Microsoft cumpără Nokia: istoria de 148 de ani a firmei care a fost lider autoritar de piaţă 14 ani, dar a ajuns doar o nişă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tranzacţia cu Nokia este ultima moştenire a lui Steve Ballmer (dreapta)
Tranzacţia cu Nokia este ultima moştenire a lui Steve Ballmer (dreapta)

Nokia este o companie care s-a format pe rămăşiteţele unei firme fondate în 1865, de către inginerul finlandez Fredrik Idestam. Anii au transformat-o în cea mai mare companie din industria telefoniei, iar acum, o parte din consorţiu a devenit parte a Microsoft.

Nokia a fost înfiinţată de fapt în 1871, la şase ani după ce Fredrik Idestam punea bazele unei mori lângă oraşul Tampere unde făcea hârtie. Aşadar, lângă oraşul Nokia s-a fondat această firmă.

Începuturile

Abia în anii '70 ai secolului XX Nokia a început să tatoneze cu industria telecomunicaţiilor, prin dezvoltarea unui switch pentru telefonie, care a devenit important pe piaţă. Printre primele device-uri a fost un dispozitiv digital, portabil şi criptat pentru armata finlandeză.

Primul telefon celular a fost prezentat în 1981, sub brandul Mobira, iar Mobira Senator a fost primul telefon de maşină. Primul telefon "transportabil" a fost Mobira Cityman 900 din 1987, care cântărea doar 800 de grame şi costa 4.560 de euro (la cursul de astăzi).

Avansul

Nokia a venit devreme pe piaţă, iar GSM-ul încă nu era dezvoltat când firma era pregătită să ofere telefoane. La începutul anilor '90, vânzările finlandezilor în America au crescut, iar în 1998 aveau să devină principalul vânzător de telefoane mobile de pe piaţa globală, una abia în formare. Poziţia a fost deţinută timp de 14 ani, până când Samsung a urcat pe locul 1 anul acesta.

image

Au fost ani cu telefoane istorice: Nokia 1100 lansat în 2003 a fost vândut în peste 200 de milioane de unităţi, iar în 2004, cu trei ani înaintea lui iPhone, Nokia a introdus 7710, primul telefon cu touchscreen. Cu un an înaintea iPhone-ului, finlandezii au lansat Nokia N95, un telefon cu Symbian, cameră de 5 megapixeli şi un ecosistem de aplicaţii bun. Telefonul a fost ultima mare lansare înainte ca piaţa să fie schimbată de Steve Jobs.

Era alianţei cu Microsoft

Pe fondul scăderii popularităţii ecosistemului Symbian şi izolării teribile din domeniul smartphone-ului, Nokia s-a văzut nevoită să caute alternative de nişă. Aşa a apărut pe 11 februarie 2011 Microsoft şi Windows Phone. CEO-ul finlandezilor, Stephen Elop, venise de la gigantul fondat de Bill Gates, aşa că nu era străin de colaborări cu Microsoft.

Nokia şi-a unit magazinul de aplicaţii Ovi cu cel din Windows Phone, iar Nokia Maps a fost integrat în sistemul de operare Windows Phone 7.

Astfel, au apărut primele telefoane din seria Lumia: Nokia Lumia 800 a fost cel mai popular, dar a fost doar un experiment. Pe 26 ianuarie 2012, Nokia anunţa că a vândut un pic peste un milion de telefoane, iar un trimestru mai târziu ajunsese la 2 milioane. Situaţia nu era deloc strălucită.

Care era problema? Nokia şi Microsoft nu lansaseră telefoane ieftine, ci device-uri care doreau să concureze cu iPhone sau Samsung Galaxy S (III în acel moment). Lumia 800 şi Windows Phone 7.5 nu erau nici pe departe la acelaşi nivel. Dacă astăzi Windows Phone 8 este o alternativă reală şi stabilă la Android şi iOS, atunci era departe de acest ţel.

Rezultatele erei Microsoft

În timpul colaborării dintre cele două firme, Nokia a lansat telefoanele Nokia Lumia 710 şi Nokia Lumia 800. Ele au deschis balul. A urmat un telefon mai mare şi mai puternic, Nokia Lumia 900, iar Lumia 610 a fost primul telefon cu 7.5 Tango şi era primul device mai ieftin cu Windows Phone. 

De atunci, Nokia a lansat modelele Lumia 520 (foarte popular pe anumite pieţe emergente, telefonul a reuşit să aducă cifre bune pentru compania finlandeză, aducând Windows Phone pe locul 3 în clasamentul sistemelor de operare), Lumia 720, Lumia 625, Lumia 920, Lumia 820, Lumia 720, Lumia 1020 (cameră foto de 41 de megapixeli), Lumia 920, Lumia 820, Lumia 510, Lumia 928. 

image

Epoca post-Microsoft

Divizia de Device-uri şi Servicii de la Nokia nu va mai exista. Va fi integrată în Microsoft, iar potrivit engadget.com Stephen Elop va demisiona curând de la conducerea Nokia, pentru a deveni vicepreşedinte în cadrul organigramei Microsoft.

Nokia păstrează divizia de Soluţii şi Reţele, serviciul de hărţi Here (Microsoft primeşte licenţă pe patru ani pentru el) şi divizia de cercetare pentru tehnologii avansate. Risto Siilasmaa îl va înlocui pe Stephen Elop ca CEO Nokia.

Nu va fi o misiune uşoară pentru Microsoft. În trimestrul al doilea din 2013, Nokia a avut pierderi operaţionale de 115 milioane de euro, iar veniturile au scăzut cu 24%, la 5,7 miliarde de euro, chiar dacă Windows Phone a întrecut BlackBerry, devenind al treilea sistem de operare de pe piaţă.
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite