REVIEW Canon 1200D - Un DSLR „de buget“ pentru un fotograf entry-level

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marii producători de aparate foto DSLR s-au completat în acest an pe linia de jos a preţului. Nikon a avut D3300, l-am avut şi noi pentru un review, iar Canon are 1200D şi pentru el publicăm acum review-ul. Mai bun, mai rău decât Nikon? Aş spune că mai bun, dar nu pentru calitate sau tehnologie.

Canon 1200D este un model entry-level care calcă pe urmele lăsate de 1100D în urmă cu trei ani. Da, au trecut trei ani fix până acum, iar Canon nu s-a agitat să lanseze un „urmaş“. S-a concentrat pe celelalte linii, dar acum are o alternativă. E bun, e rea? Aş spune că bună, dar bună pentru publicul ei. E pubicul acela care preţuieşte imaginea de fotograf, dar cu cât mai puţine setări, cu atât mai bine.

Hardware

Au trecut trei ani între aceste modele. Te-ai aştepta la un salt imens? Nu e cazul, sunt acele actualizări necesare, nici prea mari să nu treacă peste categoria de mijloc, nici prea mici să n-aibă sens lansarea unui aparat nou. Pot spune că mie mi-a plăcut Canon 1200D, e acelaşi sentiment pe care l-am avut la Nikon D3300, dar mai bine, pentru că e mai ieftin: e aparatul pe care să îl iei peste tot şi să nu îţi faci griji că distrugi, în cel mai prost scenariu, o piesă de câteva mii de euro.

Are un procesor de imagine Digic 4 ultra folosit de Canon în modelele ieftine ale ultimilor ani, oferă 18 megapixeli şi valoarea ISO urcă până la 6.400. „Urcă“ e mult spus, pentru că se poticneşte undeva pe la 3.200, când începi să sesizezi o pierdere în detalii.

Dacă vrei să mergi la sigur, la ISO-1.600 e foarte bine, poate şi la 2.000, deşi există situaţii în care aparatele au tendinţa de a genera mai mult zgomot la valori ISO intermediare, precum 1.000 sau 2.000 decât la cele obişnuite ca 800, 1.600 sau 3.200. Mai trebuie spus că sistemul de focalizare are 9 puncte, bazat pe detecţie de fază şi contrast.

image

Ecranul este de 3 inci, rezoluţie de 460.000 de pixeli şi dispune de un vizor optic cu pentaoglindă. Viteză maximă de declanşare ajunge la 1/4.000, iar în rafală poate trage cu 3 cadre pe secundă. Destul de puţin, dar, în definitiv, nici nu e aparatul pe care să îl cumperi pentru aşa ceva. Se mai trec pe listă un port miniUSB 2.0, unul miniHDMI şi o baterie cu autonomie de până la 500 de cadre. În folosirea de zi cu zi se apropie de această cifră, contează luminozitatea ecranului şi cât de mult îl menţii pornit.

Canon 1200D mai filmează full HD la 30 sau 25 de cadre pe secundă. Sunetul se înregistrează printr-un microfon mono, are difuzor mono şi nu, nu există port pentru microfon. Cam aici se opreşte visul unui viitor videograf.

Preţ: Am primit aparatul de la F64, unde costă 2.200 de lei cu obiectivul de kit 18-55mm f/3.5-5.6. Este disponibil în prezent (până pe 30 aprilie) în promoţie: cumperi aparatul şi primeşti o imprimantă Selphy.

Design şi ergonomie

Am folosit în urmă cu aproape un an un Canon 1100D şi pot aprecia pe deplin noile tendinţe de design de pe 1200D. Ai mai multă aderenţă, aparatul arată mai bine, chiar dacă materialele nu sunt cele mai inspirate. Desigur că e o carcasă din plastic, dar e un plastic, cum să-i spun, gol. Parcă e o carcasă prea mare pentru un aparat destul de mic, care n-are cu ce umple spaţiul predefinit.

Dincolo de grip şi de selectorul de programe, întreg ansamblul se simte ieftin, parcă grăbit pe linia de asamblare. Apreciez mai mult plasticul şi finisajul de pe Nikon pe D3300. Poate aici se justifică preţul mai mic. Nu pot spune că aparatul este net mai prost construit, doar că se simte mai ieftin. Dacă nu te interesează asta, atunci nu contează.

Pentru mine a fost un pic incomod să mă obişnuiesc cu sistemul Canon, venind de la Nikon, dar dacă ai mai avut astfel de aparate sau vii de la un compact (orice compact), nu-ţi va lua mult până te prinzi de cum funcţionează fiecare lucru.

image

Despre fotografii şi videoclipuri

Am primit de la F64 obiectivul de kit şi un Sigma 10-20mm f/3.5. Am folosit mai ales obiectivul Sigma, toate pozele din galerie sunt realizate cu el. Pur şi simplu mi-a făcut mai multă plăcere, am adorat unghiul larg de cuprindere de care dispui astfel.

Fotografiile, am zis şi mai sus, sunt decente până la ISO-3.200, apoi încep să semene cu unele produse de un telefon ceva mai bun. Încă de la ISO peste 1.600, încep să se piardă detalii, iar marginile obiectelor să se degradeze. Laud sistemul de focalizare care deşi dispune de doar 9 puncte, o limitare destul de mare, comparativ cu sisteme mirrorless sau cu altele de la Nikon, se descurcă foarte bine. Canon 1200D dispune şi de o gamă dinamică rezonabilă şi nu „se pierde“ când fotografiezi obiecte sau persoane în contralumină, deşi o problemă tot are.

Mostre foto din Canon 1200D (click pentru mai multe imagini)

image
image
image
image

Deşi gestionează bine lumina pe întreg cadrul, am sesizat o subexpunere în unele poze. Eram pe prioritate de diafragmă la f/4.0 şi, totuşi, unele poze au ajuns puţin subexpuse. Desigur, se poate regla asta, pe mine personal nu mă deranjează, dar ar trebui să ţii cont de asta şi să urmăreşti dacă pozele ies aşa cum te-ai aştepta sau aparatul mai ia şi decizii în plus.

Atât în video, cât şi în foto, aparatul are culorile sale tare plăcute. Canon a reuşit să-şi diferenţieze aparatele prin acest fapt şi personal îmi place lucrul acesta. Pozele pe care le păstrez trec prin post-procesare, să fie mai întunecate şi cu contrast mai mare şi umbre mai deschise, dar şi în versiune JPG pozele din Canon 1200D arată bine, la fel şi videoclipurile.

Un lucru ai grijă la videoclipuri, nu lăsa prea des aparatul să focalizeze „de capul“ său. Pur şi simplu nu se descurcă suficient de bine cât să n-ai momente de stagnare în videoclip, timp în care aparatul „se gândeşte“ ce şi cum. Dacă nu te grăbeşti sau dacă vei edita videoclipul, atunci poate te mai poţi baza pe acest sistem.

image

Plusuri

  • Ergonomie bună completată de dimensiuni destul de reduse
  • Preţ mic (faţă de principalul rival DSLR)
  • 18 megapixeli, suficient să tai cât vrei, completaţi de un sistem rezonabil de focalizare

Minusuri

  • Nu e un pas înainte sau de egalitate cu altele când vine vorba de valoarea ISO
  • Carcasa şi construcţia lasă impresia de prea ieftin
  • Nici microfon stereo, nici port pentru unul extern

Concluzie: E doar o actualizare, îl iei sau nu, mai mult nu oferă

Ziceam şi mai sus, mi-a plăcut Canon 1200D, în parte pentru culorile care au consacrat marca, în parte pentru că are un preţ mai apropiat de realitatea domeniului raportat la funcţionalităţi. Are multe lipsuri, desigur, dar nici nu se doreşte un aparat care să stârnească toată admiraţia. Este o actualizare necesară pentru 1100D şi aici îşi face treaba. Este aparatul pentru o familie sau pentru fotograful la început de drum.

L-aş cumpăra? Doar în două situaţii. Dacă aş avea un aparat foarte bun, poate full-frame, şi ar deveni unul secundar, sau dacă n-aş avea deloc, vreau să plătesc puţin şi să obţin poze decente. Dacă ai 1100D, atunci nu merită actualizare, poţi trece la ceva mai bun, poate 650D sau 700D de la Canon. Dacă n-ai, iar preţul contează, atunci da, este un DSLR entry-level bun. 

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/descoper-i-celelalte-review-uri-tech-adev-rul" target="_blank">View the story "Descoperă şi celelalte review-uri „Tech Adevărul“" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite