Planul mare al ministrului: primul oraş inteligent din România, gata până în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia, oraş inteligent al României? Posibil, în 2018.
Alba Iulia, oraş inteligent al României? Posibil, în 2018.

Oraşele inteligente din România sunt la nivelul unor becuri controlate prin Internet şi camere video de supraveghere. Totuşi, ministrul Comunicaţiilor ar vrea, până în 2018, să creeze unul.

Oraşul Alba Iulia ar putea deveni primul oraş inteligent din România, ca urmare a derulării unui proiect-pilot care ar urma să fie finalizat până în anul 2018, a declarat Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, conform Agerpres.

Potrivit ministrului, este important ca întreaga industrie telecom din România să participe la acest program-pilot, care este preconizat să demareze în luna septembrie a acestui an. Totodată, fără aceşti jucători privaţi, e puţin probabil că ministerul său poate face ceva. 

„Un concept de oraş inteligent construit cu experţi din mediul privat. În septembrie, haideţi să lansăm acest proiect, în care toată industria să participe la acest centenar. De altfel, pot să vă spun că actori din telecom şi-au asumat să facă acest program-pilot al unui oraş mic din România, până în 2018“, a explicat Bostan. „În ceea ce priveşte conceptul de smart city, am început un proces în minister de construire a unui concept de colectare a bunelor practici şi deschiderea unor canale de comunicare, astfel încât să facem un gen de «guidelines», cât mai bine structurate, legat şi cu cadrul legal“.

Termenul smart city este utilizat pentru a desemna oraşele care folosesc tehnologii dedicate îmbunătăţirii serviciilor publice, creşterii nivelului de confort al cetăţenilor din localităţile urbane şi rurale sau eficientizării consumurilor de resurse şi reducerii cheltuielilor pe termen mediu şi lung. Cât despre de ce a ales Alba Iulia, ministrul a avut un răspuns. „De ce Alba Iulia? (...) Alba Iulia este singurul oraş din România care au avut o strategie pe termen lung de dezvoltare şi s-a şi ţinut de ea. Este un oraş care a fost declarat de mai multe instituţii internaţionale un oraş bine administrat, a început să facă paşi importanţi“, a afirmat ministrul Comunicaţiilor.

Aceste veşti despre oraşul inteligent al României vin în contextul lansării în dezbatere publică a proiectului de strategie de reglementare a comunicaţiilor electronice din România, pe termen mediu, de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). De asemenea, pe 17 mai e sărbătorită Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale. Tema din 2016 este „Impactul social al antreprenoriatului în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (ITC)“. 

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite