Prima ţară din lume care livrează cu drone le foloseşte ca să salveze vieţi

Prima ţară din lume care livrează cu drone le foloseşte ca să salveze vieţi

Una dintre dronele folosite în Rwanda.

Amazon, în SUA, a vorbit despre livrarea cu drone, dar proiectul realist a fost implementat într-o altă ţară, de pe alt continent, şi e gândit pentru urgenţe medicale.

Rwanda a lansat primul serviciu naţional de livrări cu drone din lume. Vor fi utilizate dronele pentru a transporta sânge către 21 de centre de transfuzii situate în jumătatea de vest a ţării. Prin intermediul acestui serviciu pot fi acoperite, la cerere, până la 150 de zboruri zilnice. Dronele şi serviciul de livrare sunt operate de Zipline, o companie de robotică din California.

Dronele vor transporta doar sânge, la început, însă parteneriatul internaţional dintre UPS, Gavi – Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare, şi Zipline îşi propune să ajute la extinderea livrărilor de servicii medicale şi vaccinuri care pot salva vieţi. Tocmai pentru că în ţările în curs de dezvoltare accesul la produse şi servicii medicale care pot salva vieţi este îngreunat de infrastructura slabă.

Mai mult, autorităţile nu au capacitatea de a livra medicamentele necesare de la oraş către zonele rurale sau izolate, din cauza lipsei mijloacelor de transport, sistemelor de comunicaţii şi reţelei de distribuţie adecvate. Specific, în Rwanda, hemoragia postnatală este principala cauză de deces a femeilor gravide. Sângele trebuie să fie depozitat şi transportat la anumite temperaturi, altfel îşi pierde valabilitatea. Pentru că există mai multe grupe de sânge şi nici o modalitate de a estima cu precizie nevoile viitoare, multe clinici de transfuzie nu au în stoc tot necesarul de sânge.

Programul naţional de livrări cu drone permite centrelor de transfuzii din jumătatea vestică a ţării să plaseze comenzi de urgenţă, prin SMS. Comenzile sunt primite la baza Zipline, în regiunea Muhanga, unde compania deţine o flotă de 15 drone. Fiecare dintre acestea poate acoperi până la 150 km dus-întors – chiar şi pe condiţii de vânt şi ploaie – şi poate transporta 1,5 litri de sânge, suficient pentru a salva viaţa unei persoane. Poate onora comenzile în aproximativ 30 de minute.

Rwanda intenţionează să extindă serviciul de livrări cu drone Zipline şi în jumătatea de est a ţării, la începutul anului 2017, acoperind astfel nevoile celor 11 milioane de cetăţeni, care se vor afla în aria de livrare a medicamentelor care le pot salva viaţa. Parteneriatul acesta, susţinut cu un grant de 1,1 milioane de dolari de Fundaţia UPS, va studia operaţiunile de livrare de sânge cu drone din Rwanda, cu scopul de a ajuta ţara să extindă rapid tipurile de servicii şi vaccinurile care pot fi livrate.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: