La Expo 2015, Canon a arătat ce va mai fi fotografia în următorul deceniu şi s-ar putea să fie cel mai bun moment al ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fiecare cinci ani, Canon organizează o expoziţie. Anul acesta s-a numit Expo Paris 2015 şi s-a desfăşurat, ei bine, în Paris. Cel mai mare producător de DSLR-uri încă mai are de lucru în acest domeniu, iar printre noutăţi au fost senzorul de 250 de megapixeli şi cel care “vede” în întuneric.

Pentru fotografi şi bună parte dintre videografi, Canon este compania care s-a remarcat drept un furnizor foarte bun de echipamente. Anual, este publicat topul producătorilor de la care provin camerele câştigătorilor la World Press Photo. De câţiva ani, Canon este primul şi la o distanţă considerabilă. Încă nu oferă 4K pentru un DSLR high-end care să coste sub 15.000 de lei, dar la Expo 2015 am văzut tehnologiile care s-ar putea dovedi mai importante decât o rezoluţie mai mare.

La finalul lunii august scriam despre o cameră video nouă de la Canon cu o rezoluţie de doar 2MP, dar cu o capacitate mai importantă: filmarea în întuneric fără să ai nevoie de senzor infraroşu. Canon ME20F-SH are un senzor full frame şi va fi disponibil spre cumpărare. Arată ca o cutie la care conectezi diverse cabluri, iar la capătul opus este obiectivul. Am văzut un test cu această cameră şi este pe cât de impresionant ar suna: “vede” în întuneric acolo unde cu ochiul liber ţi-ar fi greu să discerni ceva. Valoarea ISO pentru acest produs poate urca până la patru milioane. Desigur, preţul nu va fi mic, dar nici nu se va adresa consumatorului obişnuit.

Foarte probabil ai auzit de Canon prin intermediul echipamentelor de fotografiat şi filmat obişnuit, din magazin. Compania mai are însă proiecte şi contracte pentru aparate de scanat ochiul uman, de printat la scară industrială, de realitate virtuală sau augmentată, de printat 3D sau de supraveghere video şi nu numai. Folosind expertiza care a dus la crearea modelului mai sus menţionat, Canon a demonstrat şi un nou senzor pentru camere de supraveghere, care nu mai foloseşte senzor infraroşu, iar asta face mai uşor de identificat infractorul sau vehiculul folosit.

Când vine vorba de cercetarea şi dezvoltarea echipamentelor foto-video obişnuite sau care vor deveni în următorii ani obişnuite, Canon a mai prezentat camera foto de 120MP şi pe cea de 250MP. Prima este un prototip capabil să surprindă imagini la ultrarezoluţie, capabile de a reproduce tridimensional textura, aspectul şi senzaţia la atingere şi dând impresia că subiecţii se află în faţa ochilor privitorului. Acest produs va fi cuplat, deşi doar a fost demonstrat la Canon Expo 2015, cu imprimantele 3D şi aplicaţiile de imprimare 3D.

De la utilizare domestică, reproducerea unui portret sub forma unui basorelief, până la folosire în mediul academic sau ştiinţific, abia acum începe o implementare mai puternică a unor astfel de tehnologii şi posibilităţile sunt destul de mari. De asemenea, ar putea fi folosit în muzeele din întreaga lume pentru a conserva şi expune picturi preţioase, universale.

Revenind la senzorul de 250MP, acesta nici măcar nu avea un corp care să-l primească. Era integrat într-un cutie la care puteau fi conectate cabluru. Are cel mai mare număr de pixeli din lume pentru un senzor CMOS şi poate surprinde scrisul de pe laterala unui avion în zbor, de la distanţa de 18 kilometri. Testul cu care se lăuda Canon la Expo 2015 era filmarea unei femei din Turnul Eiffel, camera fiind amplasată la mai mult de trei kilometri. Cert e că posibilităţile de zoom prin decuparea elementelor sunt aproape nelimitate, dar acesta este un proiect al următorului deceniu, nu va fi de mâine pe piaţă.

Poate că în prezent folosim telefoanele, televizoarele şi computerele pentru a interacţiona cu conţinutul pe care îl creăm sau pe care îl vrem, dar este cert că acest trend se va schimba în următorii ani. Realitatea virtuală este cea la care se uită companiile şi unii utilizatori cu interes, deşi până acum n-a oferit vreun bonus semnificativ. Totuşi, Canon are deja proiecte în acest domeniu, iar Mixed Reality este soluţia de realitatea augmentată a sa.

Combină mediul înconjurător cu imaginile virtuale, generate pe computer, iar tu poţi interacţiona cu acest conţinut. Mixed Reality este gândită pentru a soluţiona provocări din industria de producţie, iar tehnologia a fost deja utilizată de către companie pentru construirea unor prototipuri proprii încă de la lansarea sa în Japonia.

Totuşi, aceste proiecte sună foarte bine şi sunt dorite de o bună parte din utilizatori, dar tehnologia deşi avansează foarte repede este mai greu adoptată. Până vor ajunge toate acestea parte din birourile, sufrageriile şi vieţile noastre, există un proiect care s-ar putea dovedi mai eficient şi potrivit actualului mers al tehnologiei. Canon şi-a anunţat încă din ianuarie 2014 serviciul de stocare online a fotografiilor, dar înainte de a le pune acolo trebuie să “le dai jos” de pe cameră. Astfel, a fost creată tehnologia Intelligent Imaging for Life.

Îţi permite să accesezo şi să interacţionezi cu fotografiile şi videoclipurile mai uşor, putând să le partajezi sau editezi minimal pe suprafaţa interactivă a unei mese. Şi înainte de acesta, aplicaţia hdbook EZ prezentată la Canon Expo 2015 selectează în mod inteligent cele mai bune imagini din colecţiile de fotografii şi videoclipuri ale utilizatorilor şi creează automat un album foto personalizat, în doar câteva minute. Cam ceea ce face Google Photos, doar că este prima soluţie oferită de un producător de echipament.

În timp, Canon vrea să ajungă în punctul în care îţi pui camera foto pe o suprafaţă conectată la Internet, o aplicaţie web sau locală selectează cel mai bun conţinut şi salvează online, în cloud-ul tău. Infrastructura a fost deja fixată, prin achiziţii şi cercetare în hardware, mai urmează doar să fie comercializată şi, desigur, cumpărată. Odată cu acest pas înainte, de gestionare facilă a conţinutului, Canon sper că va spori şi rata de folosire a imprimării, fie că este locală, fie că se face prin Internet la un furnizor. Până atunci însă proiectele de la Expo 2015 sunt aici.

Fiind un pasionat de fotografie abia aştept camera cu senzor de 250MP şi camera care filmează la rezoluţie 8K (a fost prezentată şi ea), dar ştiu că mă aflu în două minorităţi: n-aş da mai mult de 3.000 de euro pe un echipament foto-video şi sunt puţini consumatori de aşa echipamente ca producători precum Canon să grăbească lansarea. Aş vrea însă sistemul de gestionare şi salvare a fotografiilor: îţi pui camera pe un suport special, este conectat la Internet, salvează cele mai bune cadre, apoi le accesezi de pe orice dispozitiv. S-ar putea ca peste cinci ani, la următorul Canon Expo, acestea să fie “veşti vechi”, dar până atunci sunt speranţe noi.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite