REVIEW Samsung Galaxy NX - Şi era unul la „părinţi“, şi Android în toate cele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaxy NX, un aparat foto interesant de la Samsung. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Galaxy NX, un aparat foto interesant de la Samsung. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Samsung a întors Android la rădăcinile sale, l-a băgat într-o cameră foto aşa cum îl gândeau creatorii. Şi a făcut asta într-o cameră destul de bună pe care a lansat-o în această toamnă în România. A trecut şi pe la noi pentru un review. Cum Galaxy NX e o cameră aparte, şi noi am dus-o într-un loc aparte: la o convenţie dedicată tatuajelor şi care a avut în program şi numere de striptease.

Cu Galaxy NX, Samsung a avut acel tupeu necesar pe care îl aşteptam de la mai marii producători de camere foto, dar cum ei sunt în pauză de inovaţie în perioada asta a secolului, e binevenită camera de la sud-coreeni. Are un senzor de DSLR entry spre mid-level, este mirrorless şi rulează Android 4.2 Jelly Bean. Nu-ţi poate deveni telefon, căci Samsung i-a limitat acoperirea 4G doar la Internet, dar ce ţi-ar putea deveni? Rămâne de urmărit în acest review.

Hardware

Samsung Galaxy NX are un senzor APS-C folosit de către companie în seria sa NX în ultimii ani, are 20 de megapixeli şi fotografiile pot fi realizate în format JPEG sau RAW. Obiectivul de kit este acelaşi ca până acum, un 18-55mm cu deschidere maximă de f/3.5 până la f/5.6 şi dotat cu stabilizare optică de imagine. Portofoliul de obiective al Samsung a pornit de la zero, când compania a decis să intre şi în această industrie, iar între timp a reuşit să furnizeze o gamă destul de bună. Nu este la nivelul Nikon sau Canon, ar fi cam greu, dar recuperează.

Revenind la camera foto, are un sistem de autofocalizare hibrid bazat atât pe detecţie de fază, cât şi de contrast, iar viteza minimă a obturatorului este de 1/6.000. Valoarea ISO începe de la 100 şi ajunge până la 25.600, deşi ar fi uşor de neînţeles de ce ai alege-o atât de sus pentru cadrele tale. Totuşi, Galaxy NX se descurcă decent până pe la 2.000-3.200, dincolo de acest prag trebuie să accepţi zgomotul ca parte din fotografiile tale.

samsung galaxynx foto razvan baltaretu/adevarul

Acest aparat foto poate face poze în rafală cu 8,6 cadre pe secundă, deşi îi va lua ceva timp să le proceseze pe toate odată ce i-ai încărcat memoria, aşa că mai bine alegi cu grijă situaţiile pentru acest mod. Stocarea imaginilor se face în memoria internă, ajunge la 16GB, sau pe card microSD. Pentru toate aceste funcţionalităţi, Samsung i-a dat o baterie de 4.360 mAh, imensă la prima vedere, care rezistă la circa 440 de poze sau 190 de minute de înregistrare. Ei bine, e de lăudat. E de lăudat, ţinând cont că are un ecran imens care să consume. Am reuşit să fac circa 250 de poze, să înregistrez aproximativ 40 de minute de video şi tot am mai avut energie ca să-mi sincronizez seara câteva conturi: Dropbox, Facebook, Instagram şi Google Drive.

Hardware-ul de „telefon“

Are un ecran mare, un pic prea mare l-am găsit eu, la 4,77 inci în diagonală cu rezoluţie HD. Fiind un aparat foto mirrorless are şi vizor electronic, unul la o rezoluţie de 800x600 pixeli, dar despre care nu pot spune că este foarte bun. Am preferat în cele mai multe cazuri să folosesc ecranul, reproduce mult mai bine detaliile decât o face vizorul. Am sesizat însă o îmbunătăţire faţă de Galaxy NX20, şi anume că trecerea între ecran şi vizor se face mai repede. E folosit un senzor de proximitate pentru a „decide“ când să schimbe.

Sistemul de operare e Android 4.2 Jelly Bean şi dacă ai un telefon Samsung, sau ai folosit vreunul vreodată, e fix la fel şi interfaţa NX, cu menţiunea că ai o pictogramă dedicată pentru camera foto într-un colţ al ecranului. Este bună, în măsura în care îţi place interfaţa Samsung. Mie nu-mi place.

samsung galaxynx foto razvan baltaretu/adevarul

Preţ

La F64 costă 6.500 de lei cu obiectivul de kit. Cel mai mic preţ pe care l-am găsit este de 5.500 de lei la MediaGames şi puţin mai mare de atât la ExtremeDigital.

Ergonomie, design şi software

În primul rând, cel mai mare minus pe care vreau să-l menţionez la capitolul ergonomie este ecranul. Este mare, mult prea mare pentru ca această cameră să fie, în anumite situaţii, utilă. Undeva la maximum 4,3 inci cred că era perfect. Nicidecum nu-l voiam la 3 inci sau 3,2 inci, cum mai fac Nikon sau Canon, dar nici la 4,77 inci. E foarte bun când te uiţi peste poze, când filmezi, dar când e vorba să schimbi rapid anumite setări, lucru pe care îl poţi face foarte bine prin ecranul tactil, îţi dai seama că ai prea puţini centimetri de degete pentru câţi inci are ecranul.

Oarecum, Samsung rezolvă problema setărilor. Pe obiectiv ai butonul iFn (function) pe care îl apeşi şi prin comutatorul de pe aparat treci prin setări şi modifici de acolo ce doreşti. Totuşi, ecranul pare disproporţionat în raport cu aparatul foto. Gripul e mare, e foarte bun, e eficient, dar ecranul se simte luat de pe un Galaxy S3 şi pus rapid pe NX ca să plece pe piaţă.

Când vine vorba de design, Galaxy NX e curat. Are doar butonul de pornire a înregistrării video, rotiţa pentru setări şi cam atât. Şi, desigur, butonul de declanşare, dar cred că e necesar, deşi poţi face poze şi printr-o atingere pe ecran. Prin design îţi dai seamă către cine e îndreptat aparatul Galaxy NX: amatorii care au învăţat să facă poze sau filmeze cu un smartphone (cel mai probabil Android), iar acum trec la pasul doi, dar fără să iasă din mediul familiar.

Cât despre software, aplicaţia camerei este cea din telefoanele Samsung. Ai tot felul de setări la dispoziţie şi, în general, găseşti destul de uşor ceea ce cauţi. Apoi, ai şi un mod rapid cu câteva presetări. Sau poţi alege un mod predefiniti pentru, spre exemplu, apus, noapte sau panoramă. Nu ai chiar paleta largă de alegeri de care dispui la un DSLR mid spre high-level, dar acesta e un capitol de taxat la Galaxy NX, pur şi simplu nu este gândit ca o alegere pentru un profesionist care câştigă din fotografie.

Calitatea fotografiilor

De la Samsung cel mai mult mi-a plăcut NX300, o cameră foto rapidă, eficientă, destul de mică în dimensiuni şi cu o calitate bună. Ultima trăsătură se regăseşte şi la NX, ba chiar pot spune că a evoluat frumos nişa mirrorless. Desigur, obiectivul de kit va fi nepotrivit în multe situaţii, dar asta nu mai ţine de cameră. Nu obţii cu un mirrorless, şi nici cu Galaxy NX, acel bokeh foarte bun al DSLR-urilor, dar se apropie.

Click pe poze pentru o galerie foto cu mai multe mostre.

mostrefoto samsung galaxynx foto razvan baltaretu/adevarul mostrefoto samsung galaxynx foto razvan baltaretu/adevarul mostrefoto samsung galaxynx foto razvan baltaretu/adevarul

Sistemul de focalizare este rapid, dar nu cel mai rapid din lumea mirrorless. Marele avantaj când vine vorba de a defini corect zona este ecranul tactil. Atingi, focalizează şi faci poza. Per total, Samsung a încercat să vină cu un hibrid funcţional şi a reuşit fără să strice calitatea imaginilor. Mai are de finisat lucruri? Cu siguranţă, iar dacă te gândeşti la Galaxy NX ca la o „unealtă“ bună pentru fotojurnalism, atunci Samsung livrează un produs bun.

Calitatea videoclipurilor

Nimic impresionant aici, ba chiar de criticat. Am spus mai sus că cei care s-au învăţat pe Android vor trece cu uşurinţă pe Galaxy NX, iar Samsung le-a uşurat mult munca în cazul videoclipurilor: nu au niciun control. Pur şi simplu apeşi butonul şi începe înregistrarea. Desigur, fixezi dinainte câteva detalii, cum ar fi rezoluţia sau numărul de cadre pe secundă, dar nu poţi modifica viteza de declanşare şi nici deschiderea. Poţi doar controla focalizarea, dar asta ţine de obiectiv.

De ce nu-mi convine că n-am control asupra videoclipurilor? E simplu, atunci când n-are suficientă lumină sau subiectul nu este suficient luminat, reduce viteza de declanşare şi apare efectul de flickering, acele benzi negre care „curg“ pe verticală şi nu se pot scoate definitiv nici în program de post-procesare. Dincolo de acest minus, se descurcă onorabil. Nu vei cumpăra acest aparat foto pentru calitatea videoclipurilor, dar atunci când vei avea nevoie nici nu te vei gândi că este atât de prost, încât nici nu vei porni înregistrarea.

Eu am fost la Tattoo Convention cu Galaxy NX şi am scos 5 minute de videoclip la o calitatea decentă. Apare flickering în anumite secvenţe? Da, apare şi e deranjant. Poţi să faci reportaje şi filme de familie cu el? Da, poţi şi asta şi poate că în astfel de cazuri va fi la îndemână să ai totul pe automat.

Utilizare ca telefon

Galaxy NX are procesor quad-core la 1,6GHz şi memorie RAM de 2GB. Rulează toate aplicaţiile din Play Store, iar cele de procesare foto chiar sunt recomandate. Spre exemplu, Aviary sau Snapseed. Şi poţi folosi Instagram cu poze foarte bune fără să te mai chinui să transferi din DSLR în PC şi apoi în telefon. Samsung, printr-un singur produs, a livrat ceea ce toată lumea dorea.

E incomod să foloseşti Galaxy NX ca telefon, e greu să scrii pe tastatură şi gripul nu-ţi face viaţa mai uşoară, dar acest aparat foto e cea mai bună folosire a unui mirrorless, fără ca sud-coreenii să mizeze pe design retro, pe funcţii pe care nimeni nu le-ar folosi sau pe promisiuni neonorate. Bateria e mare, ecranul e mare (asta nu-l face mai agreabil) şi pozele pe care le face sunt bune.

samsung galaxynx foto razvan baltaretu/adevarul

Concluzie: pentru cine este, până la urmă, Galaxy NX?

Mai întâi, să exclud cele două mari categorii pentru care Galaxy NX nu este: fotografii profesionişti şi oamenii fără bani. Serios, costă aproximativ 6.000 de lei, nu merită să investeşti atât doar ca să te dai mare că ai Android şi aparat foto într-un singur dispozitiv. Este însă pentru fotojurnalişti, Internetul nu stă pe loc până când poza vine, cu tot cu fotograf, în redacţie. Este pentru oamenii care au suficienţi bani cât să-şi permită acest moft, este pentru oamenii care filmează foarte mult şi încarcă pe YouTube cu editări minimale.

Mie mi-a plăcut Galaxy NX, per total e acel gadget pe care îl găseşti inutil la început, dar imediat ce începi să-l foloseşti începe să-ţi placă. Două lucruri aş schimba la el: interfaţa camerei foto şi raportul între ecran mare şi corpul aparatului. Merită banii? Cum am zis mai sus, depinde la ce îl foloseşti sau îl vei folosi. 

Cert e că Samsung a pornit în cursă pentru a reinventa pe alocuri aparatul foto sau, mai bine zis, îi oferă acele funcţionalităţi pe care ar trebui să le primească pentru a nu deveni doar o unealtă a profesioniştilor: WiFi, sistem de operare pe care utilizatorii îl ştiu, ecran tactil foarte bun şi slot pentru SIM.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite