Imagine Cup 2013: finala competiţiei Microsoft a adunat cele mai interesante proiecte create de studenţii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine Cup 2013 a ajuns la finala naţională în România. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Imagine Cup 2013 a ajuns la finala naţională în România. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Imagine Cup 2013, competiţia anuală organizată şi sponsorizată de Microsoft, a ajuns la faza finală pe România. „Adevărul“ a fost acolo şi a discutat cu participanţii, a reţinut unele dintre cele mai bune idei prezentate de inginerii români în acest an şi sunt câteva care merită lăudate.

Imagine Cup a început acum 10 ani şi prima finală s-a desfăşurat în Barcelona. Anul acesta, pentru Imagine Cup 2013, Microsoft duce competiţia în Rusia, în Sankt Petersburg. Până atunci, însă, fiecare ţară îşi trimite participanţii abia după ce trec de finala naţională. Astăzi s-a desfăşurat finala pentru România la Universitatea Politehnica din Bucureşti. Câştigătorii de azi se vor regăsi între 8 şi 11 iulie în Rusia pentru a-şi prezenta proiectele în faţă juriului internaţional.

imagine cup 2013 foto razvan baltaretu/adevarul

Echipele participanete şi-au înscris proiectele într-una dintre cele trei categorii: Games, World Citizenship şi Innovation. Cele mai multe echipe au fost înscrise în a doua categorie, printre acestea numărându-se MedScientists, Ambition şi ThinkIT. Prima se ocupă de o aplicaţie care vrea să pună oamenii cu probleme medicale în contact direct cu medicii, a doua echipă a venit cu ideea unui translator între persoanele surdo-mute şi persoanele „auzitoare“, iar cea de-a treia îşi propune să motiveze oamenii.

imagine cup 2013 foto razvan baltaretu/adevarul

Proiecte interesante ale românilor

Pe lângă cele trei echipe numite mai sus, mai trebuie menţionate alte două: A.I.I.S cu proiectul Artificial Inteligence Security şi  TouchLight cu proiectul [Seenesthesis]. Cei dintâi s-au ocupat cu dotarea unei maşini (Logan) cu camere Kinect şi alte câteva gadgeturi, inclusiv o conexiune la Internet, pentru a o securizare la un nivel cu totul nou faţă de ce s-a încercat până acum.

A.I.I.S. îşi propune ca fiecare şofer să aibă o bază de date pentru maşina sa personală cu oamenii care o pot conduce. Kinect înregistrează cine s-a urcat şi dacă nu este permisă aceea persoană, atunci maşina nu porneşte. Tinerii inventatori sunt de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi.

TouchLight a venit cu o idee pentru oamenii care nu văd. Ei au creat o aplicaţie pentru telefon care presupune ca persoanele nevăzătoare să navigheze pe conturul unei case, unei maşini şi smartphone-ul le informează cu privire la acel obiect, menţionând şi culoarea. Echipa a gândit aplicaţia în special pentru copii.

Tehnologia, în ajutorul omului

MedScientists a venit cu ideea unui program (HChecked) destinat mai ales bolnavilor cronici care să fie monitorizaţi în permanenţă la un anumit nivel. Astfel, redusă la cât mai simplu, reţeaua funcţionează în felul următor: datele tale sunt trimise într-un server, de acolo sunt comparate cu altele, apoi, daca există o discrepanţă, doctorul sau un serviciu medical sunt informaţi de starea ta. Spre exemplu, dacă îţi creşte tensiunea, medicul de familie va şti ce să facă, va fi informat cu privire la starea ta de sănătate. Aplicaţia însă îţi pregăteşte şi o pre-fişă medicală pe care să o ai înainte de a ajunge la spital, astfel se economiseşte timp, dar mai ales economiseşti bani.

Ambition îşi propune un proiect ambiţios: vrea ca limbajul surdo-muţilor să fie tradus pentru fiecare om care trebuie să-i înţeleagă. Gesturile sunt înregistrate cu o tabletă, cu un telefon, apoi un traducător le interpretează şi îi comunică interlocutorului mesajul. În teorie, sună foarte bine, problema este că s-ar putea să fie prea puţini traducători la un moment dat.

În final, ThinkIT vrea să motiveze oameni cu Guide Yourself. De fapt, vrea ca oamenii să se automotiveze. Cei care au făcut proiectul, studenţi în primul an la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, au fost motivaţi de TED, platforma de conferinţe pentru idei. Ei au creat o aplicaţie prin care oamenii pot învăţa să vorbească în public, pot fi puşi în contact cu un psiholog şi pot să îşi gestioneze mai bine emoţiile în anumite situaţii.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite