VIDEO Războiul tastaturilor de Android - Swype Keyboard poate să transforme tot ce ştiai despre tastat în doar o oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Swype Keyboard la cortul Adevărul din Piaţa Festivalului George Enescu FOTO Adevărul/Vlad Andriescu
Swype Keyboard la cortul Adevărul din Piaţa Festivalului George Enescu FOTO Adevărul/Vlad Andriescu

În al doilea episod al micului nostru război pentru cele mai bune tastaturi de Android, care să le înlocuiască pe cele standard, am ales Swype. Ea ne-a fost recomandată şi de cititorii adevarul.ro/tech/ şi ne-a provocat un şoc. De ce? Chiar funcţionează!

Swype a fost lansată în versiunea actuală pe 24 aprilie 2013 şi se bazează pe inteligenţa de învăţare a softului din spatele ei. Are limba română şi este potrivită pentru cei care vor să nu scrie toate cuvintele, ci să se bazeze pe autocomplete. Spre deosebire de Swift, unde nu am recomandat desenarea cuvintelor pe tastatură, Swype fix pe acest lucru se bazează. Avantajul ei este că, în combinaţia dintre desenul pe tastatură şi învăţarea permanentă, nu trebuie să fim exacţi. De multe ori am mâzgâlit ciudat între litere, dar mi-a dat cuvântul pe care-l gândeam. Acest lucru puteţi să-l vedeţi şi în video-ul nostru de mai jos.

Creatorii Swype au prezis că utilizatorii pot să scrie cu 50 de cuvinte pe minut, ceea ce este enorm pentru un ecran tactil. Avantajul Swype este că a fost achiziţionat în octombrie 2011 (până atunci au mai fost versiuni, dar cea de pe 24 aprilie 2013 este cea actuală) de Nuance Communications, care se ocupă de inteligenţă artificială şi de softuri de asistenţă personală.

swype meniu

Caracteristici

După descărcarea tastaturii, meniul este destul de simplu. Putem alege între 14 teme, în culori diferite şi forme diferite ale tastelor. În standard există opţiuni de Autocorectare, Autocapitalizare, Autospaţiere şi predicţii pentru următorul cuvânt. Odată ce ne obişnuim cu ea, iar eu nu credeam că va fi posibil, este surprinzător de rapidă. Trebuie să vă schimbaţi obiceiul de a tasta: uitaţi să apăsaţi pe spaţiu, uitaţi de capitalizare, de cuvinte tastate. Swype trebuie învăţată cuvinte noi în permanenţă, dar are o problemă în a scrie cu diacritice. Dacă SwiftKey era extraordinar de bună în limba română, Swype combină diacriticile cu lipsa lor. Dar! Swype are diacritice incluse, dar trebuie să vă obişnuiţi să aveţi pe tastatură şi S şi Ş, ceea ce este mai rar. Acest lucru a fost cel mai greu pentru mine.

Swype are şi opţiunea de Living Language, care actualizează tastatura cu noi cuvinte populare, pentru a o menţine actuală în contextul noulimbii de pe internet. Ca şi Swift, este integrată social cu Facebook, Twitter şi Gmail şi învaţă din conversaţiile noastre de acolo. Oricând, putem adăuga manual cuvinte în dicţionar.

De ce să foloseşti Swype?

M-am gândit la momentele când putem folosi Swype. E foarte uşor de folosit doar cu două mâini, nu cu una singură. Dar pentru cei care vor să facă multitasking, iar tableta este alături pentru conversaţii scurte sau mesaje, Swype este potrivită. Pentru că învaţă foarte bine obiceiurile voastre şi modul de a desena pe tastatură, nu trebuie să vă îngrijoraţi să treceţi cu degetul exact. Însă are limitări. Există cuvinte atât de complicate încât necesită un traseu foarte lung, aşa că mai bine le tastaţi.

Este mai rapidă decât tastatura originală de Android? Fără îndoială. Este mai rapidă ca Swift Key? Poate fi, dar aveţi nevoie de câteva ore pentru a vă obişnui. Eu nu am scris niciodată aşa, pentru că nu am avut răbdarea. Pentru testul acesta, m-am pus în faţa tastaturii şi am început să o înţeleg. După o oră, m-am gândit serios dacă nu este cea mai bună tastatură din lume. Colaborarea cu Nuance, o firmă respectată de inteligenţă artificială pe dispozitive mobile înseamnă că tastatura este mai inteligentă decât multe altele.

Tastaturi normale în epoca touchscreen

Ecranele tactile, chiar dacă au fost lăudate de Steve Jobs odată cu lansarea iPad-ului, nu se compară cu cele fizice. Cele fizice rămân rapide şi productive. Ecranul tactil nu are acelaşi feedback ca şi tastatura normală, aşa că paradigma de folosire trebuie schimbată. Nu mai avem la dispoziţie tastaturi mecanice, ci inteligenţă artificială. Iar aceste tastaturi care învaţă în timp sunt soluţia pentru viitor. În plus, tastaturi ca Swype, pe care desenăm cuvinte, mergând cu degetul între litere, sunt potrivite.

Să o folosiţi?

Dacă mă credeţi pe cuvânt, eu am fost un sceptic. Dar m-am îndrăgostit de tastatura asta şi aş folosi-o mereu dacă aş avea un gadget al meu cu Android. Încercaţi, testaţi, dar gândiţi-vă că odată ce vă obişnuiţi cu ea, vă va fi foarte greu să vă întoarceţi. 

Haideţi să discutăm. Aşteptăm părerile voastre pe Facebook Tech Adevărul

swype meniu
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite