Laptop MSI Prestige 14, un „birou” modern, ultraportabil [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laptop MSI Prestige 14.  FOTO Adrian Pogîngeanu
Laptop MSI Prestige 14.  FOTO Adrian Pogîngeanu

MSI Prestige 14 e primul laptop al taiwanezilor de la Micro-Star Internaţional cu care am interacţionat. Deşi compania e cunoscută în principal pentru produse de gaming, Prestige 14 A10RB e mai degrabă dedicat segmentului office şi creatorilor de conţinut.

Ambalajul în care a venit e alb imaculat şi acesta e uneori un indicator despre calitatea produselor.

Corpul e din aluminiu, cu un design minimalist, dar nu lipsit de elemente originale. Modul de deschidere, închidere al ecranului, acest tip de balama, e interesant şi e o noutate pentru mine. Sistemul de prindere obligă corpul laptopului să se ridice uşor de pe birou sau masă şi să ofere spaţiu dedesubt, pentru o răcire eficientă. În acelaşi timp mă sperie puţin, pare fragil, deşi n-am avut probleme cu ele, cu balamalele, în cele două săptămâni de utilizare. Ecranul se deschide până la 180 de grade, dar nu ştiu la ce ţi-ar putea folosi asta.

MSI Prestige 14 e uşor, circa 1,3 kg, şi ocupă în geantă sau rucsac spaţiu cât un ”caiet studenţesc”.

Culoarea laptopului e un gri închis şi am apreciat că nu pune amprentele în valoare. Spatele laptopului are parte de o zonă de răcire generoasă, cu un design inspirat probabil de arhitectura urbană.

image

Tastele sunt mari, comode şi nu poţi rata vreo literă nici dacă te grăbeşti. Materialul tastaturii e un plastic uşor cauciucat, plăcut la atingere. Pe tastele F are o mulţime de comenzi utile. Tastatura e iluminată în alb.

Laptop MSI Prestige 14 FOTO Adrian Pogîngeanu

Touchpad-ul arată ciudat din punct de vedere al formei şi dimensiunii, e extrem de lat, dar ajută la folosire şi dacă ţi-e teamă că lăţimea te va încurca la scris îl poţi dezactiva lejer, comanda Fn+F4. Altfel e foarte bun, răspunde instant la orice fel de comandă. În stânga sus, pe touchpad, e un senzor pentru autentificare cu amprentă.

Ecranul e un IPS de 14 inci cu rezoluţie FHD (1920x1080) şi certificare 100% RGB, 70 % DCI p3, 60% Adobe RGB, intensitate luminoasă 350 candela şi contrast 1100:1. Culorile sunt echilibrate, naturale, luminozitatea e bună, dar putea fi şi mai mare.

Modelul testat vine cu procesor din generaţia a 10-a,  i7-1071OU, placă grafică integrată Intel UHD şi placă grafică dedicată NVidia MX250, 16 GB RAM, SSD Samsung de 1TB, conectivitate Intel Wi-Fi 6 AX201, Bluetooth 5.1, sistem de operare Windows 10 Home Edition.

Autentificarea cu amprentă prin Windows Hello e destul de precisă, dar nu perfectă. De câteva ori nu s-a deblocat de la prima încercare şi o dată mi-a cerut PIN-ul. Ideea e că în timp devine mai uşor de folosit, e nevoie de o perioadă scurtă de adaptare.

Laptop MSI Prestige 14 FOTO Adrian Pogîngeanu

În materie de porturi avem două USB-A, două USB-C (USB3.2 Gen2 / DP / Thunderbolt 3), mufă de jack (3.5 mm) şi cititor de card Micro-SD. Suplimentar ai un adaptor de reţea (prin cablu), care se conectează pe USB-C şi care vine cu încă două porturi USB-A şi cititor de card suplimentar.

Laptop MSI Prestige 14 FOTO Adrian Pogîngeanu

Bateria Li-Polymer cu trei celule are capacitatea de 52 Whr şi  se încarcă în circa o oră cu încărcătorul original (90W), deşi la început arată 2 ore. Nu ştiu în cât timp se încarcă cu un alt încărcător, portul de încărcare fiind pe USB-C e posibil să faci asta. Cel mai probabil timpul de încărcare, folosind un încărcător de smartphone, va creşte, dar e şi mai comod la transport. În modul High Performance bateria ţine aproximativ 2 ore şi jumătate, în Balanced circa 4 ore, iar pe mod ”economic” nu l-am testat. Un lucru pe care nu-l vezi des, deocamdată,  e PD charging. Adică de la laptop, prin porturile USB-C se pot încărca alte dispozitive.

Camera inclusă are rezoluţie HD (30fps@720p) şi IR.

Sunetul e puternic,  foarte clar şi bun pe partea de înalte, basul nu convinge însă. În filme vocile se aud perfect, iar sunetul de vioară e o bucurie, aş fi preferat totuşi o nuanţă mai caldă. 

Laptopul e rapid cam în orice aplicaţie, dar se încălzeşte destul de uşor şi se simte nu doar pe spate, în zona procesorului, ci şi pe tastatură. Nu este zgomotos, dar când e supus la efort ventilatorul se aude.

L-am supus la un stress test prin aplicaţia CPUZ şi în 10 minute temperatura procesorului a crescut cu 10 grade, după care s-a stabilizat, fără să mai varieze semnificativ.

Cum s-a comportat MSI Prestige 14 în testele benchmark:

1. Passmark, scor 5169.

MSI Prestige 14 test Passmark

2. Novabench, scor 2226.

MSI Prestige 14 test Novabench

3. PCMark 10, scor 5150.

MSI Prestige 14 test PCMark 10

Teste de viteză în reţea

1. Pe fir

MSI Prestige 14 speedtest fir

2. Wireless

MSI Prestige 14 speedtest wireless

Pachetul conţine laptop, încărcător, adaptor de reţea şi manual / ghid rapid de utilizare. La preţul de circa 5500 lei în această configuraţie, MSI Prestige 14  e un laptop ultraportabil, potrivit oricărui profesionist cu birou flexibil.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite