Smart TV-ul - argumente pro sau contra cumpărării unui televizor inteligent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televizoarele devin din ce în ce mai inteligente, dar merită să cumpăraţi un smart TV? Aproape jumătate din utilizatori nu folosesc funcţia smart a televizoarelor şi nu le conectează la internet.

Televizorul Smart este un device care nu se mai conectează doar la televiziunea terestră sau digitală, ci are aplicaţii, ca un telefon mobil, se conectează wireless la internet şi poate rula conţinut multimedia de pe site-uri ca Netflix, Hulu sau HBO.

Primul televizor inteligent a fost patentat în 1994, dar abia în ultimii cinci am văzut primele device-uri cu adevărat inteligente.

Un smart TV e evoluţia logică a device-urilor de acest tip, în care conţinutul on-demand devine din ce în ce mai popular. Cu toate acestea, există dezbateri privind funcţionalităţile acestora. Iată o serie de argumente pro şi contra.

Argument pro Smart TV

Poţi să vezi conţinut de pe internet pe un ecran mare. S-a terminat epoca tabletei mici, a laptopului. Vrei să te uiţi la cele mai interesante clipuri de pe YouTube? O faci direct pe televizor.

Cele mai noi tehnologii vor veni de acum încolo pe Smart TV. Vrei cea mai bună rezoluţie? Producătorii o vor rezerva prima oară pentru televizoarele din gama smart, aşa că trebuie să dai un ban în plus ca să te asiguri că ai calitate. Însă, în ultima vreme, au apărut televizoare 4K non-smart.

Majoritatea televizoarelor inteligente au posibilitatea de a se conecta la jocuri, cum ar fi Angry Birds sau Flappy Bird. Dacă vei conecta şi un controller, vei putea să te joci cu familia pe un ecran foarte mare.

Vorbeşti cu rudele din străinătate ca şi cum ar fi aici. Televizoarele inteligente au Skype, aşa că poţi face o conferinţă video în sufragerie, în care să strângi toată familia. Nu te mai chinui cu un calculator cu ecran mic.

Combini televiziunea, YouTube şi platforme cum ar fi Netflix sau Hulu. Pe smart tv ai acces la conţinut dedicat de pe internet, video sau muzică. Ai aplicaţii cum ar fi Deezer sau Zonga, dar poţi să-ţi petreci seara uitându-te şi la emisiuni din Statele Unite sau la serialele preferate. De asemenea, dacă intri pe browserul televizorului, vei putea să accesezi conţinutul de pe diverse site-uri de filme.

Devin din ce în ce mai bune şi mai rapide. A trecut era în care televizoarele inteligente erau foarte lente. Ele nu au performanţa unui smartphone, deoarece sunt controlate cu ajutorul telecomenzii, dar meniurile devin mai simple şi pot fi înţelese de foarte multă lume. Dacă nu aveţi cunoştinţe tehnice, însă, trebuie să invitaţi un prieten mai priceput ca să vă configureze televizorul.

Se conectează la smartphone şi poţi să rulezi conţinutul de pe device-ul tău mobil direct pe televizor. Acest lucru e posibil şi pe unele televizoare fără funcţie smart, prin conectivitatea pe care o au.

Controlezi televizorul cu vocea, fără să fii nevoit să te ridici de pe canapea sau să mai foloseşti telecomanda.

Argumente contra Smart TV

Ai deja un televizor simplu la care conectezi stick-uri USB sau dispozitive WIFI care îţi conectează telefonul la televizor. Astfel, un televizor poate deveni inteligent cu ajutorul unui aşa-numit dongle, care sunt disponibile la Asus sau de la Allview. Mai există şi Google Chromecast.

Sunt mai scumpe şi nu fac destule lucruri suplimentare. Cel mai ieftin dispozitiv l-am găsit de la Toshiba şi este un Smart LED TV HD de 80 de centimetri, are costă 1.300 de lei la eMAG. Samsung are televizoare inteligente de 80 de centimetri la 1.600 de lei.

Faţă de dispozitivele obişnuite, smart tv-urile sunt mai scumpe, iar puţine dintre ele au funcţionalităţi care să merite. Meniurile de la Samsung, Panasonic şi chiar Toshiba sunt destul de complicate şi telecomenzile funcţionează lent.

Interfaţa e foarte complicată. Cum spuneam mai sus, rareori televizoarele inteligente au o interfaţă care să fie înţeleaasă de utilizatorii simpli. Televizorul e un dispozitiv familial, nu pentru specialişti. Din acest motiv, va fi destul de greu de înţeles. La multe dintre televizoarele din generaţiile 2013-2014, meniurile sunt complicate şi lente.

Pot să nu mai fie la fel de folositoare după un an-doi. Riscul tehnologiei inteligente este uzura lor tehnică şi morală rapidă. În sufragerie aţi avut probabil televizoare care au rezistat 10-15 ani. Evident, calitatea nu mai era aceeaşi, dar făceau un lucru destul de simplu - transmiteau ceea ce emiteau televiziunile. Smart TV-ul intră în ciclul de upgrade al unui gadget, care, odată cu evoluţia sa devine din ce în ce mai bun. Un televizor inteligent din 2013 este în momentul ăsta destul de lent şi nepotrivit pentru utilizatori. Aşteptaţi să vedeţi un televizor care să vă ţină câţiva ani.

Ai deja un laptop, o tabletă sau un calculator pe care vezi conţinut de pe internet. Te uiţi la televizor ca să te deconectezi.

Ai întrebări despre smart TV-uri? Întreabă-ne şi noi îţi vom răspunde.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite