FOTO VIDEO „Adevărul“ a testat Leap Motion, un gadget care te va reînvăţa să interacţionezi cu PC-ul fără mouse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leap Motion, un gadget pentru viitorul interacţiunii cu computerul. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Leap Motion, un gadget pentru viitorul interacţiunii cu computerul. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

În 2007, Steve Jobs a spus, lăudând iPhone, că „stylusul“ pe care cu toţii îl avem cu noi şi care este foarte util este degetul. Astfel, ecranul capacitiv a fost de interes. De doi ani însă o companie vrea să-ţi foloseşti întreaga mână pentru a controla un computer şi asta fără atingere. Gadgetul său se numeşte Leap Motion şi „Adevărul“ îţi spune de ce e interesant şi cum este să-l foloseşti.

preview pentru iOS 7) şi-a cumpărat un Leap Motion şi ne-a invitat să ne jucăm cu el. Am fost şi ne-am întors cu videoclipul de mai jos şi câteva impresii.

Ideea Leap Motion a pornit de la faptul că fondatorii erau enervaţi de modelarea 3D greoaie pe care o poţi face cu un mouse şi o tastatură. Ei au vrut altceva şi între timp au livrat aşa ceva. În 2010, a fost fondată compania OcuSpec sprijinită în iunie 2011 cu 1,3 milioane de dolari fond de investiţii. În mai 2012, Leap Motion, cu noul său nume, a anunţat că a strâns 12,5 milioane de dolari într-o altă rundă de finanţare.

Din iulie 2013, compania a început să livreze Leap Motion, costă 80 de dolari în SUA şi ajunge la peste 100 de dolari, dacă îl comanzi din România. De asemenea, este disponibil în magazinele din State din această vară. Interesul stârnit a fost destul de mare, astfel că au apărut şi partenerii. Asus a afirmat că va livra laptopuri şi AiO (computere cu toate componentele montate în spatele ecranului) cu acest gadget integrat şi HP este, de asemenea, interesată să includă Leap Motion în unele modele de-ale sale.

Cum funcţionează Leap Motion şi cât de util este

Gadgetul se conectează la laptop sau PC care rulează Windows ori Mac OS X prin două cabluri de lungimi diferite pe care le oferă producătorul. Apoi, toată mişcarea este înregistrată de două camere şi trei LED-uri cu lumină infraroşie. Conform specificaţiilor oficiale, tot ceea ce intră în aria de monitorizare este detectat cu o precizie de 0,01 milimetri. L-am urmărit pe Leonard Chioveanu folosind acest gadget şi pot spune că este destul de precis, mai ales că recunoaşte foarte bine mişcările degetelor, dar şi poziţia mâinii în aer.

leap motion foto razvan baltaretu/adevarul

După ce ţi-ai cumpărat un astfel de gadget şi l-ai conectat la un calculator, trebuie să intri în magazinul cu aplicaţii. Da, şi acesta are aşa ceva, iar fără aplicaţii nu înseamnă nimic. Leap Motion a fost oferit în număr de mii de unităţi dezvoltatorilor pentru ca aceştia să umple magazinul mai repede şi, da, există un SDK (software development kit) pentru cei interesaţi să producă aplicaţii. Din iulie 2013, Leap Motion a cumpărat DexType pentru a include în software şi tasataturi sau mouse-uri virtuale.

Utilitatea Leap Motion nu este prea mare în acest moment. Leonard Chioveanu a spus că este surprinzător, te atrage, dar dacă vrei să faci ceva practic cu acesta, dincolo de a te juca, încă nu este acolo, mai are nevoie de dezvoltare. Aplicaţiile sunt esenţiale şi ca orice gadget care deschide o nouă piaţă, nici Leap Motion nu este perfect. „Nu cred că următoarea generaţie de Leap Motion va fi cu mult schimbată, este destul de bun şi acum, ci se vor concentra pe optimizare, pe aplicaţii“, a afirmat Chioveanu.

Este interesant să navighezi pe Google Earth doar prin înclinarea mâinii şi să te apropii de o anumită zonă, sau să te joci ceva, cum ar fi Cut the Rope, dar Airspace (locul aplicaţiilor) este cam gol. Interesul şi potenţialul sunt încă ridicate, dar nu pe actualele interfeţe. Atât Mac OS X, cât şi Windows sunt optimizate pentru control cu mouse. Aşa cum iPhone a avut succes cu o nouă abordare, magazin cu aplicaţii, aşa şi Leap Motion va avea succes cu o modelare a tehnologiei şi interacţiunii după el.

leap motion foto razvan baltaretu/adevarul

Dezvoltatorii pot include anumite gesturi, iar per total Leap Motion este mult mai bun la identificarea gesturilor decât un Smart TV. Este apropiat de Kinect de la Microsoft şi este acel nou accesoriu care lipsea laptopurilor şi PC-urilor pentru a fi în pas cu mersul tehnologiei. Nu este exclus ca în doi sau patru ani touchpad-ul să fie o relicvă şi să ne agităm mâinile prin aer mai ceva decât nişte dirijori.

Într-un articol review pentru Engadget, Michael Gorman a spus că în ciuda limitărilor sale, Leap Motion este tocmai acel gadget promiţător care speri să nu eşueze pentru că e interesant. „80 de dolari pentru o privire în viitorul interacţiunii cu computerul? Nu este deloc o afacere proastă, dar dacă alegi să faci acest pas, ar trebui să te gândeşti că este o cheltuială în scop de divertisment, nu în scop de productivitate“.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

leap motion foto razvan baltaretu/adevarul
Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite