO via Captură YouTube

Plăcerea de a vedea un peisaj spectaculos este luată de-a gata de mulţi dintre noi şi deseori uităm că persoanele nevăzătoare nu au capacitatea de a se bucura de lucruri cu adevărat frumoase. În ajutorul acestora sare tehnologia, prin producătorul auto american Ford, care a dezvoltat geamuri inteligente menite să îi ajute pe cei mai puţin norocoşi să ”vadă”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prototipul de geam inteligent funcţionează cu ajutorul vibraţiilor. Denumit sugestiv ”Feel the View”, tradus prin ”simte peisajul”, acesta poate reinterpreta imagini captate în timp real cu ajutorul unei camere foto, în vibraţii, pe care le transmite apoi pe toată suprafaţa geamului. Intensitatea acestora variază şi se propagă pe 255 de niveluri.

Astfel, persoanele nevăzătoare care ating geamul în timp ce maşina se deplasează printr-o zonă cu relief natural spectaculos, vor putea simţi formele care se regăsesc în afara autovehiculului şi şi le vor putea imagina. Noul sistem poate fi comparat oarecum cu limbajul Braille şi se află într-un stadiu timpuriu, de prototip. Nu se ştie încă dacă acesta va fi inclus ca o opţiune pe automobilele Ford sau dacă va fi vândut separat, ca un gadget inteligent.

Sistemul a fost dezvoltat de Ford Italia, în parteneriat cu firma GTB Roma, care se ocupă cu realizarea de echipamente menite să-i ajute pe cei care sunt nevăzători. Clipul video de mai jos explică exact cum funcţionează sistemul pe care este posibil să-l vedem fabricat în masă în anii ce vor urma.

citeste totul despre: