Cum au reacţionat Microsoft, Facebook şi Apple după alegerea lui Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru următorii patru ani, Donald Trump va fi preşedintele Statelor Unite ale Americii. FOTO Getty Images
Pentru următorii patru ani, Donald Trump va fi preşedintele Statelor Unite ale Americii. FOTO Getty Images

Donald Trump a fost ales preşedinte, contrar multiplelor analize, iar planurile sale de viitor s-ar putea să nu se potrivească cu cele ale companiilor din tehnologie.

Donald Trump a fost unul dintre cei mai antipatizaţi candidaţi la funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, cel puţin de către presa din SUA şi de către locuitorii de pe coastele de Est şi de Vest. Pe cea din urmă sunt şi cele mai multe companii din domeniul tehnologiei. Apple şi Facebook, Google şi Uber, împreună cu o mulţime de alte startup-uri mai mari şi mai mici ar putea fi afectate de politicile noului preşedinte.

Toate acestea, mai ales cele mari, au foarte mulţi angajaţi din alte ţări, iar discursul lui Trump a fost orientat în timpul campaniei şi contra imigranţilor. „În timpul campaniei“, deoarece odată ce aceasta s-a încheiat, se pare că şi acesta şi-a regândit strategia. Declaraţia în care susţinea că ar trebui interzis musulmanilor să intre în SUA a fost ştearsă de pe site-ul său.

Cum au ales să comenteze directorii Apple, Microsoft şi Facebook

Se prea poate ca multe lucruri pe care le-a declarat să se schimbe în următorii patru ani. Până atunci, Satya Nadella, director executiv Microsoft, a spus că rezultatul este de importanţă mare atât pentru lume, cât şi pentru angajaţii companiei sale. „Angajamentul pentru misiunea şi valorile sale este fest şi, mai ales, promovează o cultură diversă, inclusivă“, a declarat acesta. El însuşi nu e cetăţean american, cum nu este nici directorul Google Sundar Pichai. 

„Deşi Facebook a jucat un rol în această campanie, a fost doar unul dintre mijloacele prin care oamenii s-au putut informa şi conecta cu liderii lor“, a afirmat Mark Zuckerberg, fondator Facebook, într-un mesaj publicat pe reţeaua socială. „Cele mai importante oportunităţi ale generaţiei lui Max (copilul său - n.r.) - cum ar fi eradicarea bolilor, îmbunătăţirea educaţiei, conectarea tuturor oamenilor şi promovarea egalităţii de şansă - vor necesita concentrare pe termen lung şi identificarea unor mijloace de a lucra cu toţii împreună“, a mai declarat Zuckerberg.

De cealaltă parte, Apple este într-o situaţie ceva mai delicată. Produsele sale sunt asamblate majoritar în China şi Trump deja nu este de acord cu politica lor de a sprijini intimitatea utilizatorilor. Refuzul Apple de a debloca un iPhone al unui posibil terorist a atras antipatii din partea multor politicieni. Tim Cook, directorul companiei, a spus că o astfel de întrecere între candidaţi atât de diferiţi e normal să nască sentimente puternice în oameni.

„Avem o echipă diversă, inclusiv fani ai ambilor candidaţi. Indiferent de preferinţele politice, singurul mod în care putem merge înainte este împreună. [...] Mereu am privit Apple ca o mare familie şi vă încurajez să îi sprijiniţi pe colegii voştri pe care îi vedeţi descumpăniţi“, a spus Cook. În ceea ce priveşte economia, compania sa a susţinut încă din 2013 că vrea să mute o mică parte din producţie în SUA, prin Mac Pro.

Dincolo de declaraţiile rasiste sau xenofobe ale lui Trump, acesta a susţinut şi că vrea să vadă mai multe investiţii ale companiilor în SUA. De unde şi Motorola a încercat înainte de Apple să întoarcă producţia în SUA, dar produsele n-au fost prea bine vândute şi a închis fabrica. Între timp, a fost cumpărată de Lenovo.

Totodată, Trump este omul care a zis că poate opri internetul, sunându-l pe Bill Gates. „Trebuie să ne vedem cu Bill Gates şi cu alţi oameni care înţeleg ceea ce se întâmplă. Trebuie să vorbim cu ei despre asta şi, poate în anumite zone, să oprim internetul în anumite moduri“, a afirmat acesta. Vor fi astfel patru ani interesanţi. 

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite