Personal, văd GoPro-urile ca pe un fel de produse de la Apple. Sunt camere fiabile, la preţuri teribil de mari şi orice accesoriu pe care-l vrei în plus te ustură ca o julitură. Însă, dacă nu vrei să plăteşti brandul şi te mulţumeşti cu o calitate asemănătoare la un preţ cumsecade, ai de unde alege. 

Eu am pe mână (câteodată şi la propriu), un Drift Ghost-S HD, oferit de prietenii de la actioncamera.ro. E o cameră de acţiune bună, cu foarte multe plusuri faţă de GoPro, dar şi câteva minusuri.

Plusuri

În primul rând, are o grămadă de facilităţi incluse în pachetul de bază pentru care nu trebuie să plăteşti nimic în plus. De exemplu, rezistenţa la apă de până la trei metri fără o carcasă de protecţie, display LCD de 2 inch, wi-fi şi telecomandă. Apoi, faţă de modelul anterior, senzorul a fost mult îmbunătăţit. Acum beneficiază de un CMOS de la Sony de 12 megapixeli, completat de un procesor video performant care îi permite să înregistreze HD în slow-motion, la 120 fps şi fullHD la 60 fps.

Alte plusuri care o fac agreabilă atât pentru cei profesionişti, dar şi pentru cei mai amatori dintre noi, sunt porturile mini-USB şi mini-HDMI, intrarea pentru microfon şi lentila wide de până la 160 de grade. Iar lentila se roteşte la 360 de grade, în funcţie de suprafaţa pe care alegi să o montezi. Partea proastă e că rar nimereşti un cadru drept. Oricum, la filmarea de acţiune, asta nu prea contează.

Un alt mare plus este bateria. Durata medie de filmare este de aproximativ trei ore la o rezoluţie fullHD la 25 de cadre pe secundă. Ceea ce, comparativ cu alte camere de pe piaţă, e extrem de bine.

Ghost-S HD vine şi cu oareşce funcţii pentru fotografia timelapse sau pentru photoburst, dar, fiind eminamente o cameră video, nu vă sfătuiesc să faceţi poze cu ea. Cum nici nu vă sfătuiesc să vă montaţi un DSLR pe casca de biciclist.

Chestia cu adevărat tare e că poate să facă livestreaming. Conectată la un wi-fi cu semnal puternic, generează un stream care poate fi preluat şi difuzat online în regim de live. Ceea ce e mare lucru pentru o drăcovenie atât de mică.

Minusuri

Partea care pe mine mă dezamăgeşte cel mai tare, şi peste care pot să trec cu greu, este calitatea imaginii în condiţii de iluminare slabă. Deşi senzorul e nou şi îmbunătăţit, cu greu face faţă atunci când soarele intră în nori. Încep să apară granulaţii care devin supărătoare destul de repede. 

Dar, la preţul ăsta, este o cameră peste care chiar nu poţi trece cu vederea. Iar în perioada asta, poţi beneficia şi de o reducere semnificativă.