REVIEW Asus Nexus 7 - Simba! Iată noul rege al tabletelor de 7 inci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asus Nexus 7 e o tabletă premium FOTO Vlad Andriescu/Adevărul
Asus Nexus 7 e o tabletă premium FOTO Vlad Andriescu/Adevărul

Asus şi Google s-au aliat pentru al doilea an la rând ca să creeze ceea ce vor ei să fie cea mai bună tabletă de 7 inci. Nexus 7 din 2013 este mai scump, dar este mai subţire şi are un ecran de top. De ce este aceasta o tabletă pentru profesionişti şi pricepuţi, am explicat în review-ul din această vineri.

Anul trecut Nexus 7 a fost un fenomen pe piaţa tabletelor. A venit pe fondul ieftinirii preţurilor, situaţie cauzată de producătorii care aduceau tabletele din China şi îşi puneau brandul pe ele în diferite ţări, inclusiv România. Atunci a avut un preţ competitiv şi a arătat că o tabletă de 7 inci poate fi şi ieftină şi bună. Avea de departe cel mai bun raport calitate preţ. Anul acesta cei doi giganţi au decis să aibă o strategie diferită. Nexus 7 nu mai pare atât de ieftină, dar a plusat la calităţile tehnice: ecran mai bun, memorie internă mai mare şi o cameră foto principală.

Aşa că varianta cu 4G a ajuns la aproape 1.750 de lei. Pe tronsonul de 7 inci nu prea mai sunt mulţi adversari serioşi, ci doar tablete inferioare. Un Samsung Galaxy Tab 3 ajunge la 1.500 de lei, dar este dual core şi are interfaţa Touch Wiz de la Samsung. Asus Fonepad, care are procesor Intel, ajunge deja la 1.100 de lei, dar poate fi folosită şi ca telefon.

Cea mai scumpă tabletă de 7 inci are motive şi argumente. Sunteţi pregătiţi să le ascultaţi? 

Design

Asus şi Google au modificat designul de anul trecut. Personal nu sunt fanul aspectului de anul acesta, deşi marginea a fost subţiată, tableta este mai mică per total, deşi are un aspect mai înalt. Materialul de pe spate a fost înlocuit, pentru a aduce aminte de Google Nexus 10 şi dă impresia unui cauciuc. Este aderent. În partea inferioară aveţi doar microUSB-ul, iar pe marginea dreaptă butonul de oprire şi cele două de volum (pentru print screen, Nexus este foarte fin - apăsaţi fix în acelaşi timp butonul de oprire şi cel care dă volumul mai jos. Sau ţineţi-le apăsate mai multă vreme). Tot în partea dreaptă este slotul pentru cardul SIM. În partea superioară există doar mufa de căşti, decupată pentru a se potrivi în designul mai subţire.

E uşor de cărat, chiar şi în buzunar şi nu se zgârie. De asemenea, materialul din care este făcută nu permite lăsarea amprentelor. Calitatea generală a construcţiei este foarte bună.

Are 200 x 114 x 8,7 milimetri, iar greutatea este de 290 de grame pentru varianta Wi-Fi şi 299 de grame pentru varianta 4G.

Hardware

Asus a dotat această tabletă cu ce se poate mai bun în momentul de faţă pentru o tabletă de 7 inci. Procesorul este unul Qualcomm Snapdragon S4 Pro, tactat la 1,5 Ghz, iar procesorul grafic este unul Adreno 320 la 400 Mhz. Tableta are 2 GB de RAM şi o capacitate de stocare de 16 sau 32 de GB.

Timp de o săptămână am avut ocazia să duc tableta aceasta către cele mai grele încercări. Ce poţi face cu o tabletă de 7 inci? Aceasta este o bună întrebare, pe care noi, cei care testăm tabletele o uităm deseori. Un device de 7 inci este bun pentru multimedia, internet şi jocuri. Aşa că am deschis toate aplicaţiile posibile, am intrat într-un joc şi am downloadat şi câteva lucruri în acelaşi timp. Dacă multe dintre tabletele care vin pe piaţă au probleme în a se descurca cu două download-uri simultane, Nexus 7 rezistă cu brio. Experienţa de browsing este fluidă, rapidă, iar schimbul între aplicaţii se face rapid, fără un lag evident. Chiar şi în situaţia prezentată mai sus, lagul nu era cu adevărat vizibil.

asus nexus 7

E o tabletă profesionistă. Aşa aş putea să o numesc. Intră în categoria premium pentru 7 inci, iar Google şi Asus au reuşit să facă pentru al doilea an consecutiv ceea ce aş putea numi poate cea mai bună tabletă de 7 inci din lume. Mi-a plăcut enorm Google Nexus 7, varianta din 2012. Atât de mult încât i-am făcut-o cadou celei mai bune prietene ale mele. Varianta de anul acesta nu m-a dezamăgit la hardware. Veţi remarca preţul mai mare faţă de alte tablete de 7 inci. El vine din lejeritate. Lejeritatea de a folosi această tabletă fără întreruperi, pe un ecran bun şi cu performanţe excelente. Plătiţi pentru că vreţi ceva mai mult, nu pentru că vreţi să faceţi economie. Trebuie doar să vă placă ecranul de 7 inci şi să nu fie prea mic pentru voi. Ca un partener pentru excursii, vacanţe şi drumuri lungi, dar nu la volan, este o tabletă potrivită.

Jocurile funcţionează fără greşeală, detaliile văzându-se bine, videoclipurile pot fi vizualizate HD fără probleme, iar browsing-ul se desfăşoară rapid.

Pentru că este o tabletă premium, aveţi mai jos şi rezultatele din testele de benchmark, care o amplasează între cele mai bune gadgeturi de pe piaţă.

Display

Este un LED capacitiv, IPS, luminat din spate. Are o rezoluţie de 1920x1200 de pixeli, cu o densitate de 323 de pixeli pe inch. Display-uri permite până la 10 atingeri simultane.

Ecranul a fost o alegere excelentă şi principalul bonus al acestei tablete. Detaliile sunt bine evidenţiate, videoclipurile HD sunt potrivite, iar jocurile au o calitate excelentă. Ecranul e punctul forte al tabletei şi înseamnă că ţinta acesteia sunt două activiţăţi: gaming şi multimedia.

asus nexus 7

Conectivitate

Tableta pe care am testat-o noi avea şi 3G, fiind varianta mai scumpă. Ea se conectează la calculator pentru transferul de date printr-un microUSB şi nu are opţiunea adăugării de capacitate de stocare cu ajutorul unui card SD. Wi-Fi şi Bluetooth sunt prezente, evident. Spre deosebire de alte tablete, care vin cu tot felul de opţiuni de conectivitate, Asus Nexus 7 nu are nevoie de foarte multe artificii, ea bazându-se pe calităţile ecranului şi procesorului.

Sunet

Impresionant. Boxele sunt amplasate atât în partea superioară a părţii din spate, cât şi în partea inferioară. Cu volumul dat la maximum veţi putea să acoperiţi o sufragerie mare şi chiar să transformaţi tableta într-un radio de dimineaţă. Atenţie mare la mufa de căşti. Acesta este un sfat practic. Deoarece este subţire, tableta are o mufă de căşti "tăiată", ceea ce înseamnă că dacă aveţi un jack mai butucănos s-ar putea să nu poată intra până la capăt. Eu am avut problema aceasta cu un jack de la un telefon Nokia.

Cameră

Camera frontală este de 1,2 megapixeli şi se descurcă în conversaţiile pe webcam. Aş fi dorit ca Asus şi Google să vină cu o calitate mai bună a acesteia, pentru că la o tabletă de 7 inci mi se pare esenţial ca partea de comunicare multimedia să fie la cel mai înalt nivel. Camera frontală este ignorată de foarte mulţi producători şi este băgată în seamă cu adevărat doar pe piaţa asiatică, acolo unde există un public ce vorbeşte intens pe webcam. La noi, 1,2 megapixeli sau 2 megapixeli sunt consideraţi necesari. Eu aş vrea mai mult de la cameră. Nu neapărat în megapixeli, ci în calitate. Îşi face treaba, aş fi vrut mai mult.

Faţă de modelul de anul trecut care a venit fără cameră pe spate, poate surprinzător pentru mulţi, Nexus 7 din 2013 are 5 megapixeli pentru poze făcute cu tableta. Nu este o cameră excepţională. Este acolo. Este un plus faţă de anul trecut, dar pozele sunt slabe în detaliu şi cu mult zgomot. Nu judecăm foarte mult această cameră, deoarece personal nu ştiu câte poze se fac cu o tabletă. O cameră mai bună ar fi dus gadgetul la un preţ mult prea mare, aşa că pot înţelege acest sacrificiu. Prefer ecranul şi performanţele tehnice, decât camera. În condiţiile unei existenţe multigadget, cu un smartphone, o tabletă şi câteodată un aparat foto, Nexus 7 are o cameră "de urgenţe".

Câteva poze făcute cu Google Nexus 7 puteţi găsi în această postare de pe Google+. 

asus nexus 7

Baterie

Nu mă aşteptam la o autonomie uluitoare. Asus Nexus 7 are o autonomie în media pieţei. A reuşit să mă ducă pe Wi-Fi şi cu browsing şi jocuri timp de 9 ore, ceea ce este excelent. Luminozitatea era la maximum.

Puteţi să petreceţi o călătorie transatlantică pe redare video cu Asus Nexus 7. Dacă o forţaţi pe 3G sau în zonele disponibile 4G, tableta se va duce către 4, maximum 5 ore. 

Software

Android 4.3 Jelly Bean standard. Curat. De la Google. Vine în standard cu aplicaţiile oferite de gigantul online: Play Music, Play Books, Google+, Google Earth, Google Keep, Calendar, Currents, Chrome, YouTube şi Play Store.

Pentru cei care apreciază interfaţa curată de la Android, aceasta este tableta potrivită şi optimizată pentru ei.

Preţ şi disponibilitate

Tableta pe care am avut-o noi în teste există deja în magazinele la preţuri cuprinse între 1.650 de lei şi 1.800 de lei. Deşi poate părea mult, cei care o vor cumpăra trebuie să fie decişi că vor o tabletă de 7 inci premium. Varianta cu 3G nu are GSM, deci este doar un instrument comunicaţional foarte bun, nu un înlocuitor de telefon. Varianta Wi-Fi de 32 de GB costă aproximativ 1.400 de lei. Varianta de 16 GB se duce la 1.250 de lei în unele magazine online.



Plusuri:

asus nexus 7
  • Ecranul are o rezoluţie excelentă.
  • Procesorul duce foarte mult şi nu are laguri.
  • Este mai subţire şi mai uşoară decât cea de anul trecut, iar calitatea materialului din spate permite o aderenţă mai mare.
  • Android 4.3 stock, fără modificări.
  • Autonomie decentă.
  • Sunet cuprinzător şi stereo.

Minusuri:

  • Camera frontală putea fi mai bună.
  • Varianta 3G şi cu 32 de GB vine la un preţ avantajos doar pentru cei care doresc cu adevărat o tabletă de 7 inci.

L-am cumpăra?

Sunt fanul tabletelor de 7 sau de 8 inci. Tabletele de 10 inci nu îmi sunt de folos. Asus Nexus 7 este probabil cea mai bună tabletă de 7 inci de anul acesta pe care o puteţi cumpăra. Nu vă recomand varianta Wi-Fi. Dacă nu vreţi o tabletă pentru copilul vostru, atunci nu vă recomand niciodată o tabletă de 7 inci fără 3G. Aşadar, Nexus 7 în varianta conectată mereu costă 1.700 de lei. E o tabletă premium. Plătiţi pentru video HD, plătiţi pentru viteză şi pentru Android-ul pur, fără nicio modificare. Merită banii? Da, dar pentru o audienţă bine delimitată. Cumpăraţi-o dacă nu sunteţi la prima tabletă, cumpăraţi-o dacă vreţi gaming de calitate, cumpăraţi-o dacă sunteţi în poziţia de a călători mult şi vreţi un companion pentru filme şi muzică. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite