Cum îşi propune o companie din SUA să accelereze omenirea spre un viitor 100% conectat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
smartthings

Era internetului tuturor lucrurilor este abia la început, iar un startup din SUA vrea să accelereze omenirea spre un viitor în care orice obiect este conectat la web, potrivit CNet.

Compania SmartThings vinde sisteme şi aplicaţii care pot face orice, de la deschisul uşilor şi aprinsul luminilor, la declanşarea unei alarme în momentul în care căţelul sare pe canapea.

Spre deosebire de termostatele Nest, camerele Wi-Fi Dropcam sau brăţările pentru fitness Fitbit, toate dispozitivele SmartThings sunt conectate la aceaşi platformă open-source care depinde de o comunitate întreagă de dezvoltatori. În prezent, peste 3.000 de persoane lucrează la dezvoltarea şi menţinerea acestei platforme.

Un viitor conectat, un viitor ieftin?

Pentru a-şi asigura o prezenţă semnificativă pe piaţa obiectelor inteligente, compania îşi vinde produsele la preţuri apropiate celor de fabrică şi scoate profit de pe  urma comunităţii de dezvoltatori care lucrează la fel de fel de aplicaţii. De asemenea, startupul plănuieşte să ia bani şi de la companiile care oferă diverse servicii. De exemplu, dacă un senzor detectează o problemă cu umezeala, SmartThings ar putea garanta că un instalator se va prezenta la locuinţă într-un timp foarte scurt.

Senzorii şi dispozitivele oferite de SmartThings şi-ar putea găsi loc şi în aparatele electrocasnice. De exemplu, maşinile de spălat, cuptoarele, uscătoarele sau frigiderele ar putea fi supuse unor îmbunătăţiri, pentru a scădea riscul de incendiu. Potrivit directorului executiv al companiei Alex Hawkinson, aparatele electrocasnice au un ciclu de înlocuire foarte lent, iar dotarea lor cu anumiţi senzori care să sporească siguranţa ar costa în jur de 20 de dolari.

În plus, SmartThings ar putea beneficia şi de pe urma companiiior de asigurări care s-ar putea folosi de datele anonime colectate în cloud de către senzorii companiei pentru a stabili anumite tipare de utilizare şi pentru a analiza mai bine care sunt riscurile.

image

Internetul tuturor lucrurilor prinde contur

Startupul SmartThings are 44 de angajaţi şi a luat naştere în urma unei campanii derulate pe site-ul de crowdfunding Kickstarter, în urma căreia a reuşit să adune 1,2 milioane de dolari. Mai mult, compania a reuşit să strângă alte 4 milioane de dolari de la investitori privaţi de tip angel.

Hawkinson crede că internetul tuturor lucrurilor este pe cale să explodeze. „Cum smartphone-ul devine centrul comunicării, al media şi al banking-ului, acesta este pe cale să devină util şi în celelalte aspecte ale vieţii“, a declarat fondatorul SmartThings. Pe lângă folosirea telefoanelor inteligente şi ale aplicaţiilor pe post de telecomandă, acesta crede că internetul lucrurilor se va dezvolta şi pe baza reţelelor de joasă tensiune cu rază mare (precum Bluetooth Zigbee şi Z-wave), a tehnologiei de cloud computing care devine din ce în ce mai ieftină, a dispozitivelor low-cost fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D şi a senzorilor cu preţ foarte scăzut.

„Odată cu democratizarea hardware-ului, cu robotica şi cu imprimarea 3D, nu mai ai nevoie de o fabrică. Ai nevoie de nişte cunoştinţe de inginerie electronică şi de câteva mii de dolari“, a mai declarat Hawkinson.

SmartThings nu este singura companie care şi-a creat business-ul în jurul internetului tuturor lucrurilor. Gigantul Comcast încearcă să se remarce prin diverse sisteme de securitate şi de automatizare, iar startupuri precum Revolv şi Ninja Blocks dezvoltă platforme open-source.

199 de dolari ca să stai mereu cu ochii pe casa ta

Cei de la SmartThings au împrumut modelul magazinului de aplicaţii al celor de la Apple şi îşi dau acordul pentru orice aplicaţie publicată în magazinul virtual al companiei.

Pentru partea de hardware, startupul oferă două kit-uri pentru începători. Cel de 199 de dolari include mai mulţi senzori care permit monitorizarea anumitor aspecte ale locuinţei iar cel de 299 de dolari permite şi controlul de la distanţă ale anumitor întrerupătoare.

Pe lângă aceste seturi, compania mai pune la dispoziţie şi diverşi senzori individuali ce pot fi controlaţi prin aceeaşi aplicaţie de smartphone. 

Haideţi să discutăm. „Tech Adevărul“ este şi pe Facebook

Citeşte mai multe pe această temă

Casa inteligentă va fi, în viitor, capul familiei

Conceptul de casă inteligentă devine din ce în ce mai popular mulţumită extinderii reţelelor de internet, creşterii numărului de telefoane smartphone-uri şi tablete, dar şi progresului tehnologic

Cum va arăta viitorul internetului total?

„Imaginează-ţi că vei lua o pastila, corpul tău va şti acest lucru, iar doctorul tău personal va primi un raport despre asta“. Nu suntem într-un film de la Hollywood. Suntem în viitorul imaginat de specialiştii Cisco, pentru care actuala epocă a internetului, numită şi internetul lucrurilor (internet of things) nu mai este destul. Viitorul va fi al internetului tuturor lucrurilor (internet of everything).

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite