Cum a ajuns cursorul mouse-ului să fie înclinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mouse-ul a schimbat definitiv modul cum interacţionăm cu un calculator FOTO Read Write
Mouse-ul a schimbat definitiv modul cum interacţionăm cu un calculator FOTO Read Write

Cursorul mouse-ului face parte din viaţa noastră tehnologică de zi cu zi. Îl vedem pe ecranul laptopului sau calculatorului, dar poate nu ne-am întrebat niciodată de ce nu este drept, ci puţin înclinat.

Pe Reddit, un utilizator a postat un link către explicaţia istorică a formei actuale a cursorului de mouse de pe ecran, cel care indică unde se află acum device-ul pe display.

Mouse-ul, instrumentul cu care controlăm mare parte a activităţilor de pe un PC a fost inventat de Douglas Engelbart, iar într-un document din 1981, care-i aparţine acestuia se arată că săgeata de pe ecran era dreaptă, o opţiune normală.

Cu toate acestea, prima interfaţă grafică a fost implementată de Xerox, la Palo Alto Research Center. Calculatoarele nu erau foarte avansate, iar monitoarele aveau rezoluţii mici, scrie site-ul Hacks and Stuff. 

image

Imaginea originală, în are cursorul era drept 

În momentul când au făcut interfaţa grafică, designerii au fost puşi în faţa unei probleme - cursorul nu putea fi făcut vizibil la o dimensiune atât de mică din cauza rezoluţiei. În loc să-l mărească, ei l-au curbat la 45 de grade. După 30 de ani, designul a fost păstrat.

Istoria mouse-ului

douglas engelbart foto digenvt.com

Douglas Engelbart este inventatorul mouse-ului, acel obiect care face uşoară interacţiunea unui om cu un computer. Pur şi simplu îndrepţi cursorul spre ceva, click şi gata. Chiar dacă Xerox şi apoi Apple au fost companii care au căutat să dezvolte acest gadget, Engelbart este vizionarul care l-a creat, notează Time.

Engelbart a murit în iulie 2013, la 88 de ani, în locuinţa sa din California. A început munca în domeniul calculatoarelor în anii '50 şi a ajuns să activeze la Stanford Research Institute (cunoscut în prezent drept SRI). În anii '60, pe când interacţiunea oamenilor cu maşinile de calcul se făcea prin cartele perforate, Engelbart s-a gândit că acele computere ar putea face mult mai multe pentru oameni şi pentru dezvoltarea lor intelectuală. Dar pentru a face asta trebuiau unelte şi el a început să le facă.

image

În decembrie 1968, el le-a prezentat câtorva oameni, la o conferinţă din San Francisco, munca sa de până atunci. Era vorba de o interfaţă grafică (avea să debuteze pe calculatorul Lisa, al Apple, mulţi ani mai târziu), editarea interactivă a documentelor, videoconferinţele şi, desigur, mouse-ul. Peste 15 ani, Apple avea să aducă unele dintre aceste idei pe un computer, în principal interfaţa grafică şi mouse-ul.

La Apple, interfaţa a ajuns prin Xerox care a folosit ideile lui Engelbart şi a încercat să se remarce pe această piaţă. Conducerea companiei nu a fost însă de acord, astfel că au dat tehnologia companiei Apple. Dar pe lângă Apple, Microsoft şi alte câteva companii au profitat de această invenţie în anii '80. Şi în prezent mouse-ul încă n-a dispărut, alături de mail, deşi touchscreen-ul este tot mai popular, iar laptopurile vin cu touchpad-uri.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite