F64 anunţă DJI Phantom 4, drona cu software „fabricat“ în Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Phantom 4 e cel mai nou model de la DJI.
Phantom 4 e cel mai nou model de la DJI.

F64 anunţă adăugarea în portofoliul său de produse a noului model DJI: Phantom 4. Pe lângă conectivitatea cu dispozitive mobile, acest produs dispune şi de o construcţie nouă.

DJI Phantom 4 are un şasiu de magneziu care îi reduce foarte mult greutatea, dar îi şi sporeşte rezistenţa şi robusteţea. De asemenea, un plus de agilitate şi precizie este dat de centrul de greutate mutat mai aproape de nucleul dronei. Este controlată de la distanţă printr-o telecomandă radio cu o rază maximă de până la 5.000 de metri şi pe un dispozitiv mobil, cum ar fi telefonul ori tableta cu sisteme de operare Android sau iOS pe care a fost instalată aplicaţia DJI Go, pot fi vizualizate şi modificate setările.

Înainte de a intra în alte detalii tehnice, trebuie menţionat că platforma software pentru procesorul dronei a fost dezvoltată la Timişoara de compania Movidius. Compania irlandeză şi-a deschis sediul la Timişoara în urmă cu zece ani. Iniţial au avut 50 de oameni, iar acum lucrează cu 90 de ingineri în software şi hardware. De asemenea, au avut un parteneriat şi cu Google pentru Project Tango

„Acest sistem se uită constant în stânga, dreapta şi în jos, recunoaşte obiecte şi obstacole, pe care reuşesc să le evite, astfel încât să nu existe accidente. La nivel global, procesorul este proiectat la Timişoara şi Dublin, dar acest software este scris în totalitate la Timişoara. Am lucrat cu colegii de la DJI, din China, unde trebuia să meargă colegii mei din Timişoara”, a declarat Valentin Mureşan, managerul companiei Movidius. 

Telecomanda este folosită şi pentru controlul camerei video montată pe dronă. Aceasta poate să înregistreze videoclipuri la rezoluţie 4K cu o cadenţă a cadrelor de 30 FPS sau full HD cu până la 120 FPS. Fotografiile pot fi realizate la o rezoluţie de 12 megapixeli, în format JPEG şi RAW.

Aplicaţia DJI Go oferă şi un control minimal asupra procesării videoclipurilor sau fotografiilor şi poate publica acest conţinut pe platforme dedicate, cum este Skypixel, sau poate fi folosită pentru un livestream pe YouTube. Acest lucru este posibil şi pentru că noul model de baterie de pe DJI Phantom 4 creşte timpul de zbor cu aproape 25% faţă de modelul anterior, ajungând la aproape jumătate de oră. Este disponibilă la F64 la un preţ de 7.250 de lei.

Lista noutăţilor continuă cu Tap to Fly, care aduce o simplificare importantă în ceea ce priveşte zborul pentru cei care sunt la început în pilotarea dronelor. Cu ajutorul acestei funcţionalităţi, tot ce trebuie să facă un utilizator este să apese pe ecranul dispozitivului mobil, iar echipamentul va zbura în direcţia respectivă, evitând obstacolele din drum cu ajutorul senzorilor. De asemenea, mai sunt disponibile şi functiile Visual Tracking şi Sport Mode. Începând cu 8 aprilie, clienţii care au înregistrat deja precomenzi au început să-şi primească echipamentele.

dji phantom4 la f64

Totodată, magazinul foto-video îşi informează clienţii că, pentru a le putea folosi în mod legal, este necesară înregistrarea acestor dispozitive la Asociaţia Aeronautică Civilă Română (AACR). În plus, în colaborare cu DJI, F64 a înregistrat toate locurile din România în care dronele nu pot fi pilotate, acestea întorcându-se sau chiar aterizând înainte de respectivele zone. Orice demers este important, atât în pilotarea corectă a dronelor, cât şi în dezvoltarea unui cadru legislativ, deoarece aceste dispozitive au o aplicabilitate foarte mare, cum ar fi videografia şi fotografia de la înălţime sau operaţiunile de căutare în caz de accidente.

Echipa F64 a prezentat noul model de la DJI într-un eveniment desfăşurat la Casa Vlăsia din Snagov. Iată ce alte noutăţi ar mai trebuie să ştii despre dronă.

Oricât de avansată ar fi drona, aceasta tot trebuie să se supună legislaţiei în vigoare. Astfel, cu 45 de zile înainte de zborul intravilan se înaintează o cerere către Mapn, dar în extravilan nu este necesară. De asemenea, în oraş nu e permisă decolarea. Amenda pentru ridicarea dronei fără autorizaţie este de câteva mii de lei, iar dacă depăşeşti 30 de metri în aer, ai nevoie de aprobare Mapn. Iar la 10 kilometri de un aeroport este interzis zborul.

dji phantom4 la f64

Revenind la dronă, aceasta are senzori capabili să recunoască obstacole la o distanţă de până la 15 metri şi poate urmări o maşină, dar şi recunoaşte faţa unui om. Când ajunge la 10% baterie, se întoarce automat acasă, iar pe telecomandă poate fi urmărit procentajul energiei rămase. Senzorii de pe DJI Phantom 4 citesc pe verticală până la trei metri, iar altitudinea maximă este de 120 metri. Caroseria este rezistentă la curenţi de până la 80 kilometri pe oră.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite