REVIEW Samsung NX300 - spre telefon din mirrorless, o colorată vine fără stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung NX300 este o nouă cameră de tip mirrorless pe care compania din Coreea de Sud a lansat-o. Lentilele i se schimbă, de oglindă e lipsită, dar cât de bună este? Şi, mai ales, pentru cine e bună? Am avut-o în grijă şi teste şi am răspunsurile la aceste întrebări.

Samsung NX300 are un aspect retro, ajutată fiind de pielea sintetică de pe faţă care poate fi neagră, maro sau albă. Eu am avut una maro şi pot spune că îmi place cel mai mult aşa. Îţi dă senzaţia că ai după tip un aparat foto de colecţie, cu puţin stil, dar este şi unul modern, capabil să facă poze rapid şi să ţi le descarce direct în smartphone sau tabletă.

samsung nx300 foto razvan baltaretu/adevarul

Hardware

Samsung NX300 are un corp din metal, destul de mic şi uşor. Prea uşor aş spune, dar opinia mi-e alterată de faptul că cel mai des am folosit DSLR-uri. După un timp te obişnuieşti cu faptul că este un aparat foto „tras în jos“ doar de obiectiv, în rest fiind uşor de manipulat, uşor de acţionat şi de cărat. Cântăreşte 284 de grame fără baterie, iar în privinţa dimensiunilor fizice măsoară 122 mm lungime, 63,7 mm înălţime şi 40,7 mm grosime.

Am fost deranjat doar de „urechea“ de prindere a curelei din partea dreaptă, preferam să fie pusă mai sus, astfel încât să nu mă împiedice să ajung fără probleme la butoane. Dincolo de acest amănunt, este unul dintre cele mai versatile aparate foto pe care le-am folosit. Dimensiunile şi greutatea reduse sunt mari avantaje. L-am folosit atât cu obiectivul de kit 18-55 mm cât şi cu unul 3D de 45 mm.

Samsung a montat pe această cameră foto un ecran tactil de 3,3 inci la o rezoluţie de 800x480 pixeli. Este unul bun spre foarte bun. Uneori culorile sunt suprasaturate pe ecran şi prea puţin în realitate, fapt cauzat de tehnologia AMOLED. Nu e un mare minus, te obişnuieşti pe măsură ce foloseşti camera, dar la început vei resimţi asta, dacă vii de la unul LCD. Aparatul NX300 poate ajunge la o valoare ISO de 25.600, dar nu aş seta mai mult de 1.600 decât în cazurile în care rezoluţia nu e prea mare. Granulaţia se va observa destul de uşor.

samsung nx300 foto razvan baltaretu/adevarul

O listă completă cu dotările voi ataşa la final. Mai menţionez însă că senzorul este de tip APS-C CMOS, adică la fel ca într-un DSLR ieftin spre mediu. Mai există camere foto mirrorless - cele de la Panasonic şi Olympus - care utilizează formatul micro four thirds. Acesta din urmă este mai mic, fapt care poate cauza în situaţii cu luminozitatea scăzută. Samsung NX300 filmează full HD la 24p, 30p şi 60p. Mai sunt disponibile şi alte rezoluţii, dar ar fi păcat să înregistrezi ceva la 320x240 pixeli, spre exemplu.

Bateria are 1.130 mAh şi conform CIPA rezistă pentru aproximativ 320 de fotografii şi 160 de minute video. Personal am trecut cu bine de o zi întreagă de filmat cam 30 de minute şi de făcut între 200 şi 250 de poze. Nu e nimic impresionant aici, doar că nu are vizor optic (sau electronic), ceea ce înseamnă că ecranul de 3,3 inci va fi consumatorul principal de resurse.

Calitatea imaginilor

Ce trebuie să ştii este că totul la acest aparat este amplasat pe partea dreaptă. La o mişcare de deget dai de un buton. Setările se fac foarte uşor, de la expunere la valorile ISO şi la viteză sau deschidere. Obiectivul de kit 18-55 mm nu este deloc, dar pe măsură ce vrei să aduci mai aproape un subiect, pe atât de mult va fi mai distorsionată imaginea. Până la aproximativ 30 mm este în regulă, apoi va avea o mică problemă cu stabilizarea - este construită în obiectiv - şi cu reproducerea detaliilor.

mostre foto samsung nx300 foto razvan baltaretu/adevarul
mostre foto samsung nx300 foto razvan baltaretu/adevarul

Samsung NX300 este rapidă. Am testat-o într-un mod poate neconvenţional, dar de ajutor. Am setat autofocusul pe toată suprafaţa posibilă, am ţinut aparatul cu o singură mână, am lăsat mâna pe lângă corp şi am început să fac poze. Şi a făcut unele foarte bune. Nu toate, cele mai multe n-au fost încadrate bine, au fost mişcate, dar pentru fotografia de stradă, pentru fotografii care trebuie realizate rapid este un aparat foto foarte bun.

În ceea ce priveşte focalizarea, ecranul tactil este de foarte mare ajutor. Apeşi unde vrei să focalizeze şi gata partea grea, îţi mai rămâne doar să apeşi butonul. Are probleme, în ciuda modului hibrid (focalizare bazată pe contrast şi detecţie de fază), la focalizarea de unul singur. Nu împarte corect cadrul să focalizeze pe ceea ce e mai departe, în momentul în care subiectul apropiat ocupă doar o mică parte din ecran.

mostre foto samsung nx300 foto razvan baltaretu/adevarul

Cum sunt pozele, per total? Bune, dar ocupă al naibii de mult. Desigur, poţi alege să faci la rezoluţii mai mici, eu am ales la 20 de megapixeli direct. Totuşi, rezoluţia mare îţi va fi de folos dacă îţi place să reîncadrezi, să tai din poză, îţi lasă spaţiu suficient de manevră. Culorile reproduse sunt decente, dar uneori le scoate uşor prea şterse, mai ales când are lumină mai multă în cadru. Este un lucru care se reglează uşor în Lightroom sau alte programe dedicate, dar este un minus pentru aparat.

Calitatea videoclipurilor

Zic bună de la început, dar nimic de Oscar. Este un aparat foto, iar partea de video vine ca un fapt firesc. Filmează mult mai bine decât un telefon, nu mai e nevoie să menţioneze asta, dar filmează mai prost decât un DSLR mediu. Nu-mi place că în momentul în care focalizează pierde nu are o trecere lină între puncte şi se observă că le regândeşte. Spre exemplu, la Olympus E-M5 trecerea este fină. În plus, sunetul nu are nimic de lăudat. Este suficient de bun când nu ai zgomot în jur, dar tot nu compensează prin calitate un microfon dedicat. Tehnologia cu microfoane multiple, din smartphone-uri, poate fi folosită cu brio în aceste camere, poate Samsung va face pasul pe viitor.

Cu Samsung NX300 vei face videoclipuri bune în vacanţe, foarte bune pentru YouTube şi à la Hollywood, dacă alegi modul 24p, cel specific filmelor. Principalul avantaj al unui mirrorless faţă de un DSLR vine la capitolul video: apeşi un buton şi începi să filmezi. Asta pentru că DSLR-urile au oglindă în faţa senzorului şi trebuie să treci în Live View mode, fapt care presupune că aştepţi puţin mai mult. Câteva secunde mai mult, dar contează.

Test video cu Samsung NX300.

Menţiuni de luat în seamă

Dacă nu mai vrei să citeşti alte lucruri, zic doar atât: dacă vrei o cameră foto decentă care filmează şi face poze bine, nu cântăreşte mult şi este uşor de operat, dar contează şi să-ţi stochezi pozele pe smartphone, pe tabletă, atunci Samsung NX300 este cea mai bună acum. Conectivitatea WiFi şi faptul că o poţi încărca la USB - alte camere vin cu încărcător special pentru acumulator - sunt plusuri masive. Pur şi simplu iei o aplicaţie din Play Store, selectezi modul WiFi pe cameră şi gata, alegi cum vrei să transferi şi ce anume.

Ecranul tactil nu este doar încă un lucru pe care l-a aruncat producătorul acolo ca să-ţi ia ochii. Este foarte util, trebuie doar să-i înveţi comenzile şi gata. Ecranul tactil combinat cu schimbarea rapidă a valorilor prin butoanele din dreapta îţi vor asigura fotografiile bune în momente cu acţiune care se derulează rapid.

În final, dacă îţi pasă de design, NX300 este unul dintre cele mai atrăgătoare aparate. Nu este cel mai cel, ar fi greu de stabilit asta, dar Samsung a investit atenţie aici. Doar Olympus mai concurează la acest capitol, iar E-M5 este modelul perfect de comparat. Totuşi, modelul Olympus este mai greu.

Plusuri

  • ecran tactil şi conectivitate prin WiFi
  • uşor de operat, meniu destul de uşor de parcurs
  • rapid
  • focalizare rapidă în fotografii, cu menţiunea că uneori are probleme când vine vorba de concentrarea pe un singur punct, pe un anumit detaliu
  • ecranul se roteşte la 90 de grade în sus şi 45 în jos

Minusuri

  • focalizare greoaie în video
  • culorile ies uneori şterse

Concluzia - pentru cine este, cât de bun este

Dacă vrei să ştii cum arată următorul pas după camera de pe smartphone sau de pe o cameră foto compactă obişnuită, aşa arată. Samsung NX300 este o cameră foto cu dimensiuni reduse, uşor de folosit şi care livreaza fotografii foarte bune pentru distribuit pe Facebook, pentru stocat în albumul de familie. Dacă eşti mai pretenţios şi te gândeşti că nu e pentru tine, probabil că ar trebui să cauţi altceva.

Este bun pentru fotografia de stradă, pentru vacanţe, pentru fotografii realizate la serbarea copilului. Este bun pentru şi pentru fotoreportaje. Nu este însă camera foto care să te ajute să faci un mega documentar, un super film. Eu aş cumpăra NX300 pentru conectivitatea WiFi, pentru faptul că pot schimba obiectivul (probabil că l-aş căuta fără obiectiv din start) şi pentru faptul că e versatilă.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Descoperă şi alte produse cărora le-am dedicat câte un review:

REVIEW BlackBerry Q10 - tastatura fizică trăieşte mai departe pe noul telefon BlackBerry, iar fanii vor fi mulţumiţi

REVIEW Maguay MyWay U1402i Touch - un Ultrabook românesc pentru a da piept cu un Macbook Air american

REVIEW Huawei Ascend W1 - Dacă nu te poţi decide între HTC sau Nokia, Huawei „ştie“ Windows Phone şi ştie bine

REVIEW Samsung Galaxy Note 8 - cea mai bună alternativă la iPad mini există şi rulează Android pregătit de Samsung

specificatii nx300 foto adevarul
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite