Google a cumpărat o companie misterioasă din domeniul inteligenţei artificiale. Google vrea să înveţe singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google a achiziţionat cu 400 de milioane de dolari compania de inteligenţă artificială DeepMind. Mutarea vine după ce gigantul online a cumpărat Boston Dynamics, cel mai dezvoltat producător de roboţi autonomi.

DeepMind este o companie din Marea Britanie, fondată de Demis Hassabis, Shane Legg şi Mustafa Suleyman. Google a făcut această achiziţie pentru a cumpăra nu neapărat o companie, ci talentul fondatorilor săi în domeniul inteligenţei artificiale, anunţă Re/code. DeepMind este o companie destul de misterioasă, pe site-ul său fiind prezentată ca o firmă care construieşte algoritmi pentru simulări, comerţ electronic şi jocuri. Compania are trei ani vechime.

DeepMind nu este foarte cunoscută în lumea tehnologiei, dar sursele Re/code mărturisesc că fondatorii săi sunt formidabili în lumea inteligenţei artificiale. DeepMind ar avea 50 de angajaţi şi are 50 de milioane de dolari finanţare. "Ultima mare companie independentă care se concentrează pe inteligenţa artificială", a declarat o sursă. DeepMind s-a luptat agresiv cu Google, Facebook sau Baidu pentru racolarea de oameni talentaţi.

Se pare că Facebook negocia cu DeepMind, dar Google a reuşit să facă o ofertă mai bună.

Cine este fondatorul DeepMind?

Demis Hassabis s-a născut pe iulie 1976 şi este un designer de jocuri, programator în domeniul inteligenţei artificiale şi specialist în neuroştiinţe.

Hassabis e un geniu. A atins nivelul de maestru la vârsta de 13 la şah. După ce şi-a dat examenele cu doi ani mai devreme decât ar fi normal, el a început să muncească pentru Bullfrog Productions, la jocuri cum ar fi Syndicate, Theme Park şi altele.

La 21 de ani a absolvit Universitatea Cambridge  şi s-a angajat la Lionhead Studios, unde a dezvoltat jocuri cum ar fi Republic: The Revolution sau Evil Genius. Hassabis nu s-a limitat la jocuri. A studiat neuroştiinţele, având şi un doctorat obţinut în 2009. Noul angajat al Google a câştigat de cinci ori Olimpiada Sporturilor Minţii.

Inteligenţă artificială şi roboţi deştepţi

Google a cumpărat Boston Dynamics în decembrie. Inginerii acesteia au creat, în ultimii ani, tot felul de roboţi similari animalelor pe care le-au şi numit ca atare. Spre exemplu, BigDog, Cheetah şi WildCat sunt câţiva, dar există şi Atlas, robotul care pare rupt din Terminator. Boston Dynamics s-a mai remarcat şi prin robotul-felină care l-ar întrece şi pe Usain Bolt. The New York Times notează că este a 8-a companie pe care Google o cumpără şi asta în ultimele şase luni.

Andy Rubin conduce acest proiect special, asta după ce a părăsit echipa Android, el fiind fondatorul acestei platforme. Printre clienţii Boston Dynamics pe care Google îi preia se numără şi Pentagon prin DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). NYTimes mai scrie că înainte de această companie, Google a discutat şi cu Sony pentru roboţi umanoizi.

Google va onora contractele pe care BD le are deja, dar nu are planuri să devină furnizor de armament pentru SUA sau alte ţări. Atlas, pentru care deja are contract de peste 10 milioane de dolari cu DARPA, este furnizat pentru întrecerea DARPA Robotics Challenge cu cel mai mare premiu ajungând la două milioane de dolari. Scopul este dezvoltarea unor astfel de roboţi care să ajungă acolo unde oamenii nu pot, cum ar fi în zonele cu radiaţii sau să caute supravieţuitori printre dărâmături.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite