„Roboţi“ cu carte de muncă: ce industrii sunt afectate de automatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când a fost creat primul algoritm s-a vorbit despre „roboţii“ care „fură“ locurile de muncă. Fac asta, va fi tot mai multă automatizare, dar nu e chiar sfârşitul lumii.

Multe dintre locurile de muncă vor dispărea sau vor fi influenţate de noile tehnologii. Un studiu publicat de Universitatea Oxford, „The future of employment: How susceptible are jobs to computerisation?“, arată că în industria financiară, audit, contabilitate, precum şi în telecom şi în administraţia publică, probabilitatea ca meseriile să devină automatizate depăşeşte 90%. Această transformare va avea un impact semnificativ şi asupra forţei de muncă din România.

EY România şi invitaţi ai săi a organizat o dezbatere pe această temă - „Will robots help us do less? Or become more?” (Ne vor ajuta roboţii să muncim mai puţin? Sau vor deveni mai mult de atât? - trad.).

Firesc, roboţii (acest termen nu înseamnă că sunt roboţi ca cei din filme SF, ci sunt programe, în special, algoritmi cu inteligenţă artificială sau nu – n.r.) vor scuti angajaţii de procesele repetitive, consumatoare de timp, şi – în acelaşi timp – vor contribui la reducerea cheltuielilor operaţionale.

Probabilitatea ca un viitor loc de muncă să fie făcut de un algoritm.

image

Spre exemplu, Robotics Process Automation (RPA) – adică procese de automatizare - este una dintre tehnologiile deja adoptate de mari companii internaţionale, precum Generali, AON, J.P.Morgan, Barclays, Vodafone, SAP, McDonalds, American Express, Pfizer, Piraeus Bank. Evident, RPA generează dezbateri cu privire la viitorul pieţei muncii, în contextul „angajării” roboţilor software care să realizeze activităţi specifice oamenilor.

Robotul poate fi considerat cea mai flexibilă „mână de lucru”, care reacţionează instant la comenzi. În plus, în funcţie de piaţa în care se face această implementare, costul unui asemenea „angajat” poate fi de numai 20% din costurile pe care le implică un salariat obişnuit. Iar aceşti roboţi lucrează 24 de ore pe zi, şapte zile din şapte, fără concedii, pauze de masă şi nu generează erori (dacă programul e bine creat, altfel se ajunge la bug-uri).

Economia pe care o aduce implementarea algoritmilor în diverse industrii.

image

De exemplu, Barclays Bank, o companie bancară britanică, utilizează tehnologia RPA pentru a obţine o reducere anuală de 175 milioane de lire în provizioane pentru datorii neperformante. Telefonica O2, din Marea Britanie, şi-a automatizat 15 procese cheie şi aproximativ 100 de subprocese, folosind mai mult de 160 de roboţi şi eliberându-i astfel pe angajaţi, care au acum mai mult timp pentru activităţi care aduc plus de valoare afacerii.

Folosirea tehnologiei RPA implică o reducere a costurilor în mai multe arii organizaţionale. După trei-cinci ani de la implementare, costurile departamentului de resurse umane pot fi reduse cu până la 39%, ale departamentului de vânzări şi relaţii cu clienţii – cu 34 %. Impactul poate fi şi mai mare (peste 40 %) când vorbim de contabilitate sau de lanţul de aprovizionare. Lucrurile nu sunt noi, locuri de muncă dispar constant, din cauza roboţilor sau nu, dar sunt generate şi altele. Dezbaterea nu se va opri aici, dar este util să ştii către ce viitor te îndrepţi ca angajat.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite