Finalul Windows XP afectează bancomatele. Două treimi vor rămâne învechite după 8 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microsoft va încheia suportul pentru sistemul de operare Windows XP în aprilie, iar probabil cele mai mari probleme vor apărea la instituţiile publice şi la bancomate. Acestea din urmă sunt expuse îngrijorător de mult.

Microsoft a anunţat prima oară că va renunţa la suportul pentru Windows XP în 2007. Acest lucru înseamnă că dispozitivele cu softul instalat nu vor mai primi actualizări privind ultimele variante de viruşi, protecţie împotriva malware-ului şi alte unelte folositoare pentru a nu fi o ţintă sigură pentru hackeri. Ştim foarte bine că majoritatea atacurilor informatice se dau împotriva sistemelor vechi.

În lume există 2,2 milioane de bancomate şi doar o treime au fost actualizate la noua platformă, potrivit Reuters. Informaţia vine de la NCR, unul dintre cei mai mari producători de bancomate din lume. Pentru a se asigura că bancomatele vor fi în continuare sigure pentru clienţi, băncile au ajuns la un acord cu Microsoft pentru a primi suport până când vor fi upgradate.

Astfel, băncile sunt obligate să plătească suplimentar pentru că nu au prevăzut momentul acesta.

De exemplu, în Marea Britanie, cinci dintre cele mai mari bănci negociază acum cu Microsoft continuarea suportului. Costul extinderii acestuia şi actualizarea la o nouă platformă ar fi de aproximativ 100 de milioane de dolari, potrivit lui Sridhar Athreya, de la SunGard Consulting. “Nu au luat în serios directiva de la Microsoft. Trebuie să facă schimbări mari şi nu au văzut Windows XP ca pe o problemă”, a spus Athreya. Sistemul de operare este pe 95% din bancomatele lumii.

70% din calculatoarele instituţiilor publice au WIndows XP

Fostul ministru al comunicaţiilor. Dan Nica a vorbit şi despre Windows XP şi licenţele pe care le are România în instituţiile sale publice. Fostul ministru a spus că 70% din calculatoare au Windows XP. E vorba aici de 144.000 de licenţe XP şi alte 18.000 pentru Windows 8.

În total, România are 174.000 de calculatoare cu licenţe Windows, inclusiv versiunea Server. Acestora li se mai adaugă aproximativ 105.000 din mediul de învăţământ. Problema cu Windows XP este că Microsoft întrerupe suportul pentru această versiune în aprilie. Nica susţine că discută de mult timp problema şi în câteva zile va fi prezentat planul în acest caz. Odată întrerupt suportul, astfel de echipamente sunt predispuse atacurilor informatice. Totuşi, foarte multe nu au un hardware suficient de bun pentru a fi actualizate la versiuni mai noi.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite