Razer Opus - Alternativa mai ieftină la cele mai bune căşti cu noise-cancelling (TECH REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Razer Opus

Razer Opus reprezintă prima încercare a celebrului brand pentru gameri de a intra într-o piaţă destul de aglomerată, cea a căştilor wireless over-ear. Dacă este sau nu una reuşită, vom vedea în acest material.

Razer este una dintre cele mai celebre şi bune companii în ceea ce priveşte produsele dedicate gamerilor. De la tastaturi la căşti de gaming sau controllere, Razer şi-a creat o reputaţie excelentă în privinţa calităţii produselor sale, greu de contestat. Tocmai de aceea când am aflat, anul trecut, că brandul american vrea să intre pe piaţa căştilor wireless over-ea, una foarte aglomerată şi care între timp a devenit şi mai combătută (odată cu apariţia Apple AirPods Max), am ridicat puţin din sprâncene.

Iată însă că la câteva luni bune de la acel moment, Razer Opus au ajuns şi pe masa mea de test, şi am avut în sfârşit ocazia să descopăr ce poate prima pereche de căşti de la Razer pentru consumatorii obişnuiţi.

Design

Experienţa de unboxing este una extrem de similară cu cea de pe seria WH-1000XM a celor de la Sony. De altfel, şi aspectul lui Razer Opus aminteşte puţin de cel al celebrelor căşti de la Sony, iar lucrul acesta nu mi se pare deloc rău, ţinând cont că arată premium, simplu şi elegant. Pe exteriorul cupelor este prezent logo-ul THX, în timp ce deasupra acestora se află logo-ul Razer, destul de frumos integrat în design.

Sunt două versiuni de culoare disponibile, negru şi Midnight Blue. Eu am primit-o pe prima, însă diferenţa între ele nu mi se pare foarte mare oricum. Cupele sunt printre cele mai moi pe care le-am văzut vreodată, fiind realizate din spumă de memorie şi foarte confortabile, iar banda care se „odihneşte” pe capul tău este şi ea făcută dintr-un material similar. Am purtat căştile până la 3 ore fără o senzaţie de disconfort însă sunt sigur că aş putea să le port şi mai mult, pe un zbor transoceanic, fără probleme. Singurul lucru care m-a deranjat puţin este faptul că pielea de pe cupe se încinge destul de repede şi adună destul de multă transpiraţie - e bine să le porţi pe timp de iarnă, dar vara s-ar putea să ţi se pară  prea călduroase.

Razer Opus

Căştile vin depozitate într-o cutie de transport care pare destul de rezistentă, iar înăuntru vei găsi şi un adaptor de avion, pentru a-ţi putea conecta căştile la ecranele de entertainment, un conector jack şi, evident, cablul de încărcare (USB-A la USB-C).

Cupa stângă este „curată”, toate butoanele de control fiind implementate pe cea dreaptă, alături de portul de încărcare şi jack-ul de căşti. Patru butoane se regăsesc pe Razer Opus: de power, două de volum şi unul multifuncţional, pe care îl vei folosi cel mai des, deoarece lipsesc controalele prin atingerea cupelor, acea funcţie pe care o regăsim pe căştile mai scumpe de la Sony sau Bose de exemplu.

Fii fără grijă însă, pentru că vei găsi în micul manual din cutie ce trebuie să faci pentru a activa comanda vocală, a răspunde la apeluri, a trece la următoarea melodie sau la melodia anterioară şi altele. O apăsare de 5 secunde a butonului multifuncţional va activa Gaming Mode-ul, care scade latenţa sunetului căştilor, oferind un feedback mai rapid astfel atunci când te joci.

Razer Opus

ANC ajutat de o anulare pasivă excelentă

Butonul de Power ascunde şi ANC-ul, acea funcţie de anulare a zgomotului de fond pe care Razer o include aici în colaborare cu THX. Se activează cu o apăsare a butonului de Power, a doua apăsare activând modul Ambient Awareness, care se foloseşte de microfoanele din exteriorul căştilor pentru a amplifica zgomotul din jurul tău, făcându-te atent la maşini, oameni care te strigă sau alte lucruri pe care vrei să le auzi fără să îţi dai jos căştile.

ANC-ul este excelent, fiind ajutat şi de o anulare pasivă a zgomotului remarcabilă. Practic, odată ce îţi pui căştile pe urechi, fără să le fi aprins, vei remarca ce bine se descurcă la aceste căşti anularea pasivă, „ucigând” rapid o mare parte din zgomotul exterior. De acolo, ANC-ul nu mai are foarte mult de făcut, însă tot e lăudabil.

Funcţia de Ambient Awareness nu mă dă pe spate. E ok, dar doar ok, pentru că nu mi se pare că ar avea vreun efect mulţumitor decât dacă mergi cu volumul la jumătate. Practic, orice e peste jumătate se aude tot destul de estompat şi dacă vrei să porţi o conversaţie cu cineva, persoana respectivă tot va fi nevoită să vorbească mai tare decât în mod normal, ceea ce e cam contrar lucrului pe care ţi l-ai dori să îl facă funcţia aceasta.

Autonomie

Încărcarea e un alt plus important al Razer Opus, căştile având un port USB-C rezervat pentru asta, astfel că nu vei avea nevoie de un alt încărcător pentru ele. Autonomia bateriei este excelentă. Am primit Razer Opus acum aproape 10 zile, căştile având 80% baterie când le-am scos din cutie, şi le-am folosit în medie cam 2-3 ore zilnic, neavând nevoie să le încarc până la momentul scrierii review-ului. Teoretic, Razer spune că autonomia ajunge la 25 de ore cu ANC (active noise cancelling) pornit, însă cred că poţi scoate chiar mai mult, undeva în jur de 27-28 de ore.

Razer Opus

Calitatea sunetului

Sunetul este unul bun, fie că vorbim de bass, înalte sau medii, însă nu aş spune că străluceşte în niciunul dintre aceste capitole, aşa că dacă vrei ceva mai puternic pe un anumit segment ţi-aş sugera să te reorientezi. Înaltele păstrează o claritate frumoasă, spaţialitatea este decentă, nu extraordinară, iar bass-ul se simte bine, puternic (vorbim până la urmă de Razer, care îşi „umple” căştile de gaming cu bass).

Problema principală mi se pare că este însă la volumul sunetului. Este destul de scăzut, şi nu doar o dată m-am simţit nevoit să urc volumul telefonului până în acele limite roşii apropiate de maximum. Mă gândesc că un posibil motiv ar fi faptul că anularea pasivă şi activă sunt oricum foarte bune, aşa că Razer s-a gândit că utilizatorul nu va avea nevoie să urce volumul foarte sus. Mă rog, este un aspect destul de subiectiv, până la urmă fiecare ştie cam cât de tare îi place să asculte muzică, aşa că nu pot să atac foarte mult elementul acesta.

Căştile se conectează prin Bluetooth, foarte repede, şi au şi o aplicaţie ce poate fi descărcată, pentru câteva funcţii de control în plus. Aplicaţia arată volumul bateriei, îţi permite să alegi cât timp pot sta căştile neutilizate până să se oprească (minimul fiind de 5 minute), şi include şi un equalizer care are 5 preset-uri din care poţi alege, dacă nu eşti mulţumit de cel default (THX). Tot de aici poţi dezactiva funcţia de Auto Pause / Resume, deşi nu înţeleg de ce ai face-o. Funcţionează excelent, căştile recunoscând momentul în care sunt date jos de pe urechi şi chiar mai repede atunci când sunt puse la loc.

Razer Opus aplicatie
Razer Opus aplicatie

Concluzie

Razer Opus s-au lansat la un preţ de 200 de dolari, şi pentru că am menţionat de câteva ori de-a lungul review-ului de similarităţile cu Sony WH-1000XM o să îmi permit să fac o mică comparaţie şi aici, în concluzie. Dintr-un motiv puţin bizar (şi iritant), căştile au fost listate la eMAG  o bună perioadă de timp la 1149 de lei, cu mult peste preţul de aproximativ 800 lei + livrare pe care îl aveau pe site-ul Razer, lucru care a dus la comparaţii nedrepte cu căşti cu un preţ mult mai mare decât cel de bază al lui Opus.

Căştile acestea nu sunt cu siguranţă un rival pentru Sony sau Bose, dar nici nu vor să fie, cel puţin nu în versiunea actuală. Au un preţ mai scăzut decât brandurile menţionate, şi câteva funcţii în minus (controlul prin touch fiind probabil cel mai simţitor), însă cu toate acestea îndrăznesc să spun că sunt cea mai bună alternativă ieftină la celebrele WH-1000 XM3. Cu un noise cancelling şi sunet foarte bun, un aspect simplu, premium, prima încercare a celor de la Razer de a intra în piaţa căştilor cu ANC de tip over-ear mi se pare un succes.

De menţionat şi faptul că, la momentul scrierii review-ului, Razer Opus au parte de o reducere considerabilă pe site-ul Razer, fiind găsite la 150 de dolari, precum şi la eMAG (649 de lei), un preţ excelent în opinia mea, pentru pachetul oferit.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite