Exclusiv „Tech Adevărul“: Cel mai nou proiect al Google, în premieră în Europa. Cum a fost şi ce proiecte au câştigat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre dispozitivele Tango în casca de realitate augmentată. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Unul dintre dispozitivele Tango în casca de realitate augmentată. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Pentru trei zile, Timişoara a fost gazda unui eveniment unic în Europa. Proiectul Tango al Google a ajuns în Vestul României şi dezvoltatorii români şi maghiari au putut experimenta cu noua creaţie a companiei. Noi am fost acolo şi îţi spunem de ce a fost un eveniment atât de important.

Orice piaţă, oricât de mare ajunge la un moment dat, tot va ajunge la saturare şi vor trebui aduse lucruri noi. Project Tango asta e, o idee nouă pentru telefoane care să le transforme în gadgeturi mult mai utile decât sunt în prezent. Google a prezentat proiectul în februarie şi acum, la aproape trei luni distanţă, în România s-au regăsit cele mai multe dispozitive Tango, dincolo de campusul Google din Statele Unite ale Americii.

Au fost 10 echipe în total, au fost aproape 40 de oameni, câţiva mentori şi 13 dispozitive Tango. Acestea sunt telefoane cu Android obişnuit, dar cu câteva dotări suplimentare. Au, în primul rând, un emiţător de raze infraroşii care să măsoare adâncimea de câmp. Apoi, au două camere pe spate care să le ajute la cartografierea mediului şi monitorizează poziţia pe 9 axe prin accelerometru, giroscop şi busolă.

În plus, sunt două coprocesoare Movidius Myriad 1, companie care are un centru de design şi la Timişoara. Fiecare telefon Tango funcţionează într-un mod similar primului Kinect de la Microsoft, cu o matrice de puncte pe care le captează senzorul infraroşu şi măsoară distanţa şi poziţia, iar informaţiile pot fi folosite în diverse aplicaţii. Iată ce aplicaţii am descoperit la Timişoara în weekend-ul primului hackathon de dezvoltare pe Tango în afara SUA.

Cum arată un telefon Tango

project tango timisoara hackathon foto razvan baltaretu/adevarul

În „dansul“ dezvoltării aplicaţiilor pentru Project Tango

Începând cu vineri după-amiaza, echipele s-au pus pe dezvoltat proiecte pentru telefoanele Tango. Au început cu „maparea“ (n.red.: cartografierea mediului în jargonul dezvoltatorilor) şi cu stabilirea nevoii pe care ar satisface-o proiectul lor. Duminică după prânz s-au prezentat dezvoltatorii la „braţ“ cu proiectele lor în faţa juriului şi a altor câţiva oameni invitaţi la premiere.

În ziua finalei, dezvoltarea pe proiectul Tango s-a făcut, cum altfel? în paşi de tango.

Au câştigat două proiecte care s-au completat. Juriului a punctat complexitatea şi execuţia fiecărui proiect. Primul câştigător, în ordine alfabetică, este 360World din Ungaria care a venit cu ideea unei căşti de realitate augmentată pe care a denumit-o „dive“. Telefonul Tango a fost folosit pentru poziţionarea omului în jurul unui acvariu virtual. Membrii echipei plănuiesc ca pe viitor să introducă şi comenzile vocale. Să spui „delfin“ sau „meduză“ şi acestea să treacă prin faţa ta.

Casca de realitate augmentată

project tango la timisoara foto razvan baltaretu/adevarul

Parteneră de locul I a fost o echipă din România cu proiectul „3D Camera“ de reconstrucţie a chipului unui om sau a siluetei sale, folosind adâncimea măsurată de telefonul Tango. Membrii echipei au folosit şi OpenGL pentru generarea imaginilor. Cele două au fost la egalitate, deoarece au folosit independent componente diferite ale platformei, dar fără a le combina. Orice telefon Tango poate măsura adâncimea în spaţiu şi poziţionarea, iar acestea vor fi pilonii viitoarelor aplicaţii practice pentru telefoane.

Dincolo de cele două echipe premiante, câteva au fost descalificate pentru că au folosit demo-uri deja disponibile în SDK, cum ar fi Egg Hunt care a folosit generarea unui obiect în spaţiul din faţa camerei telefonului. Altă echipă s-a mulţumit doar să cartografieze bucătăria de la Startup Hub şi să o introducă într-un joc, dar fără o atenţie prea mare la finisaje, cum ar fi poziţionarea camerei virtuale la aceeaşi înălţime cu cea reală.

Cum a fost în prima zi

Evenimentul a fost planificat cu ceva timp în urmă, iar Radu Ticiu, CEO Startup Hub ( dispozitive Tango în afara campusului Google. Aşa să fie şi cu siguranţă entuziasmul a fost pe măsura evenimentului.

Care e viitorul pentru Tango?

Nicidecum nu se poate răspunde detaliat la întrebarea de mai sus. Cel puţin nu acum. Google a crescut Tango în interiorul Motorola pentru un avantaj ulterior pe piaţa dispozitivelor mobile. Acum, îl creşte cu o mică divizie din Motorola. Deocamdată, a creat primele prototipuri, vor mai veni altele în timp, şi cercetează diversele moduri în care poate fi folosită platforma.

Astfel de evenimente ca cel din Timişoara deschide ecosistemul către medii diferite. Un american, cel mai probabil, nu va gândi proiecte ca cei din Europa sau Asia şi viceversa. Sunt medii şi culturi diferite care generează alte idei. Dezvoltatorii care au participat la hackathon au câştigat un loc în faţă la testarea unei platforme care se poate dovedi un mare hit în viitor. E o experienţa importantă. Google a câştigat feedback şi câteva aplicaţii pentru medii reale.

Unele dintre cele mai evidente utilizări pentru Tango e în cazul nevăzătorilor care pot fi ghidaţi prin informaţii audio, în timp ce telefonul „vede“ pentru ei. De asemenea, pot fi construiţi roboţi autonomi personali şi nu numai care să se ghideze doar cu un dispozitiv similar Tango. O echipă a şi încercat aşa ceva, folosind o platformă Arduino. În 48 de ore au reuşit să furnizeze un robot controlat de informaţiile primite de la senzori. Ei au gândit proiectul pentru depozite şi pentru livrare de produse într-un mediu relativ limitat.

project tango la timisoara foto razvan baltaretu/adevarul

Totuşi, cum am zis şi în primul articol, această lume e la început. E faza alpha şi asta se vede. Cartografierea are „zgomot“, telefoanele se încălzesc repede şi se închid atunci când trec de o anumită temperatură şi dezvoltatorii trebuie să înveţe să folosească întreaga platformă, nu doar pe bucăţi. Dar e abia începutul, unul făcut public acum aproape trei luni.

Project Tango şi Project Ara se pot dovedi adevărate succes pentru companie. Vânzările de smartphone-uri deşi în creştere vor stagna la un moment. E o reacţie normală la o piaţă care ajunge să aibă produsul în cauză. În timp, însă, e clar că vom asista la o transformare a dispozitivelor mobile. Nu mai sunt „în faţa“ noastră, ci vor deveni parte din viaţa noastră.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-project-tango" target="_blank">View the story "Află mai multe despre Project Tango" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite