FOTO Tehnologia, un univers al monopolurilor. Care sunt firmele care ne „deţin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea e împărţită în corporaţii. Produsele pe care le cumpărăm nu aparţin multor companii. Aşa e şi cu tehnologia. Am decis să trecem în revista monopolurile între care navigăm în viaţa noastră tehnologică.

Desktop

Pe desktop ştim cu toţii cine deţine monopolul. Microsoft domină autoritar această categorie. Dacă luăm datele StatCounter şi le analizăm, vedem că pe locul secund se află un sistem de operare vechi de 13 ani (!) - Windows XP. Blocarea în universul Windows e una periculoasă, iar mulţi nu au trecut mai departe de un sistem de operare bun, dar învechit.

Ceea ce a făcut timpul şi evoluţia gadgeturilor a fost să divizeze categoriile în diferiţi poli de monopol. Pe desktop, totul e Windows aproape. Din păcate. Lumea s-a format cu calculatoare şi laptopuri Windows, iar Linux sau Mac OS X nu au prins la mase.

Potrivit StatCounter, Windows 7 are cel mai mare procent de piaţă, urmat de Windows XP. Vorbim de 56% şi 22%. Pe locul 3 global e Mac cu apropae 8%. Urmează Windows 8, Windows Vista şi abia pe locul şase e Linux, cu 1,13%. Sub el? Alte sisteme şi… Windows 8.1.

Trăim în universul desktop-ului Windows încă. Monopolul va mai dura foarte mult pe această piaţă, dar Microsoft trebuie să-şi schimbe modelul de business. Desktop-ul este înlocuit. Iar tabletele şi telefoanele mobile fac lucruri din ce în ce mai complexe. Nu va mai trece mult până când tableta va fi dispozitivul principal. 

image

Telefoane mobile

La telefoanele mobile universul nostru este Google. Situaţia pare mai echilibrată, dar trendul nu pare a se schimba. Android creşte constant, Apple se stabilizează, iar Windows Phone începe să fie adoptat din ce în ce mai mult.

Android are o cotă anuală aici de 40%, iar iOS 23,77%. Însă clasamentul ia în considerare şi sistemele Series 40 de la Nokia, pentru telefoane mai ieftine, dar şi Symbian OS, care este mort. Windows Phone are aici 1,71% din piaţă.

În clasamentul smartphone-urilor, făcut de IDC sau de Gartner, putem vedea clar - Android are 80%. De la Microsoft pe calculator, pe telefonul mobil suntem aproape toţi Google.

image

Tablete

Ei, să nu uităm şi de universul Apple. La nivel mondial, firma din Cupertino domină încă piaţa tabletelor. Ai şanse mari să ai un iPad, pentru că 75% din oameni au o tabletă de la Apple.

Google nu a reuşit să convingă oamenii în această zonă. A început târziu, iar tabletele ieftine nu au fost adoptate ca necesitate de oameni aşa de mult. Android are 21%, dar aici trecem şi Linux cu 2%. Windows RT e în mâinile a 0,35% din oameni.

Piaţa aceasta mobilă, care s-ar putea transforma în următorul desktop e dominată de Apple. Iată monopolul.

image

Browsing

De pe ce intrăm pe internet? Acum câţiva ani am fi spus Internet Explorer şi ne duceam în ecosistemul Microsoft, dar vremurile s-au schimbat. Google Chrome domină ecosistemul desktop. Are 44%. Nu e chiar monopol, pentru că Internet Explorer e pe 29% din calculatoarele care intră pe internet, iar Mozilla Firefox pe 20%.

Dar de pe tabletă? Cu ce intră oamenii pe internet? Am luat în considerare tabletele şi telefoanele. 25% intră de pe browserul standard Android, iar 5,8% de pe Chrome. 30% intră de pe un broswer de pe iPhone sau iPad. Opera e folosită de 13% din oameni.

Avem o concluzie aici - browsingul e mai împărţit. Google Chrome domină pe desktop, Apple încă domină la cifră totală pe mobil. Nu pentru mult timp.

image

Reţele sociale

Nu e clar? Acum câteva zile scriam că Facebook e o anomalie, pentru că oamenii se duc doar către un site. 72% din oameni intră pe această reţea socială, iar 10% pe YouTube. Twitter acoperă 4%, iar Reddit 2,5%. Sunt comunităţi mici, dar pe Facebook se adună toate.

Nu ne putem imagina universul fără Facebook, iar site-ul lui Zuckerberg este monopolul în lumea socializării online.

image

Stocare în Cloud - Google/Microsoft/Dropbox

Am ales şi această categorie pentru că e de viitor. Oamenii îşi vor muta, încet, încet datele în Cloud şi nu le vor mai ţine pe o stocare fizică. Aici nu e un monopol, dar sunt trenduri.

Dropbox are 200 de milioane de utilizatori, Google Drive are 120 de milioane, iar SkyDrive de la Microsoft a raportat 250 de milioane. E un univers încă echilibrat, dar competiţia e mare. Google Drive s-a ieftinit, SkyDrive s-a redenumit în OneDrive, iar Dropbox oferă stocare în funcţie de numărul de utilizatori suplimentari către care recomandăm serviciul.

Alternativele sunt interesante - 100 de GB de la Mega sau Mail.ru (serviciul este doar în limba rusă).

image

Motoare de căutare

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite