VIDEO Un film al fraţilor Lumière din 1896 a fost adus la calitate 4K cu ajutorul inteligenţei artificiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captura YouTube
Captura YouTube

Filmul „L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat” (Sosirea unui tren în gara La Ciotat) al fraţilor Lumière a dat naştere unor poveşti celebre, despre cum oamenii fugeau din cinema, speriaţi că trenul din imagini îi va putea lovi.

Folosirea inteligenţei artificiale a dus la crearea unor ameninţări noi, precum videoclipurile deepfake sau alte forme de manipulare a imaginii. Un utilizator de YouTube denumit Denis Shiryaev a demonstrat însă o modalitate pozitivă de a utiliza această tehnologie, prin aducerea unui film din 1896, realizat de fraţii Lumière, la calitate 4K.

L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat nu mai are acelaşi efect asupra publicului modern, iar Shiryaev s-a gândit că ar putea schimba acest lucru prin transformarea peliculei într-una 4K, şi mărirea numărului de cadre pe secundă la 60.

De altfel, dacă filmul nu ar fi prezentat în alb-negru, ar putea păcăli cu uşurinţă un spectator, făcându-l să creadă că a fost realizat în zilele noastre. Evident însă, rezultatele nu sunt tocmai perfecte, deoarece pot fi observate câteva ”scăpări” ale agloritmului folosit de Shiryaev, arată Gizmodo.

El s-a folosit de un algoritm bazat pe reţele neuronale pentru scalarea imaginilor la calitate 4K, demonstrând că inteligenţa artificială poate ajuta la îmbunătăţirea unor opere de arte, pe lângă pericolele pe care le prezintă şi care sunt mult mai des arătate publicului larg.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite