Ministerul startup-urilor: vrei să schimbi România? Fii o fabrică de bani!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii români inovează. Chiar o fac. Şi vor să schimbe lumea mulţi dintre ei, vor să rămână aici. Nu e o surpriză. Eu vă propun să facem o înţelegere: haideţi să nu mai fim surprinşi că tinerii vor să rămână în ţară şi că fac lucruri. Ci pur şi simplu să acceptăm şi să susţinem lucrul ăsta.

De ce scriu asta? În ultimul an am intrat în mediul facultăţilor tehnice, a hackathoanelor şi a concursurilor cu idei de la studenţi. Am văzut mulţi tineri entuziaşti şi am văzut multe idei mişto.

Am scris despre Innovation Labs şi proiectele de acolo de la hackathonul iniţial, până la finală. Între timp, una dintre echipe chiar şi-a lansat aplicaţia în Google Play. Seenesthesis, căci despre ea e vorba, este o idee frumoasă. O posibilitate pentru copiii nevăzători să cunoască obiectele lumii în care trăiesc. Cu ocazia asta felicit colegii de la Gândul pentru începutul campaniei lor cu un articol chiar despre Seenesthesis.

E o idee frumoasă, dar nu produce bani. Nu despre asta e vorba aici. Chiar şi la jurizarea de la Innovation Labs, antreprenorii prezenţi au spus că o asemenea idee nu se măsoară în banii pe care-i aduce înapoi, ci este un proiect prea frumos şi emoţionant pentru a fi lăsat deoparte, doar pentru că nu monetizează.

Cum pot schimba tinerii România?

Sunt câteva lucruri pe care cred că le pot face tinerii din România ca să schimbe ţara asta. Mă număr printre ei, aşa că pot şti ce vorbesc. Sunt convins că băieţii de la Seenesthesis vor avea succes în România. Vor mai dezvolta aplicaţii şi chiar vor face bani cu ele. Vor veni investitori şi le vor duce mai departe.

Şi ştiţi cum ar putea schimba tinerii ăştia România? Făcând bani. Faceţi bani, oamenilor! Faceţi bani din aplicaţiile voastre, din site-urile voastre. Oricum ar fi. România are studenţi la facultăţi tehnice care ar putea oricând să plece şi să fie excepţionali în străinătate. Dar ei ar putea schimba ţara asta doar dacă fac bani aici, nu dacă-i trimit acasă.

Da, idei există. Organizaţii care să le susţină sunt în mediul ONG şi universitar. Există o serie de antreprenori care-i urmăresc cu atenţie pe copiii ăştia, ca să pornească mai bine în viaţă. Eu cred că de aici lipseşte cu adevărat statul. Eu aş înfiinţa ministerul startup-urilor. Ar fi ministerul ideilor, ministerul nebunilor, unde ţara poate să se dezvolte în momentul în care copiii ăştia aduc bani la buget, creează locuri de muncă şi inspiră.

Nu am puterea de a invita statul pe la evenimentele în care startup-urile vorbesc în faţa antreprenorilor. Să-i vadă cum cer bani cu uşurinţă. De multe ori îi şi primesc. Ideile astea sunt vândute mai departe sau se dezvoltă aici. Ministerul startup-urilor ar trebui să aibă grijă de ei, să-i racoleze, să le ofere bani, iar ei să-i întoarcă în ţară.

Un viitor altfel

Trăim într-o epocă foarte interesantă. Tehnologia părea de multe ori în trecut domeniul acela elitist, cu nişte ingineri ascunşi la înălţime şi care produceau ceva revoluţionar. Dar nu mai e cazul.

Cred că astăzi dezvoltarea internetului, a sistemelor open source, accesul la resurse informaţionale duc la deschiderea drumului. Dacă eşti student şi vrei să faci ceva, nu există nimic care să te oprească. Cum spuneam într-un articol anterior: nu mai e nicio scuză să fii prost. Aşa şi acum: ca student, ai mai multe şanse - ori o iei pe cont propriu, ori te angajezi la o firmă, ori pierzi vremea şi te pierzi.

Combinaţia dintre inginerie şi antreprenoriat este un fenomen interesant al ultimilor ani. Tineri care intră în facultate cu dorinţa de a fi ... programatori, ies antreprenori. Uitaţi-vă la Mark Zuckerberg. Unde mai este tânărul cu deficit de atenţie? E un antreprenor cu sânge rece, hotărât, oricât de rău ar fi pentru noi, să facă bani şi să-şi menţină investitorii fericiţi.

Iar viitorul nu va fi cu nimic mai diferit. Porţile pentru a face ceva sunt deschise. Suntem în epoca internetului lucrurilor (internet of things), al reţelelor sociale şi al conectivităţii. România nu este un No Man's Land. Poate fi chiar în centrul dezvoltării de acest tip. Viitorul va fi al internetului tuturor lucrurilor (Internet of Everything). Totul va fi tehnic. Conectivitatea nu va mai fi doar între oameni şi oameni sau între oameni şi lucruri, ci între lucruri şi lucruri. Oraşele vor fi automatizate, procesele de muncă vor fi automatizate. Iar tinerii ăştia de azi, pot fi în fruntea armatei care deschide epoca asta.

Aşadar, nu ai nicio scuză. Şi studenţii care vor să schimbe România o pot face făcând bani aici. Inovaţia e frumoasă. Inovaţia care face bani e magnifică. Aşadar, fiţi şi o fabrică de idei, dar mai bine fiţi o fabrică de bani.

Hai cu ministerul startupurilor!
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite