Oppo Enco X, caşti wireless cu sunet de calitate şi ANC  [TECH REVIEW]

Oppo Enco X, caşti wireless cu sunet de calitate şi ANC  [TECH REVIEW]

Caşti wireless Oppo Enco X. FOTO Adrian Pogîngeanu

Am testat Oppo Enco X, căşti true wireless (TWS) intraauriculare, cu sunet de calitate şi anulare activă a sunetului ambiant (ANC), care au fost lansate în China, în octombrie 2020, iar acum au ajuns şi pe piaţa europeană.

Ştiri pe aceeaşi temă

M-am jucat timp de o săptămână cu Oppo Enco X, la pachet cu Oppo Reno 4 Pro 5G, şi sunt nişte căşti provocatoare. Nu sunt la prima experienţă cu căştile Oppo, utilizez de anul trecut şi Oppo Enco W31, care mi-au lăsat o impresie foarte bună. 

Oppo Enco X imită într-o oarecare măsură designul căştilor AirPods de la Apple şi sunt construite dintr-un material plastic lucios. Carcasa are o dungă argintie şi se poate încărca complet pe fir în 80 de minute sau wireless, în 110 minute. Oppo a colaborat pe partea audio cu Dynaudio, un producător danez de difuzoare. Căştile sunt disponibile în alb şi negru, eu le-am primit la test pe cele albe.

Carcasa cu tot cu căşti cântăreşte 52.5 g, iar căştile, 4.8g fiecare. Intră uşor în ureche şi sunt destul de alunecoase. N-am făcut sport cu ele, deşi au protecţie IP54, rezistenţă la stropire, praf şi şocuri. Pe partea dreaptă a carcasei e un buton de împerechere (Pair) a căştilor cu telefonul.

Căştile au conexiune Bluetooth 5.2 şi suport monoaural şi binaural cu latenţă scăzută, care funcţionează cu orice procesor de smartphone. Raza de acoperire în care nu pierde conexiunea e de 10 m, potrivit Oppo. M-am plimbat dintr-o cameră în alta şi n-am sesizat vreo schimbare în calitatea sunetului.

Mai multe specificaţii
Drivere: dinamic de 11mm şi cu armătură echilibrată de 6mm 
Sensibilitatea microfonului: 104dB@1Khz
Răspuns în frecvenţă:20Hz ~ 20kHz
Codecuri audio:LHDC / AAC / SBC.

Fără să mă pierd prea mult în detalii: basul e profund şi bine definit, mediile sunt suficient de detaliate pentru a extrage toate nuanţele, sunetele înalte sunt clare, curate şi nu se amestecă la un volum ridicat. Apropo de volum, nu e cel mai puternic când e dus la maximum, dar e mulţumitor. Experienţa de utilizare poate fi foarte diferită de la un utilizator la altul, în funcţie de auz, dar şi de materialul ascultat. În orice caz, pentru a te bucura de Oppo Enco X la adevarata valoare, trebuie dezactivate toate filtrele. În convorbiri se aud perfect şi eşti auzit la fel, sunetul e natural, fără întreruperi.

Dacă le foloseşti cu un smartphone Oppo, la prima împerechere, pe ecran vei primi următoarele informaţii / comenzi.

Am explorat şi carcateristicile audio de calitate şi ce funcţii poţi adauga pe căşti prin atingerea de 2 sau 3 ori.

Opţiunile de ANC, active noise cancellation (mediu şi maximum) şi de transparenţă a sunetului. Transparency sau transparenţa e o opţiune interesantă. Mergi pe stradă cu căştile şi te opreşte cineva să-ţi spună ceva şi tu nu auzi nimic din cauza volumului sau pentru că ai ANC activat. Transparenţa face să auzi şi ce spun cei din jurul tău fără să scoţi căştile şi să asculţi în continuare muzică.

ANC e destul de eficient, în anumite momente nu auzi nimic în jurul tău, dar aduce un uşor zgomot alb, pe care-l sesizezi mai bine dacă opreşti muzica. Transparency e util, dar pe alocuri dă o nuanţă artificială sunetului.

Le-am utilizat şi în combinaţie cu alt smartphone cu Android şi cu un iPad. Calitatea sunetului se pastrează, mai mult sau mai puţin, codecul LHDC (Low Latency High Definition Codec) nu e desponibil decât în combinaţie cu un smartphone Oppo. Pe alte dispozitive nu beneficiezi de toate funcţiile aşa cum apar aici, în setările de pe Oppo Reno 4 Pro 5G.

Spuneam mai sus că n-am făcut sport cu ele, pentru că, cel puţin în cazul meu, alunecă destul de uşor din urechi. Le-am folosit aşa cum au venit în pachet, cu dopurile medium, n-am încercat şi alte mărimi de silicon, deşi mai ai la dispoziţie în pachet Small şi Large. 

În imagine pachetul cu dopurile şi pachetul cu cablul de încărcare. 

Autonomie: pe perioada celor 7 zile în care le-am testat le-am încărcat de 2 ori câte 30 de minute şi le-am folosit zilnic, între 2 şi 4 ore. Fiecare cască are o baterie de 44 mAh, care ar trebui să reziste 6 ore fără ANC şi până la 4 ore cu ANC activat. Carcasa are o baterie 535 mAh şi poate oferi libertate de mişcare, distanţă de priză, de până la 25 de ore sau 20 de ore cu ANC activ. Nu e cea mai mare autonomie, dar nici cea mai mică, oricum trei sferturi din timp l-am petrecut în spaţii închise. 

Ambalajul e o cutie albă din care iese o cutie neagră şi aşa mai departe.

Nu sunt deocamdată pe piaţa din România sau nu le-am găsit eu, pe Amazon în momentul acestui review sunt în jur de 170 euro. Dacă vrei nişte căşti interesante, cu cele mai noi tehnologii şi sunet de calitate, ia în calcul şi Oppo Enco X.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările