Pieton sau şofer? Mercedes a ales pe cine vor salva maşinile sale autonome

Pieton sau şofer? Mercedes a ales pe cine vor salva maşinile sale autonome

Maşinile autonome vor fi cândva pe străzi şi şofatul se va schimba radical.

Spre deosebire de oameni, care au o înţelegere a morţii şi a vieţii, maşinile autonome trebuie „învăţate“ ce înseamnă conceptele în cazul unui accident.

Problema de etică pentru creatorii de maşini autonome e una clasică: dacă nu poţi preveni moartea cuiva, alegi să laşi să moară cinci oameni sau omori un om şi salvezi alţi cinci, schimbând direcţia unui tren. Nu există un răspuns bun şi unul prost, aşa cum nici problema adaptată pentru maşina autonomă nu are.

Una dintre opţiuni ar fi ca pietonii să fie salvaţi, dar maşinile autonome vor fi văzute drept „criminali“ ai şoselelor pentru posesori. A doua ar fi să salveze şoferul, iar reclama negativă e şi aici: vor fi văzute negativ pentru că nu contează decât cel care dă bani. La Salonul Auto de la Paris, Cristoph von Hugo, de la Mercedes, a răspuns la această dilemă morală.

El spune că maşinile autonome Mercedes-Benz vor situa pe primul loc vieţile pasagerilor. Dacă maşina ştie că poate salva cel puţin o viaţă, atunci o va face, iar prioritatea va fi şoferul. Aceasta este însă o singură poziţie în acest caz, alţi producători încă n-au un răspuns, dar e foarte posibil să fie ca ideea Mercedes. Oricum ar fi, vor fi ani de tranziţie cel puţin interesanţi.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: