Cortana, “oracolul” Cupei Mondiale, vine pe Android. De ce ar trebui să îţi pese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă deţii un telefon cu Android şi nu te-a interesat să afli despre Cortana, e timpul să faci asta. Poate surprinzător, dar dacă eşti fan al fotbalului, vei avea nevoie de aplicaţie. S-a remarcat la Cupa Mondială şi acum e mai potrivită ca niciodată să lupte contra Google Now şi Siri.

Cortana este asistentul personal al lui Microsoft şi funcţionează asemănător programelor Google Now şi Siri, doar că este mai puţin cunoscut şi uneori se descurcă mai bine. Printre cele mai importante funcţionalităţi se numără disponibilitatea pe PC prin Windows 10, posibilitatea de a efectua apeluri şi de a răspunde la mesaje sau setarea de remindere, folosind localizarea. Această ultimă funcţionalitate se poate dovedi foarte utilă dacă n-ai pic de simţ de orientare. Sau dacă aveai de achiziţionat ceva important de la un magazin pe lângă care treci.

Până acum, Cortana disponibilă oficial doar pe Windows Phone, lucru care îi restrângea considerabil numărul de utilizatori. De acum este disponibilă şi pe Android, conform Playtech, dar momentan doar în Statele Unite ale Americii, urmând să se extindă curând şi în Europa, mulţumită parteneriatului Microsoft cu Intel. Aplicaţia este atât de bine ancorată în sistemul de operare, încât poate înlocui cu succes Google Now, cu care erau obişnuiţi utilizatorii de Android până acum. Activarea se face tot ca la Now, prin apăsarea butonului Home, prezent pe fiecare astfel de smartphone.

Utilizatorii care sunt familiarizaţi cu Cortana de la Windows Phone nu ar trebui sa aibă probleme, opţiunile fiind similare. Vor vedea însă că funcţia “Hey Cortana”, cu ajutorul căreia se puteau rula aplicaţii sau activa funcţii in sistem doar cu vocea, nu este încă disponibilă pe varianta Android. Microsoft susţine că va remedia această situaţie prin actualizări viitoare.

Acum, putem vorbi despre o rivalitate reală cu Google Now şi Siri, “vocea” din fiecare iPhone.Totuşi, dacă eşti fan Apple şi nu vrei să renunţi la iPhone, dar mai eşti şi microbist, s-ar putea să ai nevoie de prieteni pe aproape. Cel puţin în perioada în care se desfăşoară Cupa Mondială. Pentru cine nu ştie, Cortana a reuşit anul trecut să prezică 15 din 16 meciuri disputate la Cupa Mondială care s-a desfăşurat în Brazilia. Vestea bună e că cei de la Apple au timp până în 2018 să îmbunătăţească Siri la acest capitol şi cu siguranţă la multe altele.

Cine sunt rivalii pentru Cortana: Siri şi Google Now

Cei trei asistenţi personali propuşi de marii fruntaşii ai lumii mobile, în esenţă asemănători, sunt gândiţi ca abordare în mod diferit. Primul apărut a fost Siri de la Apple, împreună cu iPhone 4S, spre finalul anului 2011 şi avea doar opţiunea pentru limba engleză. A fost primul asistent integrat în sistemul de operare prin care aveai acces la mail, informaţii despre navigaţie sau calendar. Astfel, Siri putea să găsească pentru tine informaţii pe Internet sau să îţi programeze întâlnirile.

Siri este şi pe Apple Watch, în caz că voiai să "discuţi" cu încheietura

De cealaltă parte, Google Now a fost lansat în vara anului 2012 şi miza foarte mult pe pachetul de servicii integrate ale companiei. Propunerea Google avea o abordare ceva mai impersonală decât Apple, însă s-a remarcat prin faptul că era mult mai dezvoltat prin sursele din care îţi aducea informaţii. Totodată, Now este un serviciu care îţi aduce informaţii înainte ca tu să le soliciţi, încercând să prevadă de ce anume ai nevoie. Informaţiile sunt afişate pe carduri şi acestea se modifică în funcţie de localizare sau conţinutul pe care îl accesezi prin Google.

Cortana, Siri şi Google Now permit interacţiune prin comenzi vocale şi astfel faci cam tot ceea ce înainte făceai manual de la a afla starea vremii până la a-ţi programa întâlniri şi remindere, în cazul în care ştii că ţi se întâmplă frecvent să uiţi de ele. Now este ceva mai pasiv decât celelalte două, iar Cortana şi Siri sunt mai similare între ele decât sunt cu aplicaţia Google. Rămâne de văzut dacă ajunge Cortana şi pe iOS.

Autor: Ana Pârvu

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite