Articol publicitar

Tot ce ar trebui să ştii despre polizoare unghiulare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
polizor unghiular

Numite şi polizoare cu disc sau polizoare laterale, polizoarele unghiulare sunt scule electrice portabile destinate lucrărilor de şlefuire şi lustruire. Îşi găsesc aplicabilitatea în diverse lucrări, industrii şi locuri de muncă şi sunt nelipsite în activităţile de prelucrarea a metalelor sau operaţii de salvare şi descarcerare.

Modelele de polizoare unghiulare diferă şi prin modul în care este asigurată puterea de acţionare. Aceasta poate fi asigurată printr-un motor electric sau un motor cu aer comprimat. De asemenea, polizorul unghiular portabil este cel mai des utilizat şi ideal pentru diverse aplicaţii practice.

Dimensiunea discului unui polizor unghiular şi factori de care să ţii cont

Alegerea unui polizor unghiular se poate face în funcţie de dimensiunea discului. Cele mai comune dimensiuni sunt cele de 1.15 cm şi 2.30 cm. Polizoarele cu discuri mari sunt necesare în aplicaţiile grele, în vreme ce polizoarele cu discuri mici sunt recomandate lucrărilor fine. Mai trebuie menţionat faptul că polizoarele cu discuri mici au o turaţie mai mare şi sunt predispuse la uzură prematură.

Iată de ce alţi factori ar trebui să ţii cont când cumperi un polizor unghiular:

● Puterea motorului;

● Sursa de putere;

● Numărul de RPM;

● Dimensiunea arborelui.

Tipuri de polizoare unghiulare în funcţie de alimentare

În funcţie de aplicaţie şi de scop, poţi alege din trei tipuri de polizoare unghiulare. Pentru a face alegerea potrivită, este important este să înţelegi care sunt diferenţele dintre acestea.

Polizoare unghiulare cu acumulatori - nu necesită alimentare la priză, sunt cele mai practice şi se pot transporta şi folosi oriunde. Sunt foarte utile pentru lucrări de şlefuire pe scări sau schele. Se recomandă să alegi un model cu o baterie de capacitate mare pe care să ştii că te poţi baza.

Polizoare unghiulare electrice - necesită alimentarea la o priză, sunt mai uşoare decât cele fără fir şi se recomandă pentru lucrări minore de tăiere care necesită un disc mic. Când îl cumperi, trebuie să ţii cont de ergonomie şi de nivelul de vibraţii produse.

Polizoare unghiulare pneumatice - asigură combinaţia ideală între durabilitate şi performanţă şi sunt recomandate pentru tăierea şi şlefuirea pieselor metalice. Sunt folosite în lucrări uşoare de precizie şi necesită conectarea la o unitate de aer comprimat. Chiar şi aşa, sunt considerabil mai uşoare decât alte modele de polizoare unghiulare. În plus, unele modele sunt dotate cu pârghii de acceleraţie care facilitează controlul lucrărilor.

Alte tipuri de polizoare

Polizoare unghiulare cu viteză variabilă - Pentru a se potrivi unei game diversificata de aplicaţii, ar trebui să alegi un polizor unghiular cu viteză variabilă care permite setarea discului la viteze diferite. În acest mod vei putea finaliza mai repede şi mai eficient lucrări care necesită înaltă precizie. Unele modele sunt prevăzute cu comutatoare cu palete care îmbunătăţesc nivelul de control.

Polizoare unghiulare drepte - Polizoarele unghiulare a cărui disc este poziţionat la un unghi de 90 de grade se numesc polizoare unghiulare drepte. Acestea permit ataşarea a diverse pietre de şlefuit şi sunt ideale pentru a finisa marginile exterioare şi interiorul pieselor. Unghiul de 90 de grade le poate face o alegere mai potrivită în anumite cazuri.

Aplicaţii la care sunt utile polizoarele unghiulare

De cele mai multe ori, polizoarele unghiulare sunt utilizate pentru a şlefui sudurile sau colţurile ascuţite ale unor suprafeţe. Totuşi, sunt folosite în numeroase alte aplicaţii, fiind utile pentru netezirea suprafeţelor, dar şi pentru îndepărtarea vopselei, a petelor sau a defectelor.

De asemenea, se pot utiliza pentru a tăia diverse materiale precum metalul, ţigla sau betonul. Alte utilizări ale polizorului unghiular includ finisarea materialelor, îndepărtarea ruginii, realizarea finisajului mat, ascuţirea lamelor sau operaţii de salvare şi descarcerare.

Caracteristici de siguranţă ale unui polizor unghiular

Pentru a preveni rănirea şi a creşte siguranţa utilizatorului, polizorul unghiular are câteva caracteristici suplimentare:

Pornirea lentă ajută la evitarea răsucirii accidentale a polizorului imediat după ce a început să funcţioneze;

Alegând un model cu anti-recul ai siguranţa că motorul se opreşte automat dacă polizorul rămâne blocat;

Protecţia la repornire este extrem de utilă pentru cazurile în care motorul s-a supraîncălzit şi s-a oprit, dar a rămas cu alimentarea pornită.

Prezenţa paletei sau a comutatorului care asigură funcţionarea polizorului doar dacă este ţinut cu două mâini.

Norme de siguranţă la utilizarea unui polizor unghiular

Pentru a reduce riscul de accidente, utilizatorul ar trebui să ţină cont de câteva norme când utilizează un polizor unghiular:

● Să poarte echipament de protecţie adecvat, mască împotriva prafului, apărători pentru urechi şi ochelari de protecţie. Hainele de protecţie să fie ignifuge pentru a-l proteja de scânteile care se produc în timpul funcţionarii polizorului.

● Să anunţe colegii sau pe oricine altcineva prezent înainte de a începe să utilizeze un polizor unghiular.

● Să aibă grijă la aranjarea cablului pentru a preveni accidentele electrice grave.

● Înainte de conectarea la o sursă de alimentare să se asigure că aparatul este oprit.

● Să citească instrucţiunile şi manualul de utilizare.

● Să selecteze corect tipul de disc rotativ.

● Să folosească ambele mâini la utilizarea aparatului.

● Să inspecteze cu atenţie polizorul înainte de utilizare şi să îi asigure întreţinerea necesară.

● Să rămână concentrat în timpul utilizării aparatului şi să ia pauze regulate.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite