Portretele celor atacaţi cu acid îi aduc unui iranian titlul de fotograful anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre fotografiile realizate de Asghar Khamseh.
Una dintre fotografiile realizate de Asghar Khamseh.

O colecţie de portrete ale victimelor atacurilor cu acid i-a adus lui Asghar KhamsehAsghar Khamseh din Iran premiul L’Iris d’Or la cea mai mare competiţie foto.

Între 22 aprilie şi 8 mai, Londra găzduieşte la Somerset House expoziţia Sony World Photography Awards. Marele câştigător de anul acesta este Asghar Khamseh cu proiectul „Fire of Hatred“. Această serie de portrete înfăţişează victimele atacurilor cu acid, dându-le acestora oportunitatea de a se face auziţi. El a câştigat astfel marele premiu de 25.000 de dolari. Lucrarea a fost aleasă dintre cele 14 categorii Professional.

România a fost reprezentată în aceste categorii de fotografii Remus Ţiplea la categoria Professional Daily Life, Oana Stoian la Professional Staged, Amnon Gutman la Professional Current Affairs şi Laurian Ghiniţoiu pentru categoria Open Architecture. În urmă cu un an, Cosmin Bumbuţ câştiga la categoria Arhitectură cu proiectul „Camera intimă“.

Kei Nomiyama din Japonia a câştigat premiul fotograful anului la categoria Open pentru cea mai bună fotografie şi 5.000 de dolari odată cu acest titlu., iar cuplul RongRong şi inri au fost premiaţi „Outstanding Contribution to Photography“. În 2015, Elliott Erwitt primea acelaşi premiu pentru munca sa de o viaţă în fotografie. În 2016, câştigătorii au fost aleşi dintr-un număr record de 230.103 înscrieri din 186 de ţări. Toţi câştigătorii au fost premiaţi cu echipamente digitale Sony.

castigatori swpa2016

Cuplul care a „unit“ China şi Japonia

RongRong şi inri sunt un doi soţi, ambii fotografi, el din Japonia şi ea din China, care au modelat fotografia contemporană în China şi nu numai. Recunoaşterea lor este atât pentru carierele lor artistice, cât şi pentru impactul semnificativ pe care l-au avut asupra fotografiei asiatice. Cei doi au pornit, din fonduri proprii, primul spaţiu de artă contemporană dedicat mediului „Three Shadows Photography Awards“ şi în Londra au o sală dedicată lucrărilor lor surprinse în peste 15 ani de muncă. În 2015 au fondat festivalul de fotografie Jimei X Arles, în parteneriat cu Les Recontres d’Arles.

Premiul pentru contribuţie remarcabilă în fotografie a fost obţinut în trecut de către Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, Elliott Erwitt şi Phil Stern.

Revenind la marele câştigător, Asghar Khamseh s-a născut în Teheran în 1963 şi lucrează ca fotojurnalist pentru Mehr News Agency din Iran. El nu a fost prezent la gala de decernare a premiului, premiul fiind acceptat de ONG-ul care protejează victimelor acestui tip de atacuri.

castigatori swpa2016

„Portretele care au ca subiect desfigurările rezultate din violenţă socială sunt un subiect dur, dar neocolit de fotografii de documentar. Seria lui Asghar Khamseh pune privitorul faţă în faţă cu imagini puternice, care trebuie privite atent, cu empatie şi respect, astfel că privitorul devine mai mult decât un simplu observator, devine un martor. Juriul şi-a exprimat în unanimitate admiraţia pentru munca depusă şi modul în care este expusă această tragică practică“, a declarat Dominique Green, preşedintele juriu la categoria Documentary.

Alte două categorii importante sunt Youth şi Student Focus, unde sunt premiaţi tineri şi studenţi pasionaţi de fotografie şi ale căror lucrări pot fi astfel remarcate la nivel internaţional. Sam Delaware, 18 ani, a câştigat titlul de Youth Photographer of the Year cu un portret al surorii sale. El urmează cursurile şcolii Angwin din California şi este un fotograf autodidact. Fotografiază încă de la vârsta de 12 ani. Fotografia câştigatoare a fost selectată din cele trei lucrări câştigătoare de la categoria Youth. Aceasta este deschisă tutuor fotografilor cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani.

În cazul Student Focus, Sofia Jern, 23 de ani, studentă la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Novia din Finlanda, a obţinut premiul de fotograful anului. Aceasta a obţinut echipamente de fotografie în valoare de 30.000 de euro pentru universitatea la care studiază. Lucrarea câştigatoare a Sofiei urmăreşte vieţile „băieţiilor de lipici“, tineri consumatori de droguri care evadau din realitatea străzilor din Kitale, Kenya.

castigatori swpa2016

Pentru Student Focus, WPA colaborează la nivel global cu peste 400 de instituţii de educaţie care includ cursuri de fotografie şi este unul dintre cele mai importante programe de fotografie pentru studenţi, la nivel global, fiind susţinut de British Journal of Photography.

Pentru ediţia din 2016, au fost 127.098 de înscrieri la categoria Professional şi 103.005 de înscrieri la categoriile Open şi Youth. De asemenea, peste un milion de înscrieri au fost înregistrate de la prima ediţie a competiţiei până în prezent. La anul, concursul va împlini 10 ani.

Alţi câştigători la ediţia din acest an

Categoria Art

Top 3 Architecture: Amélie Labourdette, Franţa, Hui Zhang, China, Stephan Zirwes, Germania

Top 3 Candid: Kirstin Schmitt, Germania, Nick Ng, Malaesia, Andrea Rossato, Italia

Top 3 Conceptual: Julien Mauve, Franţa, Alejandro Beltran, Venezuela, Barbaros Kayan, Turcia

Top 3 Landscape: Maroesjka Lavigne, Belgia, Maoyuan Cui, China, Stefan Schlumpf, Suedia

Top 3 Portraiture: Marcello Bonfanti, Italia, Fauzan Ijazah, Indonesia, Rubén Salgado Escudero, Spania

Top 3 Staged: Alberto Alicata, Italia, Cristina Vatielli, Italia, Kristoffer Eliassen, Norvegia

Top 3 Categoriei Still Life: Francesco Amorosino, Italia, Oliver Schwarzwald, Germania, Hiroshi Watanabe, Japonia

castigatori swpa2016

Categoria Documentary

Top 3 Campaign: Jetmir Idrizi, Kosovo, David Chancellor, Marea Britanie, Antoine Repessé, Franţa

Top 3 Contemporary Issues: Asghar Khamseh, Iran, Kevin Frayer, Canada, Simona Ghizzoni, Italia

Top 3 Current Affairs: Angelos Tzortzinis, Grecia, Andrea and Magda, Italia, Andrew Burton, SUA

Top 3 Daily Life: Espen Rasmussen, Norvegia, Sandra Hoyn, Germania, Stephanie Sinclair, SUA

Top 3 Environment: Kevin Frayer, Canada, Li Feng, China, Lucy Nicholson, Marea Britanie

Top 3 People: Kevin Frayer, Canada, Filippo Venturi, Italia, Alessandro D'Angelo, Italia

Top 3 Sport: Nikolai Linares, Danemarca, Jens Juul, Danemarca, Annick Donkers, Belgia

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite