Cum vezi ce consumă baterie şi Internet pe Android, iPhone şi Windows Phone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă ai un smartphone, două griji mari sunt consumul de date şi baterie. FOTO Adevărul
Dacă ai un smartphone, două griji mari sunt consumul de date şi baterie. FOTO Adevărul

Punctul forte al unui smartphone e colecţia de aplicaţii disponibilă, dar fiecare consumă Internet şi baterie. Ca să nu ai probleme şi factură mare, aşa verifici care consumă prea mult.

Sunt aplicaţii care consumă destul de puţin, rulează în fundal fără să-ţi faci probleme, dar sunt cele care accesează şi GPS-ul, şi WiFi-ul, iar consumul de energie creşte. Pe iOS, Android şi Windows Phone ai soluţii integrate în sistem ca să verifici ce aplicaţii consumă prea multă baterie sau Internet. Articolul este centrat mai mult pe Android şi iOS, fiind cele mai populare, dar nu lipseşte şi Windows Phone.

Cum vezi pe Android consumul de baterie şi date

Cele mai noi versiuni de Android sunt Lollipop şi Marshmallow, dar paşii descrişi în acest articol funcţionează şi pe altele mai vechi, care au implementat un aşa contor. Cel mai uşor este să deschizi meniul de notificări şi să apeşi pe pictograma bateriei. Altfel, accesezi meniul Settings până la Battery (sau baterie, în funcţie de limba pe care ai setat-o pentru telefon) şi descoperi acolo cât de repede ţi se va descărca telefonul, în ritmul actual de folosire, care sunt aplicaţiile care consumă mult, cât de multă energie foloseşte conexiunea GSM, dar şi alte detalii relevante.

consum de baterie si internet pe android

Mai toate telefoanele îţi oferă un mod de economisire a bateriei, dar acesta nu face decât să regleze automat luminozitatea (spre minim), să oprească localizarea prin GSP, Bluetooth-ul sau NFC-ul şi să oprească sincronizarea. În afară de moduri „extreme” ca cele de la Samsung sau Huawei, altele sunt mai mult sau mai puţin rentabile.

Totuşi, n-ar trebui să le eviţi, îţi mai prelungesc cu câteva zeci de minute autonomia, chiar dacă poţi să faci şi tu paşii aceia decât să activezi acel mod. Pe iPhone, modul acesta subtactează procesorul, ceea ce înseamnă că-i reduce consumul.

Când vine vorba de consumul Internetului, pe Android accesezi din meniu opţiunea Data usage şi vezi care aplicaţii consumă mai mult, dar şi pe ce tip de conexiune se întâmplă asta. Pe Android, trebuie să activezi monitorizarea pe WiFi. Mai mult, poţi limita consumul de date mobile şi poţi fixa un avertisment când se ajunge la o anumită cantitate. Pe lângă aflarea marilor consumatori, poţi opri aplicaţii de la accesarea Internetului atunci când rulează în fundal.

consum de baterie si internet pe android

Cum se verifică ce aplicaţii consumă baterie şi Internet pe iPhone

Paşii pe iOS sunt similari celor de pe Android. În Settings te duci la General şi apoi la Usage, iar aici ai timpul de folosire de la ultima încărcare, timpul de standby şi ce aplicaţii au consumat cât anume în ultimele 24 de ore şi ultimele şapte zile. Mai mult, odată cu iOS 9 a introdus şi Apple un mod de economisire a bateriei. Îţi prelungeşte cu până la trei ore autonomia, ceea ce nu e foarte mult, dar se poate dovedi de mare ajutor.

Samsung se descurcă însă cel mai bine la capitolul economisirea bateriei, iar Huawei şi HTC au oarecum moduri similare, dar nu la fel de bine implementate. Sunt documentate toate acestea în articolul de aici.

consum baterie si internet pe iphone

Când vine vorba de monitorizarea Internetului, trebuie să intri în Settings şi vei avea câmpul Cellular (îl găseşti sub Bluetooth, în caz că ai telefonul în altă limbă) şi vezi tipul de conexiune (2G, 3G sau 4G), dacă foloseşti datele în roaming şi ai câmpul în care vezi cine consumă şi cât. Partea bună e că vezi şi consumul în roaming, în caz că foloseşti Internetul mobil când pleci în alte ţări.

Apple a făcut o treabă foarte bună cu permisiunile aplicaţiilor, astfel că le poţi opri de a trimite notificări, a se conecta la Internet şi poţi avea o privire de ansamblu asupra consumului făcut de acestea. Asta ca să nu mai foloseşti aplicaţii terţe care, la rândul lor, consumă energie.

consum baterie si internet pe iphone

Cum vezi ce aplicaţii consumă baterie şi Internet pe Windows Phone

Abia din decembrie începe actualizarea la Windows 10 Mobile, aşa că până atunci tot Windows Phone rămâne pe telefoane. WP8.1 este ultima versiune, iar în cazul acesteia ai la fel opţiuni în meniu ca să vezi cine ce consumă. 

Când vine vorba de monitorizării consumului de baterie, în lista cu aplicaţii (pe care o accesezi cu un swipe în stânga) ai Battery Saver, de unde poţi seta ca telefonul să intre imediat în conservarea energiei sau la un anumit procent. De asemenea, poţi seta să se activeze acum până la următoarea încărcare. În Usage poţi vedea cât din baterie a consumat fiecare aplicaţie în parte, iar în Settings setezi economisirea şi vezi cât mai ai.

consum baterie si internet pe windows phone

Pentru Internet, din lista de aplicaţii apeşi pe Data Sense. De acolo poţi opri accesul aplicaţiilor la Internet când rulează în fundal sau poţi să faci asta când te apropii de limita ta de Internet. Cel mai bun lucru pe orice smartphone e să poţi fixa o limită, tocmai ca să nu treci peste pachetul tău şi să plăteşti în plus. 

consum baterie si internet pe windows phone

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite