San Francisco interzice folosirea tehnologiei de recunoaştere facială de către poliţie

San Francisco interzice folosirea tehnologiei de recunoaştere facială de către poliţie

Oraşul San Francisco a devenit primul oraş din Statele Unite care interzice utilizarea tehnologiei recunoaşterii faciale de către poliţie şi alte agenţii guvernamentale, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Opt dintre cei nouă membri ai Consiliului Municipal s-au pronunţat marţi în favoarea acestei noi reglementări, care urmează să fie supusă unui vot procedural săptămâna viitoare, cu puţine şanse ca acest lucru să schimbe situaţia.

Interdicţia face parte dintr-o nouă ordonanţă anti-supraveghere, şi nu se poate aplica afacerilor private sau aeroportului şi portului din oraş, deoarece acestea din urmă se află sub control federal.

Departamentul de Poliţie din San Francisco nu utilizează în prezent metode de recunoaştere facială, însă a testat acest tip de tehnologie între 2013 şi 2017. 

”Această tehnologie va exacerba nedreptăţile rasiale şi ne va ameninţa abilitatea de a trăi liberi, fără a fi monitorizaţi permanent de către guvern” specifică ordonanţa. Exemplul celor din San Francisco poate fi urmat în curând şi de alte oraşe din Statele Unite, pentru a proteja drepturile cetăţenilor lor.

Potrivit ziarului The New York Times (NYT), autorităţile chineze se folosesc de această tehnologie integrată în vaste reţele de camere de supraveghere în întreaga ţară, pentru a repera membri ai minorităţii musulmane uigure, după ce a fost programată cu caracteristicile lor fizice, pentru a-i căuta doar pe aceştia.

Acesta ar fi primul exemplu cunoscut al folosirii de către un guvern a inteligenţei articiale (AI) cu scopul de a efectua un profilaj rasial.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările