TP-Link Deco M5 - Design superb pentru un router mesh foarte bun (TECH REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele săptămâni, am avut în teste un router mesh de la TP-Link care mi-a plăcut extrem de mult, Deco M5. Punctele lui forte sunt trecute în rândurile de mai jos.

Deco M5 are unul dintre cele mai elegante şi discrete aspecte pe care le-am întâlnit la un router: arată efectiv ca un OZN micuţ, de culoare albă şi cu siguranţă îi va mulţumi pe cei care caută un router elegant, care să nu iasă în evidenţă.

Ca orice router mesh, Deco M5 este destinat utilizatorilor care doresc să îşi mărească zona de acoperire, fără a face un rabat la capitolul vitezei. Routerele mesh se amplasează în mai multe puncte ale locuinţei pentru a asigura astfel acoperirea în toată suprafaţa acesteia.

Pachetul pe care l-am testat eu a fost cel cu trei unităţi, deşi există şi cu două şi chiar cu una, în funcţie de nevoile fiecărui utilizator. Oricând poţi cumpăra un alt dispozitiv pe care să îl adaugi reţelei, în cazul în care ţi se pare că ai nevoie de o acoperire mai bună.

Imagine indisponibilă

Totuşi, pachetul de 3 „OZN”-uri ar trebui să fie suficient pentru orice casă (în limitele bunului simţ, evident), deoarece poate acoperi până la 500 de metri pătraţi şi susţine conexiunea a 100 de dispozitive.

Instalare simplă, numai un minut pentru fiecare unitate

Aşadar, ce ai în cutie? Păi, pe lângă cele 3 dispozitive, o să găseşti un încărcător pentru fiecare şi ghidul de instalare. Fiecare dispozitiv are un buton de resetare şi câte două porturi de tip RJ-45 Gigabit, care pot funcţiona şi ca WAN pentru a te conecta la Internet. Dedesubt, se află patru picioruşe de cauciuc.

Există un singur beculeţ pe fiecare unitate care, în funcţie de culoarea pe care o are, te anunţă diferite lucruri: roşu îţi spune că este o problemă, verde te anunţă că totul e ok, iar albastru şi portocaliu vor apărea doar în momentul instalării.

Imagine indisponibilă

Instalarea este extrem de simplă, şi se face cu aplicaţia Deco de la TP-Link. Doar cauţi unitatea cu Blueetoth-ul şi o configurezi imediat, nu ar trebui să îţi ia mai mult de un minut pentru fiecare unitate. Interfaţa aplicaţiei este simplă, şi îţi oferă diferite funcţii utile. De exemplu, îţi poţi alege pentru ce fel de lucru vrei să utilizezi o bandă mai mare (gaming, streaming, downloading etc.) sau poţi limita accesul zilnic la internet, dacă ai copii.

Viteză wireless excelentă

Cum se comportă însă routerul în cel mai important aspect al utilizării sale (viteza, evident)? Foarte bine. În testele wireless, am obţinut o viteză medie de download de aproximativ 380 de MB/s, una mai mult decât mulţumitoare pentru mine. Am avut câteva spike-uri în care viteza a ajuns până la 550 MB/s şi câteva mici probleme imediat după instalare, însă acestea s-au reglat rapid. Upload-ul a fost cam în aceeaşi parametri, cu doar vreo 20 de MB mai mic în general.

În restul casei am obţinut rezultate asemănătoare, viteza rămânând stabilă la puţin peste 300MB/s. Abia când am ieşit pe terasă viteza a coborât până la 100MB/s, la o distanţă de câţiva zeci de metri de de cel mai apropiat dispozitiv.

Imagine indisponibilă

Per total, Deco M5 mi se pare un router mesh excelent, cu o performanţă bună şi un design care completează cam orice tip de locuinţă, fiind îndeajuns de discret încât să nu sară în ochi. Preţul pachetului cu trei unităţi pe care l-am testat eu este (la momentul scrierii review-ului) de 1129 de lei şi fiecare pachet vine cu trei ani de utilizare a unui antivirus (HomeCare) incluşi în preţ.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite