REVIEW Samsung Galaxy S4 Zoom -telefonul cu cea mai bună cameră sau camera foto cu cel mai bun telefon? Cât de bun este ciudatul gadget Samsung?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung s-a decis să acopere toate domeniile pieţei şi să lanseze un telefon-cameră foto. Galaxy S4 Zoom este o ciudăţenie a naturii, cu obiectiv optic 10x, dar merită cei 2.200 de lei? Am încercat să aflăm timp de două săptămâni.

Când Samsung a prezentat anul trecut Galaxy Camera, mi s-a părut o idee excelentă. O cameră cu Android, conectată la internet, este foarte bună pentru un jurnalist pe teren sau cei interesaţi să facă backup la poze foarte rapid, cu ajutorul internetului 3G. Când a venit S4 Zoom, lucrurile s-au schimbat. Acesta este un telefon. Dar şi o cameră foto. Iar lucrurile devin complicate. Am avut reacţii din partea prietenilor, care mă întrebau de ce scot camera pe masă. Am văzut priviri ciudate ale oamenilor care vedeau un tip vorbind la ureche cu o cameră foto.

Dar per total, este o încercare ciudată, puţin prea scumpă, care face ceea ce promite: poze mai bune ca un telefon obişnuit, apeluri, internet şi aplicaţii. E 2.200 de lei şi nu avea cum să fie mai ieftin.

Credeţi că aţi ieşi cu el pe stradă? Rămâne de văzut.

<strong>Hardware</strong>

Telefonul este un Samsung Galaxy S4 Mini puţin modificat şi trebuie să plecăm de la aceasată limitare. Lui i s-a adăugat un aparat foto şi opţiunile sale. Are o capacitate de stocare de 8 GB, dintre care sunt disponibili doar 5 GB şi 1,5 GB RAM.

Procesorul a fost modificat faţă de S4 Mini şi este un dual core la 1,5 Ghz, cu arhitectură Cortex A9, iar procesorul grafic este unul Mali 400.

Per total, telefonul s-a comportat foarte bine. Multitasking-ul este lejer, telefonul se mişcă fin şi este performant în toate aplicaţiile şi jocurile care cer mult. Dual core-ul este excelent.

image

<strong>Display</strong>

Telefonul vione cu un ecran Super AMOLED de 4,3 inci, cu o densitate a pixelilor de 256 de pixeli pe inch şi cu o rezoluţie 960x540 de pixeli. Este identic cu cel pe care l-aţi văzut pe S4 Mini. Este o rezoluţie qHD, adică un sfert de FULL HD (q = quarter). E o rezoluţie pe care am văzut-o pe telefoane ca Motorola Atrix 4G, Motorola Droid Razr, HTC Evo 3D.

Deşi ar fi fost interesant nu ecran HD, Samsung Galaxy S4 Zoom se descurcă excelent, iar unul dintre avantajele sale este faptul că Samsung preferă culorile saturate. Nu este un detaliu apreciat de toată lumea, dar la un telefon mai ieftin decât suratele sale mai mari, saturaţia dă impresia unei calităţi mai bune. 

Este un efect interesant şi puţin înşelător, dar în cele două săptămâni cu Galaxy S4 Zoom nu am fost nemulţumit de ecran.

Saturaţia ecranului oferă şi un avantaj în lumina soarelui, telefonul putând fi lizibil oricând, chiar dacă staţi pe câmp, iar soarele vă bate în spate. Câteva probleme: pozele par mai pline de culori pe display-ul ecranului, videoclipurile necesită luminozitate maximă a ecranului şi trebuie să fiţi atent: ecranul e înşelător.

<strong>Conectivitate</strong>

Telefonul se conectează prin microUSB la calculator, dar poate comunica şi prin Wi-Fi Direct, Bluetooth sau 3G cu alte terminale.

În această privinţa, atenţie mare la conectivitatea 3G. Android are obiceiul prost de a-şi actualiza automat aplicaţiile în momentul când primeşte un pic de internet. De asemenea, primeşte toate notificările deodată. Ei bine, abonamentul de internet este o provocare pentru un asemenea telefon. 

Eu am avut un 500 de MB oferit de Samsung şi în câteva zile (patru zile) am reuşit să-i consum. Cum? Am reuşit să urc pozele în Dropbox (mare greşeală) pentru backup şi să le urc şi în Facebook pe unele. Au 5 MB pozele. Abonamentul se va duce foarte rapid.

<strong>Sunet</strong>

Un sunet clar în căşti, iar în difuzoare este decent. Difuzorul este în partea cu camera, aşa că nu este obturat aproape niciodată, doar când scriem pe telefon, iar degetul arătător este amplasat acolo.

image

<strong>Baterie</strong>

Am trăit un paradox cu această baterie. A reuşit să aibă o autonomie de 8-9 ore cu internet 3G pornit, video, audio streaming, dar am avut şi momente când lăsam telefonul cu 70% baterie, iar a doua zi dimineaţa, la ora 11, telefonul era închis. În stand by, telefonul consumă. Cu grijă la setări. Per total, mă aşteptam la o baterie mai bună. Are 2.330 de miliamperi, faţă de 1.900 de miliamperi pe S4 Mini, dar în modulul foto consumă foarte mult.

<strong>Design</strong>

Cum să vă spun eu? E dificil să înţelegi designul acestui telefon. Pentru că nu e ca nimic ce a fost până acum. Ca să ne înţelegem. E mai mult cameră foto decât telefon. Ecranul de 4,3 inci este vizibil când îl ţinem ca telefon, dar pe masă, este doar o cameră foto. Acesta este problema. Telefonul este o cameră foto, iar aceasta este impresia oamenilor.

Pe partea cu ecranul există un difuzor, camera foto frontală şi butonul fizic din centru. Pe partea dreapta există butonul de Oprire, cele două de volum şi butonul care declanşează camera. Printr-o apăsare mai îndelungată, obiectivul se activează şi se intră în modulul de cameră. Evident, era nevoie de aşa ceva pentru un asemenea hibrid. Camera poate fi activată şi printr-o rotaţie din obiectiv. În partea stângă avem spaţiu pentru trepied şi slotul de microSD. Partea inferioară a telefonului are capacul unde vine bateria, iar în partea superioară există mufa de căşti.

Frontal avem aparatul foto: obiectivul 10x, 24 mm, bliţul şi difuzoarele.

Partea avantajoasă a acestui design este următoarea: există un grip (prindere) foarte bună a telefonului atunci când scriem mesaje, şi deoarece grosimea este mare nu se încinge aşa tare în mână, iar difuzorul este amplasat destul de bine cât să aibă un sonor excelent. Atenţie la trecerea la acest telefon: poate fi scăpat uşor din mână.

Problema designului: pe masă nu stă drept şi nu poate fi pus decât cu obiectivul în jos.

Am apelat la Facebook unde am pus poza de mai jos. Eram curios să văd ce reacţie au oamenii atunci când văd un om cu o cameră foto la ureche. Pentru că aceasta e prima impresie. Prima reacţie a fost "Doamne, ce urât e!", iar un alt prieten virtual mi-a scris "Uite, dracul ăla vorbeşte la cameră!", pentru ca altcineva să spună "you're doing it wrong". Într-adevăr, "un paranoic ar crede că-i faci poză",. Iar aceasta este o problemă. Telefonul are un sunet atunci când facem poză, pentru a păstra reglementările europene şi obiectivul se declanşează atunc, dar chiar credeam că va exista un senzor pentru a nu face poze de la ureche. Samsung Galaxy S4 Zoom intră în categoria tabletelor transformate în telefon. Este la fel de "maiestuos" pe stradă şi provoacă reacţii. Din acest motiv, designul nu este unul pe care eu l-aş recomanda "status seekerilor", ci tinerilor din generaţia Instagram, care vor să fie cool şi să aibă un telefon diferit de cel al prietenilor.

image

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>

Samsung Galaxy S4 Zoom vine la un preţ mai mare decât Galaxy Camera de anul trecut. Costă aproximativ 2.200 de lei pentru cele două culori, alb şi albastru, cu dimensiunea standard a memoriei, de 8 GB. Preţul este unul relativ, depinde cu ce-l comparăm. De exemplu, la aparate foto compacte poate fi pus lângă un Canon PowerShot G15, dacă ne luăm după preţ. Dacă vrem un zoom optic de 10x şi 16 megapixeli, Panasonic oferă un Lumix DMC-SZ9 la doar 1.000 de lei, iar Samsung are o cameră foto Smart Camera.

Acum să-l comparăm la preţ cu telefoanele. Un Samsung Galaxy S4 de 16 GB  costă redus aproximativ 2.500 de lei. Banii în plus vin pentru cel mai bun telefon de pe piaţă în acest moment, iar diferenţa este clară. S4 este un telefon net superior, de necomparat. Iar un Samsung Galaxy  S4 Mini, telefonul de la care a pornit Zoom costă 1.800 de lei. Cei 400 de lei în plus se văd şi sunt un plus. Dar vreţi aşa ceva? Gândiţi-vă bine.

<strong>Plusuri:</strong>

- camera foto este mai bună decât la celelalte telefoane
- ecranul are o saturaţie a culorilor foarte bună şi dă senzaţia de calitate
- zoom-ul de 10X este folositor

<strong>Minusuri:</strong>

- designul este ciudat
- autonomia este bizară: telefonul se descarcă în stand by
- pozele, dacă vrem calitate, sunt foarte mari. Nu sunt prietenoase pentru reţelele sociale şi pentru abonamentul de internet, deoarece au 5 MB
- preţul este mare faţă de alte terminale de top din categoria telefoanelor mobile sau faţă de camere foto compacte. Hibridul costă, iar acest lucru poate fi apreciat doar de cei cu bani
- nu este un telefon pentru un status seeker

image

<strong>Camera foto şi video</strong>

Înainte de a scrie acest paragraf m-am uitat din nou peste pozele pe care le-am făcut cu Galaxy S4 Zoom şi peste dotările sale. Pot spune că acest telefon, acest telefon cu un aparat foto „crescut“ în spatele său, este ca o femeie care are implanturi de silicon. Ştii că are sânii mari, ştii că îţi plac că sunt mari, dar ştii că nu sunt pe deplin ca în imaginea pe care ţi-o propun, îţi creează nişte aşteptări pe care nu le duce până la capăt.

Aşa e şi Galaxy S4 Zoom, este un aparat foto compact bun, dar fără a excela. Senzorul este cam mic, iar zgomotul de imagine atinge cote de invidiat uneori şi prezintă artefacte de imagine tocmai când ai crede că ai făcut poza perfectă. Într-adevăr, are un zoom impresionant, dar aş fi preferat ca Samsung să dea mai multă atenţie procesării imaginilor. Zic asta pentru că deşi am făcut poze la aproape 16 megapixeli (nu am vrut raţia aspectului de 16:9, ci de 3:2, adică film de 35 mm), dacă le tai pentru a scoate în evidenţă o anumită parte voi altera poza în rău.

Trebuie să „tai“ dinainte, folosind zoom-ul şi Samsung ştie asta, de-aia nu şi-a permis să arunce un senzor de 20 megapixeli şi să tai tu apoi, în post-procesare. Pozele le poţi îndrepta cu succes, vor fi în regulă, le poţi regla culorile, dar când vine vorba şi de cel mai mic zoom după ce le-ai făcut, se vor vedea defectele. Pentru Instagram, Facebook şi mail vor fi perfecte, mai bune decât ce livrează alte smartphone-uri. Apreciez Galaxy S4 Zoom, pentru că urăsc camerele foto compacte şi sper ca astfel Samsung să contribuie într-o mai mare măsură la dispariţia acestui segment.

Click pe poza de mai jos pentru galeria de fotografii făcute cu Samsung Galaxy S4 Zoom

image

Galaxy S4 Zoom este rapid, poţi face foarte multe setări, am reuşit chiar să obţin câteva expuneri lungi mulţumitoare şi au ieşit bine fără trepied, dar meniul are un minus foarte mare: reglarea deschiderii. Ai doar două trepte - mică şi mare, dar asta n-ar fi rău, rău e când fiecare se modifică după cum doreşte telefonul. Aş fi preferat să dispun, spre exemplu, de f/3.0 şi de maximum f/8.0, dar să fie fixe. Te obişnuieşti, dar e enervant.

Peste ISO-800 nu recomand, iar pentru cele mai bune rezultate maximum ISO-400. Nu este un telefon cu care să faci poze noaptea, e acel telefon care va înlătura camera foto compactă din bagajul tău şi vei economisi spaţiul, dar fără să te privezi de aparat foto. Samsung are tot felul de moduri automate pentru camera foto şi nu mai trebuie să te preocupi de setări. Când vrei să faci setări, renunţă la apucăturile dobândite pe aparate foto mai complicate, gândeşte-te că dispui doar de câteva şi alea doar la nevoie, când nu ai vreun mod automat util.

Cât despre video, e puţin mai bun decât la un smartphone, era de aşteptat, dar nu extraordinar de bun. În comparaţie cu un aparat foto mirrorless sau cu un DSLR ieftin spre mediu, focalizează automat mai bine, deoarece are şi senzor mai mic, dar nu redă la fel de bine detaliile. Dacă acorzi puţină atenţie când filmezi, în sensul că să ai grijă la stabilizarea imaginii, şi nu ai de gând să fii acest Spielberg minimalist, atunci va fi în regulă pentru un film de familie, din vacanţă. E telefonul perfect pentru vacanţă şi pentru poze obişnuite, deşi Samsung îmi pare că a încercat puţin mai mult aici şi a eşuat la anumite capitole. 

(Paragraf şi imagini de Răzvan Băltăreţu)

<strong>L-am cumpăra?</strong>

E un telefon ciudat. Atât de ciudat încât e greu de judecat. 2.200 de lei. Nu funcţionează bine ca o cameră compactă şi nici ca telefon nu este în categoria celor mai bune terminale. E un telefon experimental, aşa că trebuie privit ca unul. Eu nu l-aş cumpăra din cauza faptului că pozele sunt mult prea mari şi mi-aş dori o autonomie mai mare. Dar este potrivit pentru fotografii care vor un telefon secundar de expediţii, cu care să publice ceva rapid pe reţelele sociale, să se joace în setări şi să aibă calitate. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite