SpaceX, tot mai aproape de o misiune spaţială americană: testarea sistemului de catapultare în caz de urgenţă, încheiată cu succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO captură video NASA
FOTO captură video NASA

Compania SpaceX a lui Elon Musk a simulat cu succes duminică o aterizare de urgenţă în cazul unei lansări nereuşite a unei rachete care să declanşeze sistemul de catapultare a capsulei, un pas important pentru transportarea astronauţilor NASA la bordul unor nave americane începând din această primăvară, relatează Reuters.

Simularea a  avut la Centrul Spaţial Kennedy al NASA de la Cape Canaveral, Florida: capsula a aterizat în siguranţă la opt minute după ce s-a desprins dintr-o rachetă ale cărei motoare au fost oprite pentru a mima o defecţiune survenită la câteva zeci de secunde de la lansare.

Capsula Dragon s-a desprins din racheta Falcon 9 la „peste dublul vitezei sunetului”, (2.400 de kilometri pe oră) a spus Musk jurnaliştilor, la 40 km deasupra Oceanului Atlantic - aproximativ de două ori altitudinea unui avion comercial.

„Este imaginea unei misiuni perfecte. A mers cât se poate de bine ”, a spus Musk  în cadrul unei conferinţe de presă.

NASA, prin administratorul său Jim Bridenstine, a descris la rândul său testul ca un succes.

.

Capsula a desfăşurat patru paraşute pentru o aterizare mai lină. Senzorii de pe scaunele pe care s-au aflat două păpuşi de dimensiuni umane au colectat date despre impactul forţei G asupra corpurilor în timpul catapultării.

Prima misiune cu echipaj la bord, care va fi misiunea finală de testare înainte ca programul comercial al NASA să devină operaţional, este programată după ce nava spaţială este finalizată - nu mai târziu de luna martie, a spus Musk.

În cadrul acestui test de control - cheie înaintea misiunilor cu echipaj uman, SpaceX a simulat, de asemenea,  răspunsul echipelor de salvare ale Forţelor Aeriene ale SUA pentru recuperarea astronauţilor din capsulă. Capusla Dragon poate găzdui şapte astronauţi.

Testul este crucial pentru autorizarea capsulei să transporte echipaj uman către Staţia Spaţială Internaţională, ceea ce NASA aşteaptă să se întâmple la jumătatea anului. După ani de amânări Statele Unite au căutat să-şi reia programul de zboruri spaţiale umane prin parteneriate private.

NASA a acordat 4,2 miliarde de dolari lui Boeing şi 2,5 miliarde de dolari SpaceX în 2014 pentru a dezvolta sisteme separate de capsule capabile să transfere astronauţii către staţia spaţială americană pentru prima dată de la încheierea programului navetelor spaţiale NASA, în 2011. Agenţia spaţială se bazează de atunci pe rachetele ruseşti Soyuz pentru transportul către staţia spaţială.

Testarea trebuia să aibă loc la mijlocul anului trecut, dar a fost amânată după ce o capsulă Dragon a explodat chiar înainte să fie declanşat sistemul de catapultare.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite