INTERVIU Graham Porter, Dell: „În Europa de Est există o dorinţă puternică de tehnologizare şi de aderare la conceptul de smart city”

INTERVIU Graham Porter, Dell: „În Europa de Est există o dorinţă puternică de tehnologizare şi de aderare la conceptul de smart city”

Săptămâna trecută, Dell a organizat în România o discuţie cu privire la oraşele inteligente, iar printre principalii speakeri s-a aflat şi Graham Porter, liderul companiei în zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) pentru IoT, Securitate şi Siguranţă. Am vorbit cu el despre cât de important este să trăieşti într-un oraş inteligent şi cum poţi utiliza o reţea de supraveghere smart pentru a preveni infracţiuni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adevărul: Ce înseamnă un oraş inteligent?

Graham Porter: Oraşul inteligent este acela în care tehnologia are aplicaţii care ajută viaţa cetăţenilor. Asta înseamnă o îmbunătăţire constantă a lucrurilor din jurul lor: trenuri, autobuze, beneficii generale care uşurează modul de viaţă. Un oraş are nevoie să ”stea” pe o platformă inteligentă, pentru a fi mai rapid şi a se afla în continuă mişcare.

Cât de important este să trăieşti într-un oraş inteligent în 2020?

Un astfel de oraş permite oamenilor să folosească tehnologia într-un mod intuitiv, pentru a se mişca mai uşor, mai rapid şi fără obstacole. El înglobează o sumedenie de elemente, de la semafoare inteligente, la tehnologii de prevenire a crimelor. Totul este conectat, iar dacă reuşeşti să realizezi această conexiune pe platforma corectă, vei putea dezvolta un mediu în care tehnologia ajută pe toată lumea.

Ai menţionat tehnologiile de prevenire a crimelor. Ce astfel de tehnologii avem la dispoziţie pentru a îndeplini această sarcină?

Pentru acest lucru, Dell oferă un sistem de supraveghere inteligent. Acesta monitorizează mişcările oamenilor şi poate fi esenţial, fiind extrem de util în mâinile unor persoane competente. Putem implementa astfel de camere de supraveghere inteligente, moderne, care sunt capabile să proceseze mai multe date decât orice alt dispozitiv IoT disponibil.

Aveţi deja un astfel de sistem integrat în Europa?

Da, am dotat 28 dintre cele 43 de forţe de poliţie din Marea Britanie cu astfel de tehnologie. Sistemul nostru a ajutat la obţinerea unor probe noi şi de asemenea la scurtarea procesului de birocraţie, deoarece putem crea un dosar digital al suspectului, care să cuprindă amprente şi alte detalii esenţiale, astfel încât cazul acestuia, odată prins, să ajungă mai rapid în faţa judecătorilor. 

Este conectivitatea 5G o necesitate pentru ca acest sistem să funcţioneze într-un mod corect şi eficient?

Oamenii au nevoie de conectivitate bună, deoarece aceasta oferă viteză, iar viteza contează. Noi suntem capabili însă în acest moment să integrăm echipamentul pe care îl avem şi pe o reţea 4G sau prin fibră optică.

Cum poţi implementa tehnologia camerelor de supraveghere inteligente astfel încât oamenii să nu simtă că viaţa lor privată este atacată?

Cu mare grijă. Nu poţi umple un oraş de camere de supraveghere. Trebuie să înţelegi care sunt cerinţele operaţionale, cum satisface acest sistem nevoile populaţiei, deoarece nu construim un oraş controlat de poliţie, ci o tehnologie care facilitează accesul la informaţie.

Înţelegem chestiunea vieţii private. Există reguli, restricţii cu privire la ceea ce facem şi suntem foarte atenţi să nu încălcăm drepturile clienţilor noştri.

De ce este interesată Dell de piaţa din Europa de Est?

Europa de Est este alcătuită în mare parte din oraşe medievale, cu o populaţie tânără, ce se mişcă în ultimul timp chiar mai repede decât tehnologia şi cu densitate mare. În aceste oraşe, există o presiune susţinută asupra infrastructurii, mai mare decât cea din Vest şi o prezenţă uriaşă în mediul digital. Există însă şi oameni în vârstă, care nu ştiu cum funcţionează un smartphone, ce pot face cu el, iar acest contrast marcant este foarte interesant pentru noi. Ne dorim ca tehnologia noastră să funcţioneze într-un mod cât mai sigur, mai intuitiv, şi mai eficient pentru toată lumea.

De asemenea, aceasta este o zonă foarte bogată în ceea ce priveşte tehnologia emergentă. Aici se află o populaţie tânără, cu dorinţă de tehnologizare şi care pune presiune asupra realizării unor soluţii integrate pentru managementul traficului şi aplicaţii de smart city.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: