FOTO Românul Cosmin Bumbuţ câştigă la una dintre cele mai mari competiţii. Proiectul a impresionat pe toată lumea

FOTO Românul Cosmin Bumbuţ câştigă la una dintre cele mai mari competiţii. Proiectul a impresionat pe toată lumea

Fotografiile lui Cosmin Bumbuţ, expuse la Somerset House. FOTO Adevărul

Fotograful român Cosmin Bumbuţ este câştigător într-una dintre cele mai mari competiţii dedicate fotografiei. Proiectul său a documentat camerele private la care au acces deţinuţii în penitenciare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cosmin Bumbuţ este câştigătorul competiţiei Sony World Photography Awards la categoria Arhitectură. Proiectul său, denumit Intimate room (trad.: Camera intimă) a fost realizat în cele 35 de închisori din România dotate cu aşa camere. „Camera intimă este un spaţiu destinat dragostei şi tandreţei, dar care anulează, în acelaşi timp, ideea de intimidate,“ a declarat Cosmin Bumbuţ, referindu-se la proiectul acesta.

În cadrul aceluiaşi concurs, fotograful american John Moore a câştigat marele premiu L’Iris d’Or, fiind numit fotograful profesionist al anului, pentru lucrarea “Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital”. Moore este corespondent special pentru Getty Images şi a lucrat în peste 70 de ţări, primind în tecut ”Medalia de Aur Robert Capa”, dar şi titlul de ”Fotograful Anului” din partea Pictures of the Year International şi a National Press Photographers Association. Premiul lui John Moore constă într-un echipament foto digital Sony de ultimă generaţie şi 25.000 de dolari.

Revenind la Cosmin Bumbuţ, el s-a înscris în competiţia SWPA la profesionişti şi munca i-a fost judecată pe baza proiectului, nu a unei singure fotografii, cum se întâmplă la secţiunile Open şi Youth sau Student, acolo unde în anii precedenţi România i-a mai avut printre câştigători pe Vlad Eftenie, Alecsandra Drăgoi şi Sebastian Văcăriuc. Bumbuţ a declarat, conform comunicatului de presă remis „Adevărul“, că acesta este cel mai important premiu al său de până acum. „Mă bucur că fotografiile din proiectul Camera intimă au fost apreciate internaţional, mai ales că, din 2008, de când am început această serie, m-am întrebat cum va fi primită şi înţeleasă“, a mai spus acesta.

Cum arată fotografiile câştigătorilor expuse în capitala Marii Britanii [FOTO]


Despre Cosmin Bumbuţ şi fotografiile care vorbesc despre oameni fără prezenţa lor

Cosmin Bumbuţ a fost implicat timp de 20 de ani în campanii de advertising şi a colaborat cu reviste glossy precum Elle, Esquire şi Marie Claire (www.bumbutz.ro). În prezent, se concentrează pe comunităţile marginalizate şi pe proiecte fotojurnalistice. A publicat un album cu deţinuţii români, numit Bumbata, a participat la programul ” The Rosalynn Carter Fellowship” şi a lucrat la un proiect despre abuzurile asupra minorilor şi a documentat alături de Elena Stancu violenţa domestică.

Pentru a înţelege mai bine comunităţile care făceau subiectul lucrărilor lui, s-a mutat într-o rulotă în 2013 cu care a străbătut drumurile României. Ideea „camerei intime“ i-a venit când lucra la albumul Bumbata. „Uniunea Europeană a adus, în 2007, dreptul deţinuţilor de a primi vizite private. Asta înseamnă că un deţinut care este căsătorit sau are o relaţie poate primi, o dată la trei luni, o vizită de două ore într-o cameră separată din incinta închisorii. În plus, dacă un deţinut se căsătoreşte în înschisoare, poate petrece 48 de ore în camera separată cu soţul sau soţia şi are dreptul la o vizită pe lună în primul an de căsătorie. Am început proiectul în 2008 şi acum am fotografiat toate camerele intime din toate penitenciarele din România (35 de penitenciare)”, a declarat Cosmin Bumbuţ.

Ajuns la cea de-a opta ediţie, concursul patronat de Sony prezintă cele mai bune fotografii contemporane dintr-un grup variat de domenii. Sony World Photography Awards se adresează tuturor categoriilor de fotografi, de la cei recunoscuţi la nivel global până la tineri talentaţi. Ediţia din 2015 a Sony World Photography Awards a atras un număr record de 183.737 imagini propuse de concurenţi din 177 de ţări, confirmând astfel statutul de cel mai mare concurs de fotografie din lume.

Încă dinainte de a fi premiat la Londra, proiectul lui Cosmin Bumbuţ a primit laude şi din partea fotografilor români. Andrei Pungovschi, fost fotoreporter la Mediafax şi actualmente editor la „DOR“, a apreciat modul în care camerele acestea „vorbesc“ despre oameni, fără oameni în ele.

„La cursurile de fotojurnalism ale Universităţii din Missouri (n.red. – pe care le-a absolvit în 2007), era o temă numită: Oameni fără oameni pentru care trebuia să facem fotografii relevante şi grăitoare despre oameni, dar fără ca ei să fie în cadru. Acest proiect al lui Cosmin Bumbuţ, despre vizitele conjugale în penitenciare, este un exemplu al naibii de bun“, scria Andrei Pungovschi pe Facebook.

Află de la Playtech mai multe despre ce au special fotografiile lui Cosmin Bumbuţ. Vezi şi o galerie foto cu fotografiile expuse la Somerset House!

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările