Gadgeturile comunităţilor Amish, sau cum lipsa curentului electric a dus la crearea unei contraculturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fierul de călcat folosit de membrii Amish funcţionează pe bază de propan FOTO buzzfeed.com
Fierul de călcat folosit de membrii Amish funcţionează pe bază de propan FOTO buzzfeed.com

Tradiţia Amish nu permite folosirea electricităţii, maşinilor şi televizoarelor. Stilul de viaţă, cultura şi valorile moderne sunt privite cu dezaprobare. Totuşi, aceste comunităţi nu sunt în totalite împotriva tehnologiei. Limitările impuse de tradiţie au fost depăşite cu ingeniozitate şi, astfel, au luat naştere o serie de gadgeturi inedite, potrivit BuzzFeed.

„În mintea membrilor Amish, tehnologia nu este considerată păcătoasă sau imorală. La fel ca şi în cazul unui cuţit, care poate fi folosit pentru a tăia pâine sau pentru a omorî o persoană, uneltele pot fi folosite pentru a ajuta sau pentru a face rău, pentru a construi sau dărâma comunităţi“, scrie Donald Kraybill în cartea sa The Amish.

Astfel, în loc să elimine complet tehnologia din viaţa lor, majoritatea au preferat să o modifice astfel încât să se plieze pe normele impuse de tradiţie. Totuşi, nu fiecare comunitate Amish acceptă aceleaşi tehnologii. În schimb, introducerea oricărei unelte este votată de către membrii bisericilor.

Maşinile sunt, de cele mai multe ori, interzise, însă există biserici care au făcut exacepţii. Astfel, există persoane cărora le este permis să conducă în caz de urgenţă sau pentru a-şi susţine afacerile. În case nu există telefoane, însă afară sunt „barăci telefonice“. În unele comunităţi sunt permise chiar şi telefoane mobile clasice, cât timp acestea nu sunt aduse în casă.

„Comunităţile Amish se bazează pe diverse portiţe în legi. Cea mai bună modalitate de a crea o excepţie este să o faci dependentă de afacere“, susţine Chris Weber, un bărbat care lucrează cu tinerii din aceste comunităţi. Regulile care spun ce au voie să aibă în casă şi ce au voie să deţină membrii sunt stricte, însă există un oarecare grad de indulgenţă iar unele comunităţi sunt mai liberale.

image

Electricitatea este interzisă, deoarece conectarea la reţea ar însemna, la propriu, conectarea caselor cu lumea exterioară, prin cabluri electrice. Astfel, locuitorii se folosesc de „electricitatea Amish“: combinaţii de generatoare cu motorină, acumulatori, baterii de maşină, panouri solare, pompe hidraulice şi aer comprimat. Acestea sunt folosite pentru a alimenta aparate, pentru a scoate apă şi pentru a-şi electrifia gardurile.

Membrii comunităţilor se mai folosesc şi de alte artificii. De exemplu, ei scot motoarele electrice din bormaşini sau alte maşinării de dimensiuni mici şi le înlocuiesc cu motoare pneumatice, acţionate de compresoare. Generatoarele sunt folosite pentru a reîncărca bateriile de maşină necesare pentru semnalizarea trăsurilor – lucru cerut de lege.

Computerul Amish

Poate că fierul de călcat care funcţionează pe bază de propan, prezentat în imaginea de mai sus nu v-a impresionat. Ce ziceţi de computerul Amish?

Aceasta este una dintre cele mai controversate invenţii. „Procesorul clasic de text“ a fost creat de Allen Hoover, un menonit de rit vechi şi a fost „făcut special pentru oamenii simpli, de către oamenii simpli“. De atunci au mai apărut şi alte computere similare. Hoover locuieşte în Pennsylvania şi îşi câştigă existenţa modificând uneltele astfel încât să funcţioneze pe bază de surse alternative de curent. Cum procesoarele clasice de text fuseseră înlocuite de computere ce puteau accesa internetul el şi-a dat seama că este nevoie de o maşinărie adapată special celor din comunităţile Amish.

Astfel, el s-a consultat cu grupurile de Amish din zone pentru a le afla regulile şi pentru a vedea care le sunt necesităţile. Cea mai mare nevoie era de foi de calcul pentru inventar şi pentru crearea de chitanţe. Apoi, el a făcut echipă cu câţiva programatori şi, cu nişte software open-sourcem, el a creat cel mai performant computer Amish.

image

„Este de 10 ori mai rapid şi are de 100 de ori mai multă memorie decât vechile procesoare de text“, se lăuda Hoover în 2007. „Nu este numai un computer blocat. Nu are modem, nu are port pentru telefon sau pentru conexiune la internet, nu are programe din exterior, sunet, imagini, jocuri sau alte şmecherii. Nimic extravagant. Doar un cal de “, se arată în reclama computerului.

Pe computer nu se pot instala aplicaţii terţe şi a fost dotat cu driverele a peste 600 de imprimante. Ecranul este incredibil de mic, pentru a nu aduce aminte de un televizor. Maşinăria poate crea documente Word şi Excel şi poate fi folosită pentru a face imagini şi schiţe. Hover a organizat chiar şi câteva seminarii de instruire.

Totuşi, cum în zilele noastre, este aproape imposibil să menţii o afacere profitabilă fără să ai o prezenţă în mediul online, există comunităţi care le permit membrilor să angajeze personal non-amish care să le administreze conturile, să interacţioneze cu clienţii şi să răspundă la e-mailuri.

„În unele comunităţi mai progresiste, accesul la mediul online este foarte dezbătut. Îşi fac griji că dacă este acceptat acest lucru, va duce la un acces mai facil la alte părţi ale vieţii moderne“, spune Kraybill.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite