FOTO Un colecţionar de camere vechi a fost arestat pentru că avea una folosită de comuniştii din URSS pentru spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O cameră atât de mică, dar cu atât de multe probleme. FOTO PetaPixel
O cameră atât de mică, dar cu atât de multe probleme. FOTO PetaPixel

Un colecţionar de camere foto a fost arestat pentru că avea una nepotrivită cu „funcţia“ lui de civil. E vorba de o cameră de spionaj creată de sovietici şi pe care, se pare, ucraineanul nu avea voie s-o deţină.

Colecţionarea gadgeturilor vechi costă, dar pentru Alexander Komarov preţul este de 7 ani de închisoare, notează PetaPixel. El este un cunoscut colecţionar de camere foto vechi şi una de producţie sovietică ajunsă recent la el i-a creat probleme. El a fost arestat în Doneţk la începutul lunii pentru că avea asupra lui două camere F-21, cunoscute şi ca Ajax-12, fabricate de Krasnogorsk Mechanical Factory.

Acest model de cameră a fost introdus la mijlocul anilor 1900, iar în Ucraina sunt în continuare trecute drept obiecte de contrabandă şi de spionaj. Conform legii, transportul sau vânzarea/cumpărarea unor astfel de aparate se poate pedepsi cu până la 7 ani de închisoare. Komarov explică pe site-ul său că autorităţile din Ucraina greşesc când aplică aceleaşi legi chiar şi pentru aparate deja scoase din uz, deja trecute drept obiecte de colecţie. Totuşi, el va ajunge la tribunal marţi şi rămâne de văzut dacă chiar va ajunge să stea în închisoare.

Camera F-21 a fost creată în Uniunea Soviectică şi filmul pe care îl foloseşte are cadrul de două ori mai mic decât cel clasic de 35 mm. A fost creată special pentru spionaj şi a fost în producţie între 1951 şi mijlocul anilor '90, chiar dacă Uniunea se destrăma şi Rusia devenea o ţară democrată. Surprinzătoare sunt acuzaţiile de spionaj atunci când afli că F-21 este identică cu Zenit MF-1, vândută la circa 800 de dolari, dar care nu te duce la închisoare.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

camera spion ruseasca foto petapixel;
camera spion ruseasca foto petapixel;
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite