Televizorul rulabil, un gadget admirabil. LG a prezentat ecranul care se face sul

Televizorul rulabil, un gadget admirabil. LG a prezentat ecranul care se face sul

Televizorul care se rulează a fost vedeta salonului CES din Las Vegas

Pasionaţii de gadget-uri şi cronicarii de specialitate stau în fiecare an cu ochii pe salonul de tehnologie CES din Las Vegas, aşteptând să fie surprinşi de o invenţie ieşită din comun. Iar la ediţia din acest an, obiectul admiraţiei unanime a fost televizorul care se rulează, cu ecran OLED de rezoluţie 4K şi diagonala de 165 de centimetri, prezentat de sud-coreenii de la LG.

 

Compania LG, renumită pentru calitatea ecranelor pe care le produce, fie că e vorba de televizoare, monitoare sau de telefoane mobile, nu e la prima ispravă de acest gen. LG a prezentat încă din 2013 un ecran flexibil, pentru ca în 2016 să aducă un display care se rulează, cu o diagonală de 45 de centimetri. Atunci însă, prototipul era în mod evident în faza „de laborator“, fiind de altfel prezentat de un specialist cu mănuşi albe. Acum, nu numai că aparatul apare ca un produs finit, iar ecranul este de tip OLED, suficient de subţire pentru a putea fi rulat pe un ax, diagonala lui a fost dusă la 165 de centimetri, suficientă pentru cei mai pretenţioşi clienţi, iar rezoluţia – la 4K, adică la nivelul celor mai performante dintre televizioarele actuale. Specialiştii publicaţiei The Verge, care l-au văzut „pe viu“ la CES 2018, spun că imaginea nu se deosebeşte cu nimic de cea oferită de alte modele OLED fabricate de LG.

Ca la cinematograf

Demonstraţia oferită de cei de la LG a arătat cum poate fi folosit aparatul: printr-o simplă apăsare a unui buton de pe telecomandă, ecranul se retrage parţial în baza televizorului. Astfel, ecranul clasic, cu proporţia de 16:9, devine un ecran lat, ca la cinematograf, cu proporţia de 21:9, ceea ce înseamnă că utilizatorul poate viziona filme de cinema fără supărătoarele benzi negre care apar atunci când acestea sunt transmise pe un ecran normal.

Cu altă apăsare de buton, ecranul se rulează şi mai mult în interiorul bazei, astfel încât deasupra acesteia mai rămâne doar o margine destul de îngustă, care foloseşte drept afişaj pentru notificări cum ar fi ora, starea vremii, playerul audio şi eventuale informaţii de la aparatele conectate într-o „casă inteligentă“.


LG Signature OLED TV W8, televizorul mai subţire decât o carpetă

„Carpeta“ inteligentă

Responsabilii companiei LG prezenţi la salonul CES 2018 nu au precizat însă când vor fi disponibile pe piaţă asemenea televizoare. Evident, fiind vorba de un prototip, nici chestiunea preţului nu a putut fi pusă în discuţie. Însă LG a prezentat şi produse pe care intenţionează să le pună pe piaţă în 2018, cum ar fi uriaşul LG Signature OLED TV W8, un televizor extrem de subţire, de numai 3 milimetri, dar cu diagonală de 195 de centimetri şi cu aceeaşi superbă rezolţie 4K. Datorită dimensiunilor sale, în special a grosimii incredibil de mici, precum şi a unui sistem de susţinere fără rosturi, televizorul nu va ocupa mai mult loc pe perete decât o carpetă. Însă o carpetă inteligentă, pentru că va fi dotat cu noul procesor α9, suportul modulului de inteligenţă artificială ThinQ, care, dublat de asistentul Google, poate deveni un centru de control pentru o „casă inteligentă“.

citeste totul despre: