Cinci tehnologii inventate cu zeci de ani în urmă care au un rol important în gadgeturile de azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi cele mai noi gadgeturi se bazează foarte mult pe tehnologii care există de câteva decenii. Aceste tehnologii evoluează constant, notează site-ul mynyanville.com, care a realizat un top al celor mai vechi sisteme care încă au o importanţă crescută.

Cartelele SIM – 22 de ani vechime

Aceste cartele de dimensiuni mici, denumite Subscriber Identification Module (modul de indetificare a abonaţilor), sunt folosite de majoritatea reţelelor mobile din întreaga lume. Există, totuşi, reţele precum Verizon sau Sprint, care nu folosesc cartele SIM, ci sistemul CDMA, bazat pe un cod.

Potrivit Asociaţiei GSM, în curând vor exista mai multe cartele SIM pe planetă decât oameni. Cartelele SIM îşi găsesc loc în telefoane, tablete, maşini, camere de securitate sau chiar zgarde cu GPS pentru câini.

Cartelele SIM au fost implementate de reţeaua finlandeză Radiolinja, prima reţea GSM, în 1991. Această tehnologie a avansat mult de atunci, căpătând memorie şi pierzând din dimensiune.

Bateriile Litiu-Ion – 22 de ani vechime

Aceste baterii sunt cele mai populare şi oferă energia necesară unei game foarte mari de gadgeturi electronice. Acumulatorii Li-Ion pot fi găsiţi oriunde, de la dispozitive portabile, până la maşini şi avioane.

Ideea din spatele acestor baterii a fost prezentată în 1976, însă implementarea lor a avut loc în 1991, fiind aduse pe piaţă de către Sony. Cu toate că tehnologia lor este îmbunătăţită constant, autonomia lor nu este foarte mare. Totuşi, analiştii susţin că vor mai trece câteva decenii până când alte tipuri de baterii, precum Li-Air sau Li-S, vor fi produse în masă.

Ecranele LCD – 25 de ani vechime

Display-urile cu Cristale Lichide (LCD) există de câteva decenii, dezvoltarea lor începând încă din anii ’60. Totuşi, a durat aproape 30 de ani pentru ca industria să ajungă la tipuri de display similare celor disponibile în zilele noastre. 

Majoritatea dispozitivelor actuale se folosesc de ecrane bazate pe tehnologia prezentată de compania Sharp, în 1988. Potrivit unui studiu, în 2010, ecranele LCD au dominat piaţa în 2010, cu o cotă de peste 90%. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult de atunci, însă alte tehnologii încep să capete teren.

Tehnologia LCD evoluează continuu însă acum, producătorii de smartphone-uri se orientează către ecran organic LED (OLED), care oferă contrast mai puternic şi culori mai vii. Şi producătorii de televizoare încep să opteze pentru OLED.

Memoria flash – 26 de ani vechi

 Este greu să ne imaginăm lumea modernă fără această invenţie care datează din 1984. Totuşi, această tehnologie creată de către japonezul Fujio Masuoka a ajuns pe piaţă în 1987, comercializată de Toshiba. Memoria flash a schimbat radical modul în care este stocată informaţia.

Modulele NAND-flash pot fi găsite acum în laptopuri, smartphone-uri, carduri de memorie, stick-uri USB şi zeci de alte dispozitive.

Ecranele tactile – 40 de ani vechime

Primul ecran tactil a fost inventat spre sfârşitul anilor ’60 şi şi-a găsit întrebuinţare în 1973, fiind implementat în cadrul CERN.

În 1992, IBM a produs primul telefon cu ecran tactil, denumit Simon, însă tehnologia a căpătat foarte multă popularitate odată cu lansarea iPhone, în 2007.  Ecranele tactile au fost practic reinventate, putând să recunoască mai multe atingeri simultane.

Tehnologia evoluează constant iar ecranele au devenit mult mai sensibile la atingeri. De exemplu, ele pot fi folosite şi cun mănuşi. 

Haideţi să discutăm, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite