Intel nu mai este cel mai mare producător de cipuri din lume. Ce mare companie a detronat gigantul american

Intel nu mai este cel mai mare producător de cipuri din lume. Ce mare companie a detronat gigantul american

Intel a fost detronat din fotoliul de lider de pe piaţa producătorilor mondiali de cipuri. O altă companie a reuşit performanţa de a fi pe primul loc în 2017.

Ştiri pe aceeaşi temă

Samsung este compania care a vândut cele mai multe cipuri din lume în anul 2017.

În 2017, Intel a avut venituri de 62,8 miliarde de dolari, în timp ce divizia de semiconductori a celor de la Samsung a generat, în aceeaşi perioadă, venituri de 69,1 miliarde de dolari.

Prin prisma veniturilor obţinute, Intel pierde poziţia de lider în faţa celor de la Samsung după mai multe decenii în care a dominat piaţa.

Altfel, este destul de greu de realizat o comparaţie directă între cele două business-uri. Dacă Intel încă se concentrează pe procesoarele x86, unde nu are un competitor pe măsură, focusul celor de la Samsung este pe memorii şi medii de stocare.

Nu doar că a ajuns să obţină venituri mai mari decât Intel, însă Samsung pare să aibă de partea sa toate atuurile pentru viitor. Compania sud-coreeană este poziţionată ideal pentru a-şi creşte avansul şi mai mult în următorii ani.

Majoritatea covârşitoare a producătorilor smartphone-uri şi tablete folosesc memorii RAM produse de Samsung, iar sud-coreenii deţin mai bine de o treime din piaţa de SSD-uri (Solid State Drive - unitate de stocare mult mai rapidă decât harddisk-ul).

În plus, Samsung anticipează o creştere şi mai mare pentru memorii, datorită serverelor şi chipset-urilor necesare operării inteligenţei artificiale. Cererea mare a determinat scumpirea cu peste 100% a memoriilor în ultimul an, ceea ce nu a făcut decât să contribuie la veniturile Samsung.

În fine, trebuie remarcat că, deşi este prezentă şi chiar domină multe pieţe, de la televizoare la smartphone-uri şi alte multe categorii de produse, cele mai mari venituri ale celor de la Samsung vin din producţia de componente, în special memorii. În plus, chaebolul îşi produce singur şi procesoarele pentru telefoanele destinate vânzării pe pieţele din Asia şi Europa, vorbim aici de gama Exynos.

 

citeste totul despre: