Noul director Microsoft: Satya Nadella. Bill Gates nu mai e preşedinte, dar are un rol nou în companie

Noul director Microsoft: Satya Nadella. Bill Gates nu mai e preşedinte, dar are un rol nou în companie

Satya Nadella, noul director executiv al Microsoft. FOTO Microsoft

Satya Nadella este noul director Microsoft. El îl înlocuieşte la conducerea Microsoft pe Steve Ballmer. Nadella este al treilea director executiv al Microsoft, după Ballmer şi Bill Gates, fondatorul companiei. Fondatorul primeşte un rol de consultant tehnologic.

Microsoft a decis: Satya Nadella, vicepreşedinte Microsoft, este noul director executiv. Steve Ballmer a anunţat în august 2013 că se va retrage de la conducerea companiei, dar se va ocupa de alegerea noului director. Nadella are 46 de ani şi a fost unul dintre candidaţii despre care s-a speculat că îl vor înlocui pe Ballmer. Satya Nadella este la Microsoft de peste 20 de ani, a studiat ingineria electrică la Universitatea Mangalore şi ştiinţa calculatoarelor la Universitatea din Wisconsin, scrie The Verge.

Steve Ballmer a fost director încă din 2000, când Bill Gates a decis că vrea să se retragă din această funcţie şi să se concentreze mai mult pe filantropie şi dezvoltarea de produse Microsoft. Satya Nadella a venit la Microsoft în 1992. Până la numirea în noua funcţie, Nadella a fost responsabil de dezvoltarea Office şi monetizarea acestei platforme şi a fost implicat în dezvoltarea motorului de căutare Bing. În plus, s-a ocupat de divizia cloud, după ce compania a decis că vrea să se implice în acest domeniu.

Microsoft este una dintre acele companii rare care a revoluţionat lumea prin tehnologie şi sunt cât se poate de onorat pentru că m-au ales pe mine să conduc mai departe. Oportunitatea este enormă, dar pentru a profita de ea trebuie să ne mişcăm repede, să ne alegem precis obiectivele şi să continuăm transformarea.

Satya Nadella, director executiv Microsoft, după numirea în noua funcţie.

Satya, Steve şi Bill, viitorul şi trecutul pentru Microsoft

Microsoft s-a mişcat repede cu anunţul noului director şi a pus deja în scenă un interviu cu Satya Nadella. Acesta a fost publicat pe contul de YouTube al Microsoft. „Într-o lume condusă de software, ce loc în care să te afli e mai bun decât Microsoft? Unde să poţi folosi la maximum capacitatea umană într-o lume care evoluează foarte repede? Oportunităţile mari sunt cele care m-au făcut să accept această poziţie“, susţine acesta.

„[M-am simţit] onorat, umil şi entuziast. Acestea sunt cuvintele cu care aş descrie sentimentele pe care le-am simţit atunci când am fost ales director. Avem oportunităţi foarte mari, iar asta ne inspiră. Aceasta este aventura, să profităm de ele“, mai spune acesta. Responsabilitatea lui Nadella va fi să facă din Microsoft o companie relevantă din nou pe piaţa dispozitivelor mobiel. În prezent, Windows Phone 8 creşte destul de repede, iar Microsoft va finaliza în 2014 cumpărarea Nokia. Interviul integral este disponibil în videoclipul de mai jos.

Odată cu Nadella şi Steve Ballmer a avut câteva lucruri de spus despre noul director. „Am lucrat cu el mai mult de 20 de ani şi ştiu că Satya este liderul potrivit la momentul potrivit pentru Microsoft. Am avut privilegiul de a lucra cu cei mai talentaţi angajaţi şi cea mai bună conducere din industrie şi ştiu că pasiunea şi pofta lor pentru măreţie vor creşte sub conducerea lui Satya“, a spus fostul director executiv al Microsoft.

Declaraţiile sale sunt disponibile în videoclipul de mai jos.

Trioul este încheiat de Bill Gates, omul care a creat Microsoft şi a condus compania mai bine de 20 de ani. Vorbele sale pentru viitorul director au fost, de asemenea, înregistrate într-un videoclip publicat pe YouTube. Gates nu mai este preşedintele Microsoft, funcţia pe care a ocupat-o după ce s-a retras din cea de director, dar devine „consultant tehnologic“, un rol mai important în viitorul Microsoft şi pentru viitoarele produse ale companiei.

„Sunt încântat că Satya mi-a cerut să ocup această poziţie, mărind timpul pe care i-l dedic companiei. O treime din timpul meu va fi plină cu întâlniri cu diverse grupuri care se ocupă de produse şi va fi interesant să le definim pe următoarele împreună“, a spus fondatorul Microsoft. Gates a fost lăudat de mulţi dintre angajaţii săi cu care a lucrat direct pentru atenţia pe care o dă detaliilor şi pentru viziunea sa când vine vorba de produse noi. Spre exemplu, Microsoft avea smartphone-uri şi tablete încă dinainte ca acestea să devină simbolurile pieţei tehnologice. Numai că momentul lansării n-a fost unul bun.

Discursul lui Bill Gates, după numirea lui Satya Nadella

În locul lui Bill Gates, John Thompson devine preşedinte. El a venit ca membru în consiliul Microsoft în februarie 2012, iar până acum a fost director al Virtual Instruments. În trecut, a mai fost director executiv şi preşedinte al Symantec. „Satya este clar cea mai bună persoană care să conducă Microsoft şi are suportul necondiţionat al consiliului. Consiliul a decis astfel ţinând cont de ceea ce acţionarii noştri, clienţii noştri, partenerii şi angajaţii noştri doresc“, a afirmat Thompson despre noul director Microsoft.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: