Previziuni 2015 - Tehnologia va fi folosită pentru a conecta fiecare obiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2015 va marca evoluţia unor tehnologii deja cunoscute. Am putea plăti cu telefonul şi să renunţăm la Google Glass.

Anul 2014 a marcat apariţia primelor telefoane 2K, scăderea vânzărilor de tablete şi ascensiunea unor firme din China, care nu ridicaseră capul până astăzi. De asemenea, economia mondială a dat semne că se va schimba datorită bitcoin, în timp ce unele gadgeturi revoluţionare nu au trecut de testul publicului.

Lucrurile vor fi conectate

Internetul lucrurilor înseamnă ca obiectele de zi cu zi să fie conectate la internet, datele lor să fie înregistrate, iar apoi să se ia măsuri în urma analizei acestora. Potrivit companiei de cercetare Gartner, 4,9 miliarde de lucruri vor fi conectate în 2015, iar în 2020 cifra va ajunge la 25 de miliarde. Până acum au existat lucruri conectate la internet, dar acestea ne intră din ce în ce mai mult în casă: termostat inteligent, aragaz inteligent, frigiderul care ştie ce punem. Tehnologiile se vor ieftini şi vor ajunge în casele tuturor.

Se vor purta gadgeturi

Anul care urmează înseamnă şi apariţia comercială a ceasului inteligent Apple Watch. Acesta va sosi pe piaţă în diverse variante şi rămâne de văzut dacă va fi un succes. În lume s-au livrat în 2013 1,23 de milioane de gadgeturi purtabile, potrivit „Nifty Reads“ şi 40% din deţinătorii de gadgeturi sunt interesaţi să cumpere un smartwatch. În plus, încă din 2014 Google a oferit platforma Android Wear, care se bazează pe conectarea la telefoanele cu sistem de operare propriu şi care are o interfaţă adaptată gadgeturilor cu ecrane mici, care se poarta la mână.

Decăderea finală Google Glass

Ochelarii inteligenţi de la Google au fost numiţi după prezentarea de acum doi ani viitorul tehnologiei. Era realitatea virtuală în faţa ochilor. Din păcate, la doi ani distanţă, ei nu au fost îmbunătăţiţi, tehnologia a rămas identică. Singurele lucruri pozitive au fost parteneriatele cu producătorii de ochelari, care au construit rame moderne. Din păcate, Google Glass costă mult (peste 6.000 de lei) şi nu au trecut de faza de proiect. 90% din americani cred că Google Glass sunt nişte gadgeturi prea ciudate. 72% sunt îngrijoraţi din cauza problemelor de intimitate care le ridică ochelarii, ce pot filma fără să ne dăm seama.

Windows 10 apare

În 2014, Microsoft a prezentat viitorul său sistem de operare pentru PC-uri, numit Windows 10. Acesta se întoarce în timp, la caracteristicile Windows 7, adică un sistem de operare adaptat calculatoarelor, nu atât de mult tabletelor. Windows 10 aduce din nou bara de start, în care sunt integrate casete de tipul Windows 8 cu aplicaţii. De asemenea, dezvoltatorii de aplicaţii pot scrie codul pentru un program care să funcţioneze şi pe telefon, dar şi pe tabletă sau PC. În plus, utilizatorii vor avea mai multe desktop-uri virtuale, pentru a-şi împărţi calculatorul în zona business şi cea de distracţie.

Ecranele devin diverse

2014 a fost anul când telefoane au fost dotate cu ecrane 2K, adică Quad HD, de patru ori mai bune decât cele HD. Claritatea lor nu poate fi verificată nici măcar cu ochiul uman, care nu poate distinge. Anul 2015 va însemna dezvoltarea acestei tehnologii pe piaţă, mai multe firme urmând a lansa astfel de telefoane. De asemenea, din China şi din partea Samsung sau LG se vorbeşte deja de ecran 4K pe telefoane. Samsung Galaxy Edge a fost primul telefon cu ecran curbat într-o parte, aşa că trendul va continua - ecranele se vor curba şi ar putea chiar să se plieze.

Gadgeturi chinezeşti care cuceresc piaţa

Anul 2014 a fost primul în care Xiaomi, un producător micuţ din China, a ajuns pe locul 3 în clasamentul vânzărilor de smartphone-uri. La scurt timp, Lenovo şi-a reluat poziţia, prin finalizarea achiziţiei Motorola. Anul 2015 poate însemna şi ascensiunea finală a telefoanelor fabricate de branduri chinezeşti. Lenovo, Xiaomi, Huawei, ZTE, Oppo, OnePlus, Meizu şi alţii vor aduce pe piaţă telefoane inovative, la preţuri competitive. Chiar dacă majoritatea sunt vândute pe piaţa gri, adică nu prin canale oficiale, aceste telefoane au fost deja descoperite de utilizatori, care au încredere în ele. Mitul „chinezăriei“ ieftine şi proaste nu se mai susţine.

Stocarea se va face în nor

Anul 2015 poate fi momentul când toţi utilizatorii vor putea accesa cantităţi foarte mari de stocare online, cu ajutorul planurilor gratuite sau foarte ieftine. Lupta pentru câştigarea războiului stocării a dus la planuri foarte ieftine pentru utilizatorii care vor să stocheze pe internet. Cei care se abonează la Office 365 de la Microsoft primesc 1024 de GB de stocare în Cloud. De asemenea, cei care cumpără laptopuri Chromebook primesc aceeaşi cantitate de la Google. La Dropbox Pro, pentru 100 de dolari pe ani, primim tot 1 TB (1024 de GB), în timp ce servicii mai mici, cum ar fi Mega, oferă deja gratuit 50 de GB. Hard disk-urile virtuale nu vor mai fi scumpe, iar utilizatorii au oferte foarte bune de la toate companiile. Potrivit studiului Eurostat, 8% din români au folosit servicii de acest fel până acum. 

Banii şi economia

Tehnologia va influenţa în trei moduri posibile anul 2015 şi viitorul. În primul rând, moneda virtuală bitcoin va fi introdusă pe scară largă. Sistemul e încă neregularizat, dar în 2014 au apărut bancomate pentru bitcoin în Bucureşti şi ne putem plăti facturile sau cumpărăturile online cu moneda virtuală.

Dacă vom plăti cu bitcoin, am putea să o facem direct de pe telefon, indiferent de monedă. Apple Pay a fost introdus la finalul anului şi promite să schimbe modelul de plăţi. Telefonul va comunica rapid cu un terminal de la supermarket şi tranzacţia se va face din aplicaţia care ne colectează cardurile.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite