Tendinţele tehnologiei în 2017 ne pregătesc pentru un viitor SF

Tendinţele tehnologiei în 2017 ne pregătesc pentru un viitor SF

Oraşele inteligente vor avea nevoie de un internet special croit pe ele. FOTO Shutterstock

În 2017, tehnologia nu se va schimba radical, dar vor fi aprofundate sau vor fi puse bazele unor concepte de care vom depinde foarte mult în viitorii ani. Iată câteva dintre ele.

În următorii trei-patru ani, traficul de internet va creşte foarte mult. Estimările sunt că până în 2020, la nivel global, va fi 95 de ori mai mare decât în 2005. Creşterea este determinată de un număr tot mai mare de utilizatori (4,1 miliarde până în 2020), tot mai multe dispozitive conectate, viteze broadband mai mari şi mai mult conţinut video.

Mai mult, 71% din traficul IP total va proveni de la dispozitive nonPC, adică smartphone-uri, tablete, televizoare şi alte dispozitive smart din seria Internet of Things, conform Cisco. Aplicaţii precum supravegherea video, monitorizare inteligentă în utilităţi şi sectorul medical şi serviciile M2M generează trafic suplimentar şi noi cerinţe la nivelul reţelei. Pe lângă internet, sunt de urmărit şi realitatea augmentată, tehnologia blockchain folosită la criptomonede, precum Bitcoin şi vehiculele autonome.

Inteligenţa artificială va fi foarte utilă în securitate cibernetică

Sunt companii specializate în securitate, care deja folosesc algoritmi de inteligenţă artificială pentru a identifica rapid secvenţe cunoscute de viruşi. Un mare avantaj e că poate învăţa continuu din cantităţile masive de date pe care le analizează. Astfel, e posibilă automatizarea sistemului de apărare a organizaţiei, care luptă singur împotriva potenţialelor ameninţări. Automatizarea este esenţială şi în gestionarea valului de ameninţări generate de Internet of Things (IoT). Cisco susţine că foloseşte inteligenţa artificială pentru a crea reţeaua care se apără singură, care detectează automat potenţialele ameninţări şi care ia măsuri pentru a oferi un răspuns concludent.

În contextul digitalizării, la fel cum World Wide Web a transformat complexitatea tehnologică a internetului într-un instrument accesibil oricui, reţelele corporaţiilor fac tranziţia către un model deschis. O reţea pregătită pentru transformarea digitală asigură automatizare prin intermediul controllererelor, analiză contextuală în timp real, virtualizarea funcţiilor de reţea (Network Functions Virtualization - NFV) şi scalabilitatea nelimitată a mediului cloud.

O reţea deschisă oferă informaţii legate de reţea, automatizează procesele şi asigură protecţie împotriva ameninţărilor informatice. De exemplu, în era digitală, dispozitivele de reţea pot detecta şi închide automat o scurgere de substanţe toxice, gaz, petrol etc. sau pot permite activităţi de mentenanţă, preventive, în fabrici.

Un internet al oraşelor inteligente

Şi următorul pas va fi şi către ceea ce experţi numesc „fog computing“, care extinde tehnologia cloud computing la periferia reţelei. Conceptul va fi utilizat în implementările de soluţii pentru oraşe inteligente. Astfel, poate asigura capabilităţi de calcul, de stocare şi networking către cele mai îndepărtate dispozitive, pentru a îmbunătăţi servicii urbane precum managementul traficului, iluminatul inteligent, siguranţa publică şi parcarea.

De exemplu, o cameră video detectează luminile intermitente ale unei ambulanţe şi schimbă automat luminile semaforului, astfel încât să aibă prioritate în trafic. Tot prin intermediul acestei tehnologii, senzorii montaţi în trenurile cu sistem inteligent de mentenanţă, pot monitoriza componentele. În cazul în care detectează probleme, trimit automat o alertă către conductorul trenului, care opreşte în următoarea staţie pentru realizarea de urgenţă a operaţiunilor de întreţinere.

„Fog computing“ permite, de asemenea, distribuţia inteligentă a energiei, în cazul în care aplicaţiile de compensare a sarcinilor energetice rulează pe dispozitive aflate la extremitatea reţelei şi care selectează automat energiile alternative, cum ar fi energia solară şi eoliană, pe baza cererii de energie, disponibilitate şi cel mai mic preţ.

Nu în ultimul rând, în 2017, mixul între dimensiunea fizică şi cea virtuală va fi tot mai vizibil, pe măsură ce retaileri online deschid magazine offline (ex.: librăriile Amazon şi Amazon Go), iar realitatea augumentată a ajuns în atenţia maselor, mulţumită Pokémon Go. Realitatea virtuală a ajuns în punctul în care este disponibilă consumatorului obişnuit, iar cu ajutorul unor dispozitive precum smartphone-uri şi tablete, noi platforme bazate pe software deschis permit companiilor să inoveze în privinţa modului în care este utilizată tehnologia – fie în mediul fizic, online sau în spaţiile virtuale.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: