Previziunile din filmul "Back to the future" care s-au adeverit şi altele care nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Back to the future" reprezintă o trilogie, iar cea de-a doua parte se desfăşoară în 2015, în luna octombrie. Firesc, oamenii au aşteptat ziua de 21 octombrie să vadă dacă viitorul e ca-n filme. Nu e, dar câteva lucruri se potrivesc.

Pe 21 octombrie 2015, Martin McFly călătoreşte "înapoi în viitor". El vine dintr-un trecut în care hologramele, computerele şi pantofii care se leagă singuri sunt încă invenţii care ţin de imaginaţie. Totuşi, în încercarea scenariştilor de a prevedea câteva creaţii unele se şi potrivesc. Sunt însă "gadgeturi" precum maşinile zburătoare, deplasarea cu un hoverboard sau dronele care au fost supraestimate în film.

Acel hoverboard există însă şi au tot fost experimentate astfel de creaţii. Una dintre ele se numeşte Hendo şi este cel mai apropiat lucru de elementul din ”Back to the future”. Folosindu-se de magneţi, aceasta reuşeşte să plutească peste suprafeţe metalice fără a fi nevoie de alte investiţii în construcţia acestora. Placa se menţine stabilă la circa 1,5 centimetri distanţă de sol şi se manevrează ca un skateboard normal. Totuşi, placa Hendo este departe de a fi eficientă. Bateria nu poate rezista decât şapte minute, iar pentru a putea fi folosită de publicul larg pe viitor vor trebui construite parcuri speciale. Are şi Lexus un model, dar încă nu este accesibil pe scară largă.

Maşini zburătoare nu există şi foarte probabil nu vom avea prea curând. Fie că sunt sau nu practice, acestea reprezintă o dezvoltare a transportului pe verticală, ceea ce sporeşte numărul de probleme. Aceste detalii nu i-au oprit pe unii inventatori şi futurologi, dar deocamdată nici maşini autonome n-avem.

Un videoclip care îţi prezintă "Back to the future" aşa cum s-ar putea desfăşura el în aceste vremuri.

Dronele sunt ceva mai utilizate, dar nu ca în film, unde se poate observa cum un robot zburător plimbă un câine pe stradă. Uitându-ne la creaţiile din ziua de azi, nu putem decât să bănuim că acela era o dronă, ba chiar una cu utilizare casnică. Cel puţin din punct de vedere teoretic, acel lucru este posibil în ziua de azi. Problemele ar fi, însă, legate de autonomia bateriei la drona respectivă, dar şi de distanţa până la care aceasta răspunde la comenzi în cazul în care nu este autonomă. De asemenea, nu avem lumini în bordură, dar avem în unele locuri spoturi integrate în trotuar.

image

Hainele inteligente apar în "Back to the future", dar ale noastre sunt încă, în mare parte, normale. Spre exemplu, la ieşirea din apă, cele de pe Marty se usucă automat şi sunt capabile să-şi ajusteze dimensiunile. Nu avem nimic care să se apropie de o asemenea invenţie, însă popularitatea din ce în ce mai mare a dispozitivelor purtabile ne arată că un viitor în care vom avea piese vestimentare intelugente este posibil. Totuşi, Nike a anunţat că are pantofi sport care se leagă singuri. A fost nevoie de un film care să-i inspire.

Gadgetul poliţiei care identifică oameni nu există, poate şi pentru că suntem atât de supravegheaţi prin Internet că nici nu e nevoie de aşa ceva. În film însă poliţiştii poartă cu ei un Identa-pad pe care îl folosesc pentru a identifica diverse persoane. Aceştia apasă cu degetul pe un buton, moment în care dispozitivul, pe baza amprentelor, recunoaşte persoana respectivă şi oferă detalii precum numele, adresa şi data naşterii. Noi avem cititoare de amprente, amprente "stocate" în cipul cardurilor din paşapoarte, sisteme de recunoaştere facială şi scanare a irisului. Nu suntem departe, dar un aşa gadget ar fi redundant.

Mai este o tehnologie din film pe care o avem şi noi: gadgeturile purtabile de tip cască de realitate virtuală. Samsung, Facebook, HTC şi multe alte companii au aşa ceva, chiar dacă nu sunt folosite decât în mare parte doar la gaming. Viitorul acesta este în care avem astfel de tehnologii nu este însă greşit prezentat în film. Mai mult, avem şi roboţi care încarcă maşini, iar Tesla are prototipul. Nu este la fel de bine dezvoltat ca în film, dar pe aproape.

image

Pe lângă ce n-avem, se vede că scenariştii au venit dintr-o vreme în care anumite tehnologii erau megapopulare. Spre exemplu, într-o secvenţă din film este primit un mesaj prin fax. În 2015 cel real nici vorbă de aşa ceva, iar astfel de maşinării, pe unde au supravieţuit, nu fac decât să strângă praf. Altfel, viitorul pe care îl prevăd filmele şi futurologii încă întârzie.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite