VAIO con Dios: Sony renunţă la marca celebră de computere cu Windows

VAIO con Dios: Sony renunţă la marca celebră de computere cu Windows

Sony renunţă la marca VAIO. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Sony a confirmat ceea ce a început ca un zvon: vinde divizia VAIO şi renunţă astfel la PC-uri cu Windows. Mai mult, compania separă divizia TV, iar până în martie 2015 va renunţa la circa 5.000 de oameni.

Sony a confirmat renunţarea la marca VAIO şi ieşirea de pe piaţa PC-urilor, o decizie care vine după aproape două decenii de activitate. Divizia Vaio urmează să fie cedată unui fond japonez de investiţii, iar decizia vine pe fondul unei noi strategii Sony care presupune o restructurare care va duce la reducerea personalului cu circa cinci mii de angajaţi, scrie HotNews. 3.500 de angajaţi sunt dn afara Japoniei.

Mai mult, Sony transformă divizia TV într-o entitate separată, iar grupul japonez estimează pierderi de peste 800 de milioane de euro pentru anul fiscal 2013-2014. Sony cedează divizia de PC-uri către fondul de investiţii Japan Industrial Partners (JIP). Formalităţile vor fi finalizate în iulie, conform estimărilor actuale, iar JIP va angaja circa 250-300 de oameni de la Sony şi va continua comercializarea laptop-urilor în Japonia. După toae aceste schimbări, compania sper să îşi revină în anul fiscal 2015-2016. Sony aşteaptă economii anuale de un miliard de dolari în costuri fixe.

Divizia de televizoare a acumulat pierderi de 7,5 miliarde dolari în ultimii nouă ani, iar în anul fiscal curent va mai adăuga circa 250 milioane dolari. Sony estima acum câteva luni un profit de 300 milioane dolari pentru anul fiscal aprilie 2013-martie 2014, însă acum e mult mai pesimistă şi aşteaptă pierderi de 1,1 miliarde dolari. Cota de piaţă pe PC-uri a ajuns la 1,9% de la circa 2,5%.

În condiţiile în care vânzările mondiale de PC-uri au scăzut cu 10% (record absolut), cele de smartphone-uri au avansat cu 38%, astfel că Sony acţionează în sensul promovării unei divizii care merge încă bine cu banii pe care i-ar pierde pe cea care nu dă randament. Ar putea lansa, totuşi, tablete cu Windows 8, dar asta rămâne de văzut în viitor. În prezent, tableta Tap 11 e vândută sub marca VAIO. De-a lungul timpului, Sony s-a remarcat prin designul produselor sale, iar VAIO n-a fost o excepţie. Ataşată acestui articol este şi o galerie foto cu produsele companiei de-a lungul anilor de activitate.

Află mai multe despre Sony: 

Sony, posibile negocieri pentru vânzarea diviziei de laptopuri Vaio

O alianţă improbabilă: când Steve Jobs voia Mac OS pe laptopurile Vaio

Sony mizează pe telefonul „de buget“ orientat către melomani

VAIO PCV-90 din 1996. FOTO The Verge

Imagini din aceeasi galerie
 • VAIO PCV-90 din 1996. FOTO The Verge
 • Primul notebook creat de Sony, în 1997. FOTO The Verge
 • PCG-707 din 1997, cu CD-ROM, ecran LCD, procesor Pentium MMX. FOTO The Verge
 • Tot din seria Sony Vaio este acest PictureBook, VAIO C1 din 1998. FOTO The Verge
 • PC-ul MX din 2000. FOTO The Verge
 • Sony VAIO W din 2002. FOTO The Verge
 • Sony VAIO PCG-Z1, subțire, cu autonomie de până la 7 ore și procesor Intel Centrino. FOTO The Verge
 • Sony VAIO X505 din 2004. FOTO The Verge
 • Sony VAIO UX cu procesor Intel Core 2 Solo, ecran de 4,5 inci și tastatură integrată. FOTO The Verge
 • Sony VAIO VA1 din 2006. FOTO The Verge
 • Sony VAIO P din 2009, un laptop ultraportabil cu ecran de 8 inci. FOTO The Verge
 • Actuala serie de dispozitive VAIO și ultima, de altfel. FOTO The Verge
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările