REVIEW Lenovo Miix 2 de 8 inci - Alternativa pentru un computer „de buzunar“ (un buzunar ceva mai mare)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microsoft tocmai a anunţat luna aceasta că pune Windows 8 la liber pentru producătorii de dispozitive sub 9 inci. În aceeaşi perioadă noi am avut spre review tableta Lenovo Miix 2 8. E o tabletă interesantă care poate deveni un computer ultraportabil. Atât timp cât nu îi ceri extraordinar de multe lucruri.

Odată cu lansarea iPad mini de la Apple, lumea s-a prins că tabletele de 8 inci nu sunt atât de rele. Parcă sunt ceva mai potrivite decât cele de 7 inci şi nici atât de grele şi de mari ca cele de 10 inci. Microsoft şi producătorii parteneri au încercat, timid, să câştige ceva teren pe piaţa asta. Lenovo are un produs bun. Microsoft încă are de lucrat la platformă. Noroc că există accesorii care îmbunătăţesc experienţa de utilizare. Iată cum se prezintă Lenovo Miix 2 8.

Hardware

Lenovo Miix 2 8 are un procesor Intel Atom Bay Trail la maximum 1,8GHz în mod turbo. În rest, se opreşte la 1,3GHz. Acesta e acompaniat de o memorie RAM de 2GB, iar spaţiul de stocare intern de 32 sau 64GB poate fi extins cu un card microSD.

Conectivitatea este asigurată prin Bluetooth 4.0, WiFi, un port microUSB 2.0 şi o mufă pentru căşti. Per total, tableta are o greutate de 350 de grame. iPad mini, că tot ziceam de ea la început, este undeva la limita ţinerii de margini cu o singură mână şi mă bucur că Lenovo a reuşit să încadreze Miix 2 8 într-un spaţiu similar.

Lista de specificaţii a tabletei continuă cu o cameră principală de 5 megapixeli şi una secundară de 2 MP pentru care Lenovo are aplicaţii care să le pună în valoare. Dacă eşti unul dintre acei oameni care fac poze cu tableta, unele trucuri din aplicaţia Camera Man ţi-ar putea surâde.

Autonomia e aproape decentă, ajungând pentru circa o zi, dacă luăm ziua ca având maximum 10 ore şi cu un ritm mediu de utilizare, pornind de la 100% până la aproape 10%. Într-un ritm obişnuit am folosit tableta pentru aproximativ două ore de browsing, printre care YouTube şi Vimeo, editare text între o oră şi trei ore şi citit diverse articole şi accesat Facebook prin aplicaţie între două şi trei ore. I-am lăsat conexiunea WiFi pornită în permanenţă, dar conectarea să se facă doar pe două adrese cunoscute. Luminozitatea ecranului a fost între 30% şi 60%. Desigur, aceasta e dependentă de modul în care foloseşti tableta. S-ar putea însă mai bine, poate la versiunea a treia a Miix de 8 inci.

Preţ: Lenovo Miix 2 8 costă aproximativ 1.500 de lei, dar se poate găsi şi la promoţie. Spre exemplu, evoMAG o are disponibilă la un preţ de 1.300 de lei.
image

Design, construcţie şi ecran

E una dintre tabletele care deşi sunt construite „de buget“, e construită bine, robustă şi gata pentru folosire zi de zi, ţinută în geantă, în ghiozdan sau chiar în mână, ca pe o carte. La bază are o bucată urâtă de plastic care ar trebui să imite metalul, e lucioasă şi deloc agreabilă. E predispusă zgârieturilor şi urmelor de tot felul. Probabil că în timp ajunge să se şi ciobească sau cojească. Lenovo recuperează însă pe tot spatele cu o textură bună, aderentă.

Păstrează două tonuri de argintiu pe spate şi combinaţia arată foarte bine. Ce să mai, Lenovo se pricepe din ce în ce mai bine să imite metalul şi să îl facă să pară quality, iar asta e de bine.

Ce am găsit ca minus la construcţie e poziţionarea portului pentru card microSD. Este pe partea dreapta, sub un capac de protecţie, dar e prea aproape de margine şi devine incomod să scoţi cardul.

Cât despre ecran, are 8 inci şi o rezoluţie HD de 1.280x800 pixeli. Odată cu Windows 8.1, Microsoft le-a permis producătorilor să folosească şi alte rezoluţii decât full HD şi 1.366x768 pixeli. Găsesc totuşi că Lenovo a făcut o economie nejustificată aici cu rezoluţia. O putea alege pe cea HD standard din Windows 8 de până acum. Dincolo de acest aspect, ecranul e foarte bun. E un LCD IPS cu o luminozitate bună, unghiuri de vizualizare la fel de bune şi partea touch funcţionează fără reproş. Eu însă găsesc în continuare enervantă marcarea punctul de atingere cu un cerc semi-transparent. E un mod în care Microsoft îi obişnuieşte cu ecranele tactile pe cei neobişnuiţi.

image

Software şi aplicaţii

Tableta rulează Windows 8.1 şi aplicaţii poţi obţine din Windows Store. Desigur, poţi să foloseşti şi din vechile programe de Windows, atât timp cât nu vrei să bagi un DVD în tabletă şi cât înţelegi că nu e chiar un mega PC, ci o tabletă cu un sistem de operare desktop. Ca aplicaţie mai solicitantă am luat Fifa 2014 din Windows Store şi a rulat fără probleme pe tabletă. Dar este un dispozitiv pe care să îl foloseşti pentru a citi, pentru jocuri simple, când te plimbi dintr-o parte în alta a oraşului, şi mai e o tabletă pentru editare texte, tabele în Excel şi eventual prezentări.

Eu prefer Evernote, dar poţi apela la Office sau alte aplicaţii de la Microsoft pentru notiţe. Îmi lipsesc aplicaţii precum YouTube sau Google Drive, dar asta pentru că mare parte din serviciile pe care le folosesc au legătură cu Google. Este, de asemenea, o tabletă care să se integreze bine pe lângă alte dispozitive ale cuiva dintr-o corporaţie. Cineva care are nevoie de pachetul Office şi de un mini-computer ultraportabil.

Printre aplicaţiile preinstalate, două sunt interesante şi dedicate fotografiilor. În primul rând e Photo Touch care îţi permite să adaugi bule de discurs pe o poză, poţi face un colaj, poţi regla nuanţele de culoare, poţi tăia şi per total îţi poţi face fotografiile mai bune. Nu ies extraordinar direct din camera foto. Apoi e Camera Man, aplicaţia care te face să te simţi artist până la capăt. Poţi adăuga diverse stickere de la un BAM!!! imens pe poză, la un bec deasupra capului pentru a sugera că ţi-a venit vreo idee. Nu este o aplicaţie vitală, ci doar una pentru amuzament.

Mai există aplicaţii de monitorizare a sănătăţii - îţi treci kilogramele zilnic, exerciţiile efectuate etc. -, una dedicată bucătăriei, alta pentru lectura articolelor online şi una care îţi transformă tableta într-un reportofon. Prin magazinul oficial le poţi obţine pe cele care îţi lipsesc, cum ar fi Facebook, Flipboard sau Evernote Touch. E un magazin care creşte lent, asta e cert, dar poate ritmul se va schimba odată cu anunţul Microsoft că oferă Windows gratuit pentru astfel de dispozitive.

image

Multimedia: camera foto şi sunet

Camera foto nu-i nimic de lăudat, dar măcar ai la dispoziţie poze suficient de mari (la 5 megapixeli) pentru a le distribui pe reţelele sociale şi să arate decent. Le poţi modifica în aplicaţiile menţionate mai sus şi le dai un plus de valoare. Partea bună a camerei foto e că poţi face o panoramă la 360 de grade. Google oferă aşa ceva pentru Android prin Photosphere pe când pentru Windows Phone a fost disponibilă aplicaţia Photosynth. Nici camera foto frontală de 2 megapixeli nu este extraordinară, dar într-o sesiune de video chat pe Skype va fi binevenită.

Când vine vorba de sunet, Lenovo Miix 2 8, se poate spune, sună bine. Dispune de difuzoare stereo poziţionate în colţul din dreapta sus, cum te uiţi la spatele tabletei. Partea proastă aici e poziţionarea. Difuzoarele vin fix în zona în care, de regulă, ţii mâna când te uiţi la videoclipuri. N-ar fi fost o idee rea ca Lenovo să înlocuiască difuzorul cu camera. Sau poţi pur şi simplu să roteşti tableta la 180 de grade.

Cât despre conţinut multimedia, am zis mai sus, aplicaţii nu prea sunt, dar dispui de browser. Fie Internet Explorer preinstalat, fie alegi o alternativă ca Firefox sau Chrome. Eu am folosit şi aplicaţia Live TV prin care ai acces la diverse stream-uri de televiziune sau diverse tutoriale. De asemenea, pentru muzică există Deezer sau radio online.

Accesoriile care transformă tableta

N-am cu adevărat nimic mare de reproşat acestei tablete sau altora similare, dar încă rămâne un mare minus ataşat de Windows 8: tastarea şi interacţiunea cu vechea interfaţă. Pentru a îmbunătăţi lucrurile, Microsoft a lansat până acum nişte accesorii utile. Noi am primit o tastatură Wedge Mobile şi un mouse Wedge Touch. Ambele se conectează prin bluetooth la tabletă şi obţii, într-adevăr, un computer. Partea proastă a acestor accesorii e că funcţionează cu baterii. Aş fi preferat să aibă acumulatori şi să le încarci prin USB.

image

Tastatura e cea mai bună idee a Microsoft. Cu interfaţa touch te mai descurci cum te mai descurci, dar majoritatea oamenilor au o viteză mai bună de scriere pe o tastatură fizică decât pe una virtuală. Eu, spre exemplu, aş scrie un text de trei paragrafe la 2.000 de semne în cam un sfert de oră pe tastatura digitală şi cu tot cu diacritice. Pe una fizică pot termina în cinci minute. Şi Wedge Mobile mai vine cu un plus. Peste taste vine o carcasă cauciucată care serveşte şi drept suport pentru tabletă, de la una de 8 inci până la unele de 10-12 inci.

Mouse-ul se dublează şi ca touchpad şi cu două degete poţi derula foarte uşor. Doar că în primele sesiuni de utilizare vei învăţa că dacă derulezi prea repede, te duci la capătul paginii. E o chestiune de obişnuiţă, dar cu siguranţă e util mai ales când editezi un text şi tot trebuie să revii pentru a şterge o literă într-un cuvânt sau să aranjezi o imagine într-un document Word.

Mouse-ul Wedge Touch costă aproximativ 200 de lei, în funcţie de magazinul de unde îl cumperi. Tastatura Wedge Mobile ajunge la 300 de lei, iar dintre cele două o investiţie foarte bună e tastatura.

Plusuri

  • Construcţie şi ecran bune
  • Sunet prin difuzoare stereo
  • O performanţă bună într-un pachet mic

Minusuri

  • Aplicaţia VeriFace de autentificare prin scanarea feţei ar putea fi utilă, dar e departe de aşa ceva
  • Acces dificil la cardul microSD
  • Lipsa de porturi suplimentare (sau măcar un accesoriu care să îţi ofere un port USB normal prin cel microUSB)

 

Concluzie: de câţi bani îţi cumperi un computer?

Pe scurt, Windows 8 nu este încă potrivit tabletelor atât de mici. Asta dacă ajungi în interfaţa clasică, dacă ajungi să editezi ceva în Office. Eu apelez la Evernote şi e o aplicaţie optimizată pentru interfaţa Modern. La fel şi OneNote de la Microsoft. Ajungând la tableta Lenovo Miix 2 8, e un produs bun, atât timp cât ţii cont de limitările ecosistemului.

Fizic are o construcţie bună, un ecran decent şi e portabilă, uşor de folosit şi rapidă. Cu 2.000 de lei ţi-ai putea lua pachetul Lenovo Miix 2 8 cu tastatură şi mouse şi poţi spune că ai un computer ultraportabil. Preţul e cam mare însă. Eu aş recomanda tableta, pentru oricine vrea ceva mic, bun şi, eventual, cu Windows, dar şi împreună cu tastatura.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite